Objavljeno u Nacionalu br. 373, 2003-01-08

Autor: Davor Pašalić

Bizaran ishod krize vlasti u Srbiji

Slučajna predsjednica Srbije

Nataša Mićić (37) postala je nova predsjednica Srbije nakon što je njenom prethodniku istekao mandat, a izbori za novog predsjednika su propali: atraktivna odvjetnica iz Užica bila je do prije šest mjeseci nepoznata, a sada je na čelu države, što su lokalni mediji i brojni političari popratili žestokim napadima i omalovažavanjima

"Srpska Nicole Kidman""Srpska Nicole Kidman"Visoka je, riđokosa, zelenih očiju, često je u mini-suknji, zovu je “srpskom Nicole Kidman”. Zove se Nataša Mićić, ima 37 godina i novi je predsjednik Srbije. Na toj funkciji naslijedila je Slobodana Miloševića i Milana Milutinovića, koji su pred Haaškim sudom optuženi za ratne zločine.

NATAŠA MIĆIĆ O SVOM IZBORU 'Neću sličiti nijednom od svojih prethodnika na funkciji predsjednika države jer oni nisu dostojno predstavljali Srbiju'Do prije nešto više od godinu dana Nataša Mićić bila je apsolutno nepoznata izvan rodnog Užica. Meteorskom političkom usponu prethodila je nimalo impresivna profesionalna karijera. Nakon što je diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu, Nataša Mićić zaposlila se kao sekretar suda u Užicu. Pošto je 1997. postala član Građanskog saveza Srbije (GSS), sljedeće godine otvorila je odvjetničku kancelariju, koja je ubrzo postala neslužbeni štab pokreta Otpor u Užicu, čiji mladi aktivisti, tada intenzivno angažirani na rušenju Miloševića, danas tvrde: “Bila nam je kao majka. Čim bi nekog od nas uhapsili, obrušila bi se na vlast.” Dok se svrgavao Milošević, u listopadu 2000., među tisućama demonstranata bila je i Nataša Mićić, koja je s prijateljicom kružila Beogradom u automobilu ukrašenom riječima “Thelma and Louise”, po uzoru na junakinje istoimenog feminističkog filma Ridleya Scotta.

Udana je za elektroinženjera Miodraga Mićića. Imaju kćer Anđelu, voze “yugo” i žive u Užicu, u kući Natašinih roditelja, opremljenoj namještajem iz 1988. godine, kad su se vjenčali.

Za ime Nataše Mićić šira javnost prvi je put čula 22. siječnja 2001. kad je, kao kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS), izabrana na nimalo atraktivan položaj jednog od četiriju potpredsjednika republičkog parlamenta. Osnovna je dužnost potpredsjednika da povremeno vodi skupštinske sjednice. Izvjesnu pažnju privukla je pet mjeseci poslije, jer je, predsjedajući sjednicom parlamenta, naredila da se iz skupštinske dvorane, zbog ometanja rada, udalje zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja. Radikale su službenici osiguranja doslovce iznijeli iz dvorane, a Miloševićeva Socijalistička partija Srbije (SPS) zatražila je smjenu Nataše Mićić “zbog netrpeljivosti prema opozicijskim zastupnicima”. Nekoliko dana poslije požalila se da se, s još 20-ak zastupnika, otrovala u skupštinskom restoranu i to bi bilo sve što se tiče prvog dijela parlamentarne karijere Nataše Mićić, sve dok pet mjeseci poslije, 6. prosinca 2001., nije izabrana za predsjednika Skupštine Srbije. Izboru je prethodila ostavka predsjednika parlamenta Dragana Maršićanina, člana Demokratske stranke Srbije (DSS), poslije još jednog žestokog sukoba njegova partijskog lidera i predsjednika SRJ Vojislava Koštunice sa srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem. Ulazak Nataše Mićić u “prvu ligu” srpske politike rezultat je stjecaja okolnosti, ali i, nedvojbeno, ambicija dotad nepoznate provincijske odvjetnice. A ušla je zaista na velika vrata – ne samo kao prva žena predsjednik Skupštine Srbije, nego i kao najmlađa osoba koja se ikad našla na toj funkciji.

Srbija je zemlja u kojoj muškarci imaju apsolutno dominantnu ulogu u svim segmentima života, posebno u politici. Unatoč značajnoj funkciji, Nataša Mićić ostala je “srpska Nicole Kidman” i “vlasnica najljepših nogu u republičkom parlamentu”. Njena reakcija je bila: “To samo pokazuje nezrelost i nepoštovanje naših političara prema ženama. Više bih voljela da me usporede s Margaret Thatcher ili Indirom Ghandi”.

Ubrzo joj se ostvarila želja da je usporede s bivšom britanskom premijerkom – neki zastupnici proglasili su je “željeznom lady”, s obrazloženjem da je u parlamentu počela pokazivati autoritarne osobine. Za predsjedanja Nataše Mićić skupštinski kvorum neophodan za vođenje rasprave smanjen je sa 50 posto na trećinu ukupnog broja zastupnika. DOS je zatražio smjenu zastupnika koji često neopravdano odsustvuju sa sjednica. “Rat” s predstavnicima SRS-a se nastavio. Kad ju je članica SRS-a Nataša Jovanović u Skupštini polila vodom, Nataša Mićić je naredila da se radikalski zastupnici izbace iz skupštinske dvorane, a zatim im je, uz novčane kazne, zabranila na izvjesno vrijeme prisustvovanje sjednicama, uz komentar: “Možda su mislili da neću biti dovoljno jaka da im se suprotstavim, jer sam žena. Nisu bili u pravu.”

Nataša Mićić voli istaknuti da je u rad skupštine uključila nevladine organizacije, da je mnogo investirano u modernu opremu, da je republički parlament za dvije godine imao gotovo četiri puta više zasjedanja nego u četiri prethodne godine pod vlašću SPS-a i da je usvojeno više od 90 zakona. Ne izbjegava se osvrnuti ni na tamniju stranu rada parlamenta, spominjući zastupnike koji “naplaćuju putne troškove kao da se voze jumbo-jetom a ne automobilima”. Izračunala je da, kad se dodaju dnevnice, hotelski smještaj i plaće zastupnika, jedan sat zasjedanja parlamenta stoji više od 2500 eura, odnosno jedna minuta skupštinske sjednice više od 40 eura. Nataša Mićić odbacuje primjedbe da je parlament izgubio autoritet, ali se slaže s ocjenom da je nedisciplinirano i primitivno ponašanje nekih zastupnika, začinjeno verbalnim uvredama i čupanjem mikrofona, nanijelo ozbiljnu štetu ugledu skupštine. Uz tvrdnju da je u parlamentu “preslikano stanje opće kulture u Srbiji”, Nataša Mićić zaključuje: “Najbolnije i najtužnije je što bi ljudi koji se tako ponašaju i iz krčme bili izbačeni i kazneno gonjeni, a ovdje su zaštićeni imunitetom.”

Tvrdnje da je parlament “privjesak” vlade Srbije i da je pod kontrolom Đinđića, Nataša Mićić također odbacuje: “Imali smo primjera da se neki prijedlog vlade ili vladin amandman ne prihvati. Dogodilo se i da vlada ne prihvati neke skupštinske amandmane, a da ih skupština, ipak, izglasa. S vladom korektno surađujem i ne mislim da predsjednik parlamenta treba ‘njegovati’ loše odnose s izvršnom vlašću. Nije dužnost predsjednika skupštine da kontrolira rad vlade, nego postoje skupštinski mehanizmi koji određuju načine kontrole izvršne vlasti.” Ona je ocijenila da se sukob između Đinđića i Koštunice preslikava u parlamentu i utječe na atmosferu u skupštini, ali se jasno opredijelila: “Smatram da je DSS na političkoj sceni zauzeo najlakšu, najbolju i najljepšu poziciju. To je pozicija s koje isključivo kritizirate, umjesto da radite, a ujedno sudjelujete u vlasti i koristite se privilegijima takvog položaja.”

Nataša Mićić se s Đinđićem slaže i da nisu potrebni novi parlamentarni izbori jer bi se loše odrazili na započete reforme, a ne bi bitno promijenili sadašnji sastav Skupštine Srbije. Sigurno je da izbori ne bi pomogli GSS-u, stranci koja nikada nije koketirala ni s Miloševićem ni s nacionalizmom uopće nego se stalno zalagala za poštovanje ljudskih prava, zbog čega nema mnogo glasača, ali trenutačno ima niz svojih članova na vrlo važnim položajima, od saveznog ministra vanjskih poslova Gorana Svilanovića, preko gradonačelnice Beograda Radmile Hrustanović i ministra prosvjete Srbije Gaše Kneževića, do predsjednice republičkog parlamenta, a sada i vršiteljice dužnosti predsjednika Srbije, Nataše Mićić.

Prošle godine nastavio se niz okolnosti, za Srbiju nimalo čudnih, koje su dovele do političkog proboja Nataše Mićić. Građani Srbije triput su izlazili na birališta, uzalud birajući novog predsjednika Republike. Koštunici su pobjedu uskratile odredbe o neophodnom sudjelovanju više od 50 posto birača na izborima. Aktualnom predsjedniku Srbije Milutinoviću, poznatom po tome što kao šef države nije donio ni jednu odluku – prvo je umjesto njega odlučivao Milošević, a od pobjede DOS-a 5. listopada 2000. trudio se da bude nevidljiv i da se ne miješa u vlastiti posao – mandat je istekao 29. prosinca i čeka ga put u Haag. U toj situaciji dužnost preuzima predsjednik skupštine, pa je tako Nataša Mićić postala vršiteljica dužnosti šefa srbijanske države kao prva žena predsjednik Srbije i, naravno, najmlađa osoba na toj funkciji.

Izložena je oštrim kritikama nekadašnjih suboraca iz DOS-a, među kojima se one najblaže odnose na njen provincijalizam i “iritantni užički naglasak”, a tvrde i da je politički autsajder i žrtva Đinđićevih manipulacija. Iz DSS je stigla ocjena da je, zahvaljujući Nataši Mićić, republička skupština postala “ruglo Srbije”, a da će se sada obesmisliti i funkcija predsjednika Srbije. Gradonačelnik Čačka i lider partije Nova Srbija Velimir Ilić je izjavio: “Nema smisla da netko tko ne može biti ni referent u gradu gdje je rođen postane predsjednik države. Ona je od parlamenta napravila cirkus.” Kratkotrajni gradonačelnik Beograda i smijenjeni ambasador u Washingtonu Milan Protić dolazak Nataše Mićić na funkciju predsjednika Srbije opisao je kao bruku, dok je Koštunica samu mogućnost da ona postane šef države prokomentirao da ništa duhovitije nije čuo. Verbalni napadi popraćeni su objavljivanjem fotografija na kojima se vidi kako Nataša Mićić izlazi iz službenog automobila visoko zadignute suknje. Serija od tri fotografije našla se na prvoj stranici Politike, lista koji je do listopada 2000. bio jedan od stupova Miloševićeva režima. Tjednik NIN zadovoljio se samo jednom slikom, najprovokativnijom, na naslovnici, uz riječi: “Najbolje za Srbiju.” Satirični list Bre! na prvoj je stranici objavio fotomontažu s Natašom Mićić u kupaćem kostimu i naslovom “U novu godinu s novom ribom”. Nataša Mićić je bila revoltirana, a u javnosti su se čule razne ocjene. Neki su smatrali da se radi o tendencioznom potezu koji mnogo govori o Politici i NIN-u, drugi su bili uvrijeđeni podcjenjivačkim odnosom prema ženama, tvrdeći da je izgled najslabija kvaliteta novog šefa države, dok su treći smatrali da je u pitanju igra čiji je cilj da se obesmisli funkcija predsjednika Srbije.

Unatoč svemu, Nataša Mićić preuzela je dužnost predsjednika Republike, uz priznanje da je to postala slučajno i obećanje da u obavljanju te funkcije neće biti ničeg spektakularnog ni senzacionalnog. Naglasila je da će dužnost obavljati dok Srbija ne dobije predsjednika, ako ne ponovnim izjašnjavanjem birača, onda glasovanjem u parlamentu, čemu bi morala prethoditi promjena Ustava. “Neću sličiti ni jednom od prethodnika, jer oni nisu dostojno predstavljali Srbiju”, rekla je Nataša Mićić, najavivši da će do 8. veljače odlučiti kada će raspisati predsjedničke izbore. Obećala je da će biti posebno obazriva “služeći se ovlastima koje Ustav daje predsjedniku Srbije”. “Dužnost preuzimam po sili Ustava i zakona i to u situaciji kad je to jedino prijelazno rješenje za okolnosti u kojima smo se našli. Pokušat ću Srbiju što bolje predstaviti, pogotovo prema svijetu. Ljudi neprestano govore o predsjedniku vrhovnom zapovjedniku, predsjedniku koji raspušta skupštinu. Mislim da su neke druge ovlasti važnije. Najviše ću inzistirati na ozbiljnoj i što bržoj ustavnoj reformi u Srbiji”, izjavila je Nataša Mićić.

Zahvaljujući novoj funkciji, Nataša Mićić postala je članicom Vrhovnog savjeta obrane, uz Koštunicu i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Sjednicama kolektivnog vrhovnog zapovjednika uvijek prisustvuju najviši generali, ali je Nataša Mićić ocijenila da ta dužnost “nema nikakve veze s tim je li netko muško ili žensko”. Precizirala je: “U tom tijelu odlučuju predstavnici civilne vlasti. To nije zapovijedanje vojskom u smislu vojničkog, oficirskog posla. Osim ako ne očekujete da uskoro uđemo u neki novi rat, pa da odlučujemo o neposrednom angažiranju vojske. Trudit ću se što više forsirati približavanje euroatlantskim integracijama. Prvi korak je Partnerstvo za mir. Ja sam, prije svega, predsjednica parlamenta i zalagat ću se za snažniju demokratsku kontrolu oružanih snaga.”

Teško je odgovoriti na pitanje koliko će dugo Srbija imati ženu za predsjednika. Za promjenu Ustava bit će potrebni mjeseci, možda i godina dana. Odziv glasača veći od 50 posto na novim izborima za predsjednika Srbije krajnje je neizvjestan. Nataša Mićić izjavila je da će na funkciji šefa države ostati koliko bude potrebno, s tim što će prioritet dati poslu predsjednika Skupštine: “Srbija ima parlamentarni, a ne predsjednički sistem, i nadam se da toliko moći nikada više neće biti stavljeno u ruke jedne osobe, kako je bilo za vrijeme Miloševića.”

Čak i kada bi sve primjedbe na njezin račun bile osnovane, teško je zamisliti da bi “srpska Nicole Kidman” mogla biti lošiji i neuspješniji šef države od svojih prethodnika.

OBITELJ

Muž nove predsjednice Srbije Miodrag Mićić je elektroinženjer, stručnjak za kompjuterski softver. Bračni par Mićić, kao i mnogi iz njihove generacije, u doba ratova i hiperinflacije bio je suočen s dvojbom da li da zauvijek ode u inozemstvo ili ostane u Srbiji. Odlučivši da ostanu u Užicu, Miodrag se odrekao dobro plaćenog posla u banci i osnovao tvrtku “Multisoft”, koja je proizvela najbolji srbijanski CD u 1997. godini – “Užice nekad i sad”. Na beogradskom Sajmu knjiga 1999 “Multisoftov” “Ce-De Bukvar” proglašen je najboljiim CD-om, a Miodrag tvrdi da se radi o najčešće pirateriziranom CD-u u Srbiji. Supruzi je dugo prigovarao zbog neusvajanja zakona o zaštiti od piraterije. Europska komisija uvrstila je “Multisoft” među 137 najperspektivnijih malih i srednjih poduzeća za izradu edukativnih programa.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika