29.03.2011. / 17:30

Autor: Nacional.hr

Što sve utječe na smanjenje seksualne želje?

Lijekovi za prehladu i gripu ne samo da smanjuju seksualnu želju, već mogu uzrokovati i erektilnu disfunkciju

Manjak željeza dovodi do iscrpljenosti zbog koje pada želja za seksom. Manjak željeza dovodi do iscrpljenosti zbog koje pada želja za seksom. Oko dva milijuna Britanaca i dvostruko više Britanki ima smanjenu seksualnu želju. Na ovom problemu farmaceutska industrija zarađuje milijune. No, prije nego li se odlučite za lijekove, trebalo bi provjeriti dali neke navike, lijekovi ili namirnice mogu biti uzrok ovom problemu, prenosi Daily Mail.

Bijeli kruh

Znanstvenici tvrde da bijeli kruh i drugi rafinirani ugljikohidrati smanjuju seksualnu želju jer otpuštaju šećer brže od proizvoda od cjelovitih žitarica, zbog čega može naglo pasti razina energije pa je nećete imati dovoljno za seks. Osim ovoga, takvom prehranom smanjuje se i razina testosterona koji je i za muškarce i za žene važan za zdrav libido.

Lijekovi za prehladu i gripu

Ovi lijekovi ne samo da smanjuju seksualnu želju, već mogu uzrokovati i erektilnu disfunkciju. Ne zna se zašto je tome tako, no pretpostavlja se da utječu na dio živčanog sustava povezanoga sa seksualnim uzbuđenjem i željom.

Nedostatak željeza

Manjak željeza u krvi smanjuje kvalitetu krvi i energiju što dovodi do iscrpljenosti zbog koje pada želja za seksom. Liječnici preporučuju crveno meso koje osim što je bogato željezom, ima i B vitamin i cink koji je važan za proizvodnju testosterona.

Lijekovi za krvni tlak

Ovi lijekovi usporavaju krvni tok i otkucaje srca pa do genitalija ne dolazi dovoljno krvi. Osim smanjenja libida, može doći i do erektilne disfunkcije.

Figura u obliku jabuke

Imati ovakvu figuru znači smanjivanje količine proteina globulina koji veže spolne hormone (SHBG) koji na sebe veže testosterone i prenosi ih kroz cijelo tijelo, pa ako ovog proteina manjka, manjka i testosterona.

Ćelavost

Nedavno je otkriveno da lijekovi za ćelavost koji sadrže finasterid, poznat i kao Propecia, mogu smanjiti libido i to najmanje tri mjeseca nakon što se lijek prestane uzimati.

Naglo gubljenje težine

Naglo gubljenje težine remeti hormone a pogađa i plodnost. Ako naglo gubite težinu pada interes za seks jer tijelu nedostaje hranjivih tvari, zbog kojih tijelo nije u najboljem stanju za rast djeteta pa pada želja za seksom.

Tonik

Quinin koji se nalazi u toniku smanjuje razinu testosterona i gustoću sperme. Lijekovi za bolove Lijekovi za bolove na bazi opijuma potiskuju aktivnost hipotalamusa, dio mozga koji je zadužen za kontrolu razine hormona pa se pomoću ovih lijekova otpuštaju hormoni iz hipofize koji suzbijaju libido.

Lijekovi za podizanje libida na bazi bilja

Neki lijekovi na bazi bilja mogu biti korisni, no neki opasni po zdravlje. Mogu sadržavati i tragove teških metala što može štetiti libidu.

Dijabetes

Ova bolest oštećuje živce zbog čega se smanjuje osjetljivost na dodir, a može uzrokovati i erektilnu disfunkciju kao i manjak testosterona.

Romantična večera

Romantična večera sa predjelom, glavnim jelom i desertom zapravo ne pridonosi puno romantici. Obilna jela bogata ugljikohidratima smanjuju energiju nekoliko sati nakon konzumiranja, jer je tijelo koncentrirano na probavljanje hrane pa se javlja pospanost, što ne doprinosi želji za seksom.

Kontracepcijske tablete

Hormoni u ovakvim tabletama zavaravaju tijelo da "misli" da je već trudno pa mu nije više potrebna reprodukcija, zbog čega se smanjuje seksualna želja.

Godine

Testosteron ja najvažniji hormon zadužen za seksualnu želju koji tijekom godina opada pa tako muškarci u 70- tim godinama života imaju samo dvije trećine testosterona od onog koji su imali u 20-tim godinama života.

Pokušaj da se zatrudni

Ako se u seksualne odnose stupa zbog pritiska da se napravi dijete, seks postaje mehaničan i stvara pritisak i tjeskobu.

Antidepresivi

Selektivni inhibitori za ponovnu pohranu serotonina smanjuju libido i odgađaju orgazam, jer povećavaju razinu hormona sreće, serotonina, koji utječe i na druge receptore što može smanjiti libido.

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika