30.03.2011. / 14:52

Autor: Nacional.hr

BICRO ulaže 7 milijuna kuna u osnivanje Centra kompetencije za eko tehnologije

To je prvi centar takve vrste u Hrvatskoj i regiji, a njegovi potencijalni korisnici su svi županijski i regionalni centri za gospodarenje otpadom, poduzeća koja upravljaju uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, stočarske i peradarske farme te prehrambena industrija

Dalibor Marijanović, direktor Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske i prof. dr. sc. Vladimir Koroman glavni direktor Brodarskog institutaDalibor Marijanović, direktor Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske i prof. dr. sc. Vladimir Koroman glavni direktor Brodarskog institutaU prostorijama Brodarskog instituta d.o.o. potpisan je ugovor kojim će se financirati pokretanje Centra kompetencije za eko tehnologije. Riječ je o istraživačko - razvojnom centru orijentiranom na implementaciju napredne tehnologije obrade otpada i biomase procesom anaerobne digestije (AD) s ciljem rješavanja problema zbrinjavanja organskog otpada te proizvodnje ekološki prihvatljivog bioplina.

To je prvi centar takve vrste u Hrvatskoj i regiji, a njegovi potencijalni korisnici su svi županijski i regionalni centri za gospodarenje otpadom, poduzeća koja upravljaju uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, stočarske i peradarske farme te prehrambena industrija. Projekt će, putem BICRO programa razvoja tehnologijske infrastrukture - TEHCRO dobiti financijsku potporu u iznosu od preko 7 milijuna kuna (više od 43 % ukupnih troškova projekta). Brodarski institut će sufinancirati 30% sredstava, a preostali dio financirat će se iz prihoda Centra.

Uz nazočnost visokih predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Ministarstva obrane, ugovor o sufinanciranju projekta potpisali su Dalibor Marijanović, direktor Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske te prof. dr. sc. Vladimir Koroman glavni direktor Brodarskog instituta.

Centri kompetencije su partnerstva formirana s ciljem da omoguće istraživanja koja se inače ne bi provodila. U suradnji s centrima kompetencije poduzeća mogu biti uključena u dugoročna, strateška istraživanja koja su ključna za podizanje njihove konkurentnosti na tržištima, ali su preskupa i neisplativa ukoliko bi ih provodili samostalno.

"Novu generaciju infrastrukturnih projekata obilježava osnivanje centara kompetencije koji omogućavaju još bolju suradnju i povezivanje znanosti (istraživača) s gospodarstvom na način da se poduzetnicima osigurava niz kvalitetnih usluga u što kraćem vremenu čime se omogućava zadovoljavanje konkretne potrebe tržišta i uspješna komercijalizacija rezultata istraživanja", istaknuo je Dalibor Marijanović, direktor BICRO-a.

Provedbom projekta Brodarski institut povećava opseg svojih kompetencija na području biološke obrade otpadnih materijala. Institut će osigurati 300 m2 za smještaj ureda, laboratorija i pilot postrojenja Centra. Pilot postrojenje će biti mobilno, te će se moći smještati na lokacijama potencijalnih kupaca.

"Brodarski institut je oduvijek bio vodećom institucijom u Republici Hrvatskoj za razvoj novih tehnologija, a osnivanje centra kompetencije za eko tehnologije, omogućuje našim znanstvenicima i stručnjacima da stave svoje znanje u službu konkretnih gospodarskih projekata, čime Institut ostvaruje svoju misiju", rekao je prof. dr. sc. Vladimir Koroman.

Znanstveni partneri Brodarskog instituta u provedbi projekta su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije te Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Zavod za tehnologiju materijala, laboratorij za kemiju drva). Partneri iz poslovnog sektora su poduzeća IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. iz Zagreba, Piškornica d.o.o., Regionalni centar za gospodarenje otpadom iz Koprivničkog Ivanca i Barbarić Produkt d.o.o. iz Ivanić Grada.

Vezane vijesti

Potpisan Ugovor o osnivanju BICRO BIOCentra

Potpisan Ugovor o osnivanju BICRO BIOCentra

Društveni ugovor BICRO BIOCentar d.o.o. i Ugovor o provedbi projekata Inkubacijskog centra za bioznanost (BICRO BIOCentra) potpisali su danas u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika