30.03.2011. / 18:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Šteta od 8,5 mil. kn

Istraga protiv Čovića i Mravka zbog povlaštene prodaje HEP-ovih stanova

Dvojica bivših direktora i članovi uprave terete se da su HEP oštetili za ukupno 8,5 milijuna kuna prodajom stanova uz popuste od 20 do 40 posto unatoč odluci da se nekretnine prodaju po komercijalnim cijenama

Ivo Čović, aktualni šef Zagrebačkog holdinga Photo: Goran Jakuš/PIXSELLIvo Čović, aktualni šef Zagrebačkog holdinga Photo: Goran Jakuš/PIXSELLŽupanijsko državno odvjetništvo zatražilo je istragu protiv bivših direktora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ive Čovića i Ivana Mravka te još šest članova uprave koje sumnjiči da su od 2000. do 2007. po povlaštenim cijenama prodavali stanove u vlasništvu tog javnog poduzeća i oštetili HEP za 8,5 milijuna kuna.

Istražni zahtjev danas je zaprimljen na zagrebačkom Županijskom sudu, a kako za osumnjičene nije zatražen pritvor spis se neće rješavati po ubrzanom postupku. Na odluku hoće li istraga biti pokrenuta stoga bi se moglo čekati i više od mjesec dana.

Dvojica bivših direktora i članovi uprave terete se da su HEP oštetili za ukupno 8,5 milijuna kuna prodajom stanova uz popuste od 20 do 40 posto unatoč odluci da se nekretnine prodaju po komercijalnim cijenama.

Uz dvojicu bivših predsjednika uprava osumnjičeni su bivši članovi uprave iz vremena dok je na čelu HEP-a bio Čović - Mato Pažić, Ivica Toljan, Šime Balabanić i Darko Belić te Ante Despot i Kažimir Vrankić koji su u upravi HEP-a bili u Mravkovom mandatu. U razdoblju od protekle četiri godine Nacional je u više navrata pisao o sumnjivim odlukama što ih je provodilo HEP-ovo rukovodstvo, pa tako i o priči o HEP-ovim stanovima.

Vrankić je jedini od njih još uvijek član uprave, kao direktor Sektora za održivi razvoj i unaprjeđenje kvalitete.

Despot je, pak, u javnosti poznat kao zet bivšeg šefa Carine Mladena Barišića, osumnjičenog u aferi Fimi media. Nakon Barišićeva uhićenja policija je pretražila i Despotov stan, koji je kupio upravo od HEP-a, i u njemu pronašla oko dva milijuna kuna u raznim valutama.

Prvoosumnjičeni Čović sada je na čelu Zagrebačkog holdinga, a nakon što su premijerka Jadranka Kosor i aktualni predsjednik HEP-ove uprave Leo Begović u listopadu 2010. izašli u javnost s tvrdnjom da su stanovi u HEP-u otkupljivani po povoljnijim cijenama, Čović je kazao da je sve radio u skladu sa zakonom i odlukama čelništva HEP-a.

Čovićev nasljednik Mravak prošle je godine pet mjeseci proveo u zatvoru u Remetincu zbog sumnje da je nizom nezakonitosti HEP oštetio za stotine milijuna kuna.

Najveća šteta od oko 600 milijuna kuna navodno je počinjena prodajom jeftine struje šibenskom TLM-u, za što je uz Mravka pod istragom i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec. Osim TLM-u, Mravak je struju po cijeni manjoj od tržišne prodavao i tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI Roberta Ježića, kojima je bez znanja uprave dao i 15 milijuna kuna zajma.

Osim o aferama u kojima je bio izravno umiješan Mravak je, po riječima svog branitelja, nakon što se odlučio na suradnju s USKOK-om, svjedočio i o nekim drugim slučajevima poput afere "Fimi media" u kojoj se istražuje na koji je način izvlačen novac iz nekoliko javnih tvrtki i ministarstava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
16/2/11

pro, 30.03.11. 20:01

a u kojoj su stranci možda u Hdz-u?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika