Objavljeno u Nacionalu br. 375, 2003-01-22

Autor: Jasna Babić

SDP u predizbornoj akciji podmićivanja medija

Bandić isposlovao otpis 1,7 mil. kuna poreza OTV-u

Država je HDZ-ovoj televizijskoj kući OTV-u oprostila porezni dug plativši joj za tobožnju 'marketinško-tehničku suradnju': urednika OTV-ovog talk showa Romana Bolkovića i šefa Porezne uprave Milana Trbojevića, koji su osmislili modus te financijske prevare, povezao je Milan Bandić

Romano Bolković, voditelj emisije '2 u 9'Romano Bolković, voditelj emisije '2 u 9'Prema Nacionalovim izvorima u krugovima SDP-a, Vlada Republike Hrvatske prije petnaestak dana utanačila je najskandalozniji medijski aranžman u mandatu premijera Ivice Račana: udijelila je OTV-u 1,7 milijuna kuna kako bi se privatna televizijska kuća s enormnim poreznim dugovima spasila od sigurne smrti. Državna subvencija zamuljana je formalnim ugovorom o dosadašnjoj i budućoj marketinško-tehničkoj suradnji između Ministarstva financija i OTV-a, ma što to značilo. Jedna tranša, od 600.000 kn, uplaćena je na račun tvrtke OTV d.d., koja uživa koncesionarska prava na televizijsku frekvenciju Zagrebačke županije. Ostatak od 1,1 milijuna kuna transferiran je na račun poduzeća “OTV-dom” preko kojeg televizijski uposlenici primaju plaće. Isti iznos odmah je i vraćen državi kako bi izgledalo da je komercijalna televizija u zadnji čas ipak podmirila sve svoje porezne obveze. Porez je zapravo otpisan, a nadležne državne institucije dobile su opravdanje da odustanu od stečaja OTV-a.

Efekti korupcije OTV-a već su vidljivi: umjesto junaka najopskurnije desnice u emisiji '2 u 9' počeo je defile SDP-ovih uglednika, započet nastupima Zdravka Tomca i Davorka Vidovića Modus financijske prijevare – kojom je OTV državi dao točno ono što je od države dobio – osmislili su zajedničkim umnim snagama Romano Bolković, urednik OTV-ova talk-showa “2 u 9”, te Milan Trbojević, ravnatelj Porezne uprave. Njihove prve kontakte, tvrde Nacionalovi izvori, režirao je Milan Bandić, bivši zagrebački gradonačelnik i tvorac ideje da SDP na bilo koji način osvoji televiziju čiji se doseg podudara s dosegom njegove zagrebačke stranačke organizacije. No tajni plan nije se mogao skrojiti i realizirati bez Račanova znanja i blagoslova, a Račan za medije pokazuje enormni interes kako se bliže novi parlamentarni izbori.

U prvoj varijanti juriša na lokalni medijski prostor Bandić je pokušao pobijediti na javnom natječaju koji je lani raspisan za koncesiju zagrebačke gradske televizije. Osnovao je čak posebno poduzeće koje se, prema registraciji, trebalo baviti proizvodnjom televizijskog programa u kojem bi, naravno, on sam bio središnja politička zvijezda. Poduzeće je nazvano “Media K-2”, a inicijalni kapital uložila bi gradska trgovačka društva pod njegovom kontrolom. Budući da koncesionar nije izabran, a novi je natječaj odgođen na neodređeno vrijeme, Bandić se koncentrirao na postojeći OTV koji su njegovi vlasnici – Miroslav Kutle kao tajni vlasnik i Vinko Grubišić kao vlasnički paravan – nudili na prodaju, ne znajući kako više zakrpati rupe u njegovu poslovanju. Pokazalo se da su dugovi preveliki i da Bandić ipak nema dovoljno političkog utjecaja da vijećnike Skupštine grada Zagreba uvjeri u isplativost takve investicije.

Tako je u prikrivenoj državnoj sanaciji pronađen mnogo jeftiniji način osvajanja jedine komercijalne televizije u Zagrebu koja ujedno pokriva četvrtinu hrvatskog biračkog tijela. Način je to perfidniji što dokazuje da se tzv. nova vlast odrekla i posljednjeg načela kojim se u siječnju 2000. razlikovala od HDZ-ova režima i osvojila glasačku većinu. Dok je, naime, šef Porezne uprave zajedno s urednikom OTV-a smišljao poreznu prijevaru, tisuće drugih privatnih poduzeća otišle su u stečaj zbog mnogo manjih dugova državnom proračunu Republike Hrvatske. Ako se, dakle, Račanovo otpisivanje PDV-a HTV-u, te obilno financiranje dnevnog lista Vjesnik donekle moglo opravdati njihovim statusom državnih institucija, porezne malverzacije u korist sto posto privatnog OTV-a mogu se tumačiti isključivo kao specifičan način korupcije državnim novcem. Bez ikakve sumnje, podmićeni OTV svojim će spasiteljima iz SDP-a dati osobit medijski tretman, od sada pa do izbora koji se neumoljivo približavaju.

Efekti korupcije OTV-a već su vidljivi. Upravo u Bolkovićevoj emisiji “2 u 9”, nekoć posvećenoj junacima najopskurnije desnice, u posljednje vrijeme primijećen je defile SDP-ovih uglednika, započet nastupima Zdravka Tomca i Davorka Vidovića. Činjenica da je SDP svoju političko-medijsku sudbinu time nepovratno vezao s televizijskom kućom koja je proizvod jednog od mračnijih HDZ-ovih ortačko-medijskih klanova, samo je ilustracija sve veće sličnosti vladara kad ih uhvati panika od gubitka vlasti. OTV nikada nije imao publiku koja je podržavala Račanovu stranku; kompromitiran najprimitivnijom “državotvornošću” OTV će još zadugo imati gledateljstvo koje se regrutira iz redova Hrvatskog bloka, sumnjivijih udruga ratnih veterana i glazbenih fanova Marka Perkovića Thompsona. Riječ je o populaciji trajnih predrasuda i nepromjenjivih uvjerenja koja će se radije odreći “račaniziranog” OTV-a negoli dati glas SDP-u. Jedino OTV iz svega izvlači korist zasnovanu na vječnim političkim povlasticama. Bila je to televizijska kuća na raspolaganju desnim hadezeovcima dok je državna milost ovisila o njihovim poreznim odlukama, pa je potpuno svejedno hoće li za isti novac dati podjednako značajan prostor lijevim esdepeovskim frazama.

Drugim riječima, osim nemoralnog i skandaloznog poteza, Račan je još jednom pokazao da vodi potpuno promašenu medijsku strategiju. Kad je u siječnju 2000. preuzeo premijersko mjesto, tzv. nova vlast učinila je svoju prvu fatalnu pogrešku: Račan i njegova vlada dopustili su da Hrvatskom televizijom i dalje dominiraju urednici i novinari minornog medijskog znanja i iskustva, ali to jače inficirani HDZ-ovim, vrlo usmjerenim političkim svjetonazorom. Kao prvi rezultat, HTV je napuhavanjem značaja desetak članova Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata proizveo masovne, otvoreno pučističke demonstracije desničara u Splitu. Mnogi od njih ne bi ni upola gubili vrijeme na “svete” desničarske ciljeve da nisu uživali u važnosti vlastite televizijske slike.

Druga jednako krupna greška vezana je uz “aferu Grupo” u kojoj je Račan propustio raščistiti i slomiti zatečeni ortački monopol Ivića Pašalića, Miroslava Kutle, Ninoslava Pavića koji, osim golemog novinskog tržišta, obuhvaća i neutvrđeni broj radijskih i televizijskih postaja, i Vinka Grubišića. Smatrajući kako ga je pacificirao osobnom komunikacijom s Ninoslavom Pavićem, SDP-ov premijer tek je s velikim zakašnjenjem shvatio da medijska hobotnica zapravo agitira za prijevremene izbore i od zgode do zgode prilično agresivno navija za potpuno druge političke favorite. One medije koji su ga podržavali dok je bio u opoziciji izgubio je u “slučaju Bobetko”, gdje se pokazalo da se kukavički udvara desnici.

Godinu dana prije izbora SDP-ov katalog medijskih potencijala sveo se na potpuno privatne veze pojedinih članova Račanove stranke s OTV-om: Zdravka Tomca s Vinkom Grubišićem i Milana Bandića s Romanom Bolkovićem. Te veze potječu iz HDZ-ove epohe; djelomice su izgrađene na ideološkoj sličnosti štovatelja lika i djela Franje Tuđmana, no još više na obostranoj razmjeni usluga. Tomcu i Bandiću oduvijek je odgovarao stil kojim se OTV obračunavao s Račanom, jer obojica, nezadovoljni svojim unutarstranačkim statusom, pripadaju SDP-ovoj frakciji koja bi ga rado zamijenila drugim stranačkim prvakom. Budući da se Račana istodobno straše kao crnog vraga, skidanje njegove glave ostavljaju javno deklariranim protivnicima. I obratno: kako bi barem donekle sačuvao privid opolitičke neutralnosti, OTV je Tomca i Bandića vrlo često iskorištavao kao ljevičare iz svoje stalne pričuve, obazrive HDZ-ove kritičare i vatrene zagovornike Tuđmanova političkog naslijeđa.

Zato i nije čudo da je aranžman spašavanja OTV-a skrojen u istom četverokutu i da se Račan upleo u skandal koji bi mu mogao donijeti mnogo više nevolja nego koristi. Otpisujući porez televizijskoj kući hadezeovskih medijskih ortaka, aktualni premijer dokraja će izazvati otpor zajednice privatnih medijskih poduzetnika. Ma kako agresivno agitirao u njegovu korist, OTV neće donijeti ni jedan glas SDP-u. A nakon svega ostat će golem Račanov dug Tomcu i Bandiću koji su, ništa manje nego prije, njegovi frakcijski protivnici.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika