31.03.2011. / 11:31

Autor: Hina

Dragan Čović prijeti građanskim neposluhom protiv vlasti Federacije BiH

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako njegova stranka neće poštovati sadašnju vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine te je zaprijetio građanskim neposluhom kao odgovorom na ono što drži protuzakonitim djelovanjem.

Dragan ČovićDragan ČovićPredsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako njegova stranka neće poštovati sadašnju vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine te je zaprijetio građanskim neposluhom kao odgovorom na ono što drži protuzakonitim djelovanjem.

"Vlast (u FBiH) nije uspostavljena sukladno zakonu i mi nikakvu odgovornost prema njoj nemamo. dali smo upute svima da se tako prema njoj i ponašaju", izjavio je Čović u intervjuu kojega su u četvrtak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

Pojasnio je kako će to značiti svojevrsni građanski neposluh jer je uspostavom vlasti bez HDZ BiH i HDZ 1990, po Čovićevoj ocjeni, grubo ignorirana volja hrvatskog naroda.

Na upit što točno građanski neposluh znači Čović je neodređeno kazao kako je to "cijela lepeza mogućnosti" koji će "izazvati jako puno problema u funkcioniranju vlasti na svim razinama".

Najavio je kako će niz konkretnih odluka o tome uslijediti na zasijedanju Hrvatskog narodnog sabora koje se može očekivati 16. travnja, no dodao je kao to neće biti ponovna uspostava hrvatske samouprave.

"Učinit ćemo sve kako bismo to uklopili u ustav i zakon, jer na kršenje ustava i zakona ne smijemo odgovoriti kršenjem ustava i zakona", kazao je Čović. Istaknuo je kako HDZ BiH pod sadašnjim uvjetima neće sudjelovati u uspostavi vlasti na državnoj razini te je dodao kako je zabrinut za budućnost BiH.

Ustavni sud Federacije BiH u srijedu je jednoglasno donio rješenje kojim je obustavljen postupak po zahtjevu bivše entitetske predsjednice Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti konstituiranja Doma naroda parlamenta Federacije BiH i izbora novog predsjednika i dopredsjednika Federacije. Obustava postupka uslijedila je jer je Krišto u međuvremenu povukla svoj zahtjev. Ustavni sud je istodobno odbacio prigovore na činjenicu da je rasprava o zahtjevu Krišto bila predviđena na zatvorenoj sjednici, što su u HDZ-u ocijenili nedemokratskim i dokazom političkih pritisaka na sud.

"Te su izjave potpuno neprimjerene i neutemeljene", stoji u priopćenju suda kojega je potpisala predsjednica Kata Senjak.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je nakon odluke federalnog ustavnog suda objasnio kako do daljenjeg ostaje na snazi njegov nalog o suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva kojima je proglašen nezakonitim izbor novih čelnika Federacije kao i konstituiranje Doma naroda entitetskog parlamenta.

"To znači da je sadašnja vlast u Federaciji zakonita i da suspenzija ostaje na snazi dok Vijeće za provedbu mira (PIC) ne odluči drugačije", kazao je Inzko.

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Thomas Countryman u srijedu je pozvao HDZ BiH da djeluje isključivo u okviru ustava te da prihvati kompromisna rješenja i na toj osnovi sudjeluje u uspostavi vlasti na državnoj razini.

Countryman se u Sarajevu u srijedu navečer sastao s Čovićem i predsjednikom HDZ 1990. Božom Ljubićem. Iz HDZ 1990. nakon tog sastanka priopćeno je kako su obojica američkom diplomatu prenijeli "spremnost da nastave razgovore o uspostavi vlasti" uz molbu Countrymanu da pomogne da se dođe do uspostave vlasti u Federaciji na zakonit način.

Vezane vijesti

Otuđenje u obitelji HDZ

Otuđenje u obitelji HDZ

Supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u intervju za banjolučke Nezavisne novine kako se vodeće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika