31.03.2011. / 12:44

Autor: Nacional.hr

Potencijalno bitno otkriće: Metalne knjige bacaju novo svjetlo na biblijsku povijest

Ovo otkriće slično je otkriću kontroverznih Svitaka s crnog mora, neki čak smatraju da se radi o zapečačenim kodeksima koji se spominju u Knjizi Otkrivenja

Mogu li metalne knjige promijeniti naše viđenje biblijske povijesti?Mogu li metalne knjige promijeniti naše viđenje biblijske povijesti?Sedamdeset metalnih knjiga pronađenih u Jordanu mogle bi dati novi pogled na biblijsku povijest, ali i bi mogle biti i nagovještaj ostvarivanja Knjige otkrivenja, prenosi Daily Mail.

Akademski krugovi su podijeljeni oko toga jesu li ove knjižice autentične, no neki smatraju da bi one mogle otkriti tajne najranijih dana Kršćanstva. Na stranicama knjiga, ne većim od kreditnih kartica nalaze se simboli, slike i riječi za koje se smatra da se odnose na Mesiju, moguće i na Raspeće i Uskrsnuće. Mnoge od ovih knjižica su zapečaćene pa neki spekuliraju da se radi o izgubljenoj kolekciji kodeksa koji se spominju u biblijskoj Knjizi Otkrivenja.

Knjige su otkrivene prije pet godina u pećini u udaljenim dijelovima Jordana, u koji su kršćanske izbjeglice pobjegle nakon pada Jeruzalema, a ondje su već pronađeni važni dokumenti iz istog perioda. Testovi na metalu upućuju da bi knjige mogle datirati iz 1.stoljeća prije nove ere, a ako je to točno, ove knjižice bi mogle biti među najranijim kršćanskim dokumentima.

Knjige je otkrio jordanski beduin, od kojeg ih je dobio izraelski beduin i prošvercao preko granice u Izrael, no jordanska vlada radi na tome da se kolekcija knjiga vrati u Jordan. Profesor Phillip Davies sa Sveučilišta Sheffield tvrdi da knjižice sadrže sliku drevnog Jeruzalema i raspeća Isusa izvan zidina grada. Britanski znanstvenici se boje da bi izraelski vlasnik knjige mogao prodati na crnom tržištu, no on to opovrgava.

Doktorica Margaret Barker, bivša predsjednica Društva za proučavanje Starog zavjeta, tvrdi da Knjiga Otkrivenja govori o zapečaćenim knjigama koje može otvoriti samo Mesija i da drugi tekstovi iz tog razdoblja govore o zapečaćenim knjigama mudrosti i tajnih tradicija i da u tom kontekstu treba promatrati ovo otkriće.

Vezane vijesti

Crkveno ucjenjivanje don Grubišića

Crkveno ucjenjivanje don Grubišića

Don Ivan Grubišić je na tribini u Europskom domu u Zagrebu obznanio kako je 6. veljače primio pismo splitskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika