Objavljeno u Nacionalu br. 377, 2003-02-05

Autor: Mladen Pleše

POLITICAL REPORT - Nacional otkriva

Račan će smijeniti Pavu Župan Rusković i Krešimira Starčevića

Ministrica turizma Pave Župan Rusković i šef Fonda za privatizaciju Krešimir Starčević bili su na sastanku lidera petorke veoma neuvjerljivi, a na pitanja šefova stranaka odgovarali su s podcjenjivanjem pa je Račan svaki čas gubio kontrolu, vikao i nudio ostavke

Pave Župan Rusković i Krešimir StarčevićPave Župan Rusković i Krešimir StarčevićLideri vladajuće koalicije su suglasni: ministrica turizma Pave Župan-Rusković i v.d. predsjednika Fonda za privatizaciju Krešimir Starčević moraju po žurnom postupku biti smijenjeni. Njihovu smjenu, dakle, ne traži samo HSS. U razgovoru s vodećim političarima HNS-a, Libre i LS-a Nacional se uvjerio da u te tri stranke također inzistiraju na odlasku Pave Župan-Rusković i Krešimira Starčevića zbog, u najmanju ruku, nedopustive površnosti pri prodaji “Sunčanog Hvara” Termama Čadež. I najveći dio vodstva SDP-a traži da Pave Župan-Rusković i Krešimir Starčević budu smijenjeni. Svojim su neodgovornim ponašanjem, zaključeno je, teško kompromitirali SDP i premijera Račana.

Uz HSS, smjenu traže i HNS, Libra i LS, a i Račan je bijesan jer smatra da su kompromitirali SDP iako nisu članovi strankePavu Župan-Rusković i Krešimira Starčevića nitko od koalicijskih partnera još nije javno optužio za zloporabe, no takve su sumnje brojne u neslužbenim razgovorima. Upravo zbog toga osnovano je tročlano ministarsko istražno povjerenstvo u kojem Radimir Čačić, Željko Pecek i Davorko Vidović trebaju utvrditi stupanj njihove krivnje: jesu li namjerno zavarali Vladu ili su pak posrijedi samo nemar i neodgovornost.

Nacional je doznao da su Pave Župan-Rusković i Krešimir Starčević na sastanku vladajuće koalicije u srijedu, 29. siječnja, s očitim podcjenjivanjem razgovarali s liderima petorke, što je kod njih ostavilo mučan dojam. Pave Župan-Rusković i Krešimir Starčević nisu uvjerljivo odbacili optužbe predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića, a petljali su i s objašnjenjima kako je osigurano da Terme Čadež uplate cijelu svotu za rekonstrukciju hvarskih hotela. Uglavnom, ostavili su vrlo loš dojam. Njihovo ponašanje zaoštrilo je ionako dramatičnu atmosferu na sastanku, razgnjevilo premijera Račana koji je svaki čas gubio kontrolu, nudio ostavke, vikao, ukratko – bjesnio. Jednako, uostalom, kao i Tomčić. Stoga su Vesna Pusić, Tomčić, Zlatko Kramarić i Jozo Radoš zaključili da je smjena Pave Župan-Rusković i Krešimira Starčevića prvi korak u pronalaženju izlaza iz najnovije krize koja potresa vladajuću koaliciju.

Zasad nitko, pa ni predsjednik HSS-a Tomčić, nije doveo u pitanje položaj potpredsjednika Vlade Slavka Linića, premda je upravo on nadzirao privatizaciju “Sunčanog Hvara”, kao i sve ostale prodaje. I to kao potpredsjednika Vlade zadužen za gospodarstvo i kao predsjednik Nadzornog odbora Fonda za privatizaciju. Tomčić unatoč tomu nije proširio optužnicu na Linića, štoviše, u mučnim 8,5-satnim svađama s ostalim liderima koalicije nekoliko je puta ponovio kako je uvjeren da Linić nije bio upućen u sve detalje te da o nekim postupcima zacijelo nije imao pojma.

Tomčić, dakako, vrlo dobro zna da je Linić itekako odgovoran za sve što se događalo u privatizaciji “Sunčanog Hvara”, no poštedio ga je iz taktičkih razloga: procijenio je da je potpredsjednik Vlade zasad ipak prevelik zalogaj. Zahtjev za Linićevom smjenom doveo bi Račana u bezizlaznu situaciju i morao bi raspustiti Vladu. A to Tomčiću u ovom trenutku nije u interesu pa će se zadovoljiti smjenom Pave Župan-Rusković i Krešimira Starčevića te marginalizacijom Linića.

Premda ga je Tomčić ovaj put poštedio, Linićev autoritet u Vladi i SDP-u ozbiljno je uzdrman. Iako je Linić opovrgnuo glasine da je prijetio odlaskom iz Vlade, Nacional je iz više izvora doznao da je nekoliko puta, zbog afere “Sunčani Hvar”, ali i zbog sukoba s potpredsjednikom svoje stranke Matom Arlovićem oko formuliranja zakona o oprostu dijela poreza, demonstrativno najavljivao povlačenje iz Vlade. Iz izvora bliskih vrhu SDP-a Nacional je doznao da je Linić spreman na ostavku jer osjeća da su zahladili odnosi između Račana i njega. Linić se uvjerio, kao i većina vodećih političara SDP-a, da mu premijer više bezrezervno ne vjeruje. Zbog toga je povrijeđeni Linić, doznao je Nacional od izvora u Vladi, odbio sudjelovati u završnom dijelu prodaje 25 posto dionica Ine. Požalio se, navodno, da će, bez obzira na sjajne uvjete koji će sigurno biti ostvareni, na njemu uvijek ostati sumnja da je nekoga protežirao ili da se moglo zaraditi još više novca. Premda je Linićev položaj u Vladi i SDP-u ozbiljno uzdrman, Račan, zbog vlastite uvjerljivosti, ipak nipošto ne bi pristao na Linićevu smjenu. Toga je Tomčić potpuno svjestan i stoga nije tražio Linićevu ostavku.

Zaustavljanje prodaje “Sunčanog Hvara”, doznao je Nacional od visokopozicioniranog člana HSS-a, neće ugroziti privatizaciju Ine. U HSS-u su svjesni da je novac koji će se dobiti od prodaje 25 posto dionica Ine potreban da se zakrpaju proračunske rupe. Stoga će podržati nastojanja da se taj posao okonča do kraja ožujka. Takva odluka HSS-a, složni su u ocjeni njegovi koalicijski partneri, pokazuje da ta stranka nije a priori protiv privatizacije, nego da joj se suprotstavlja samo kad su u igri interesi njenih čelnika i članova. A upravo se to dogodilo, tvrde u vladajućoj koaliciji, kod privatizacije “Sunčanog Hvara”. Tomčić je, upozoravaju, od početka opstruirao prodaju “Sunčanog Hvara”. Dijelu članova i simpatizera HSS-a, kažu, ne odgovara prodaja te tvrtke u paketu jer za to nemaju novca. Stoga oni traže da se ona podijeli na nekoliko dijelova kako bi ih se lakše domogli. To što takva privatizacija ne će osigurati sredstva za ulaganja u infrastrukturu i obnovu hotela te podizanje turističke ponude na višu razinu, HSS uopće ne zabrinjava. Njima je, tvrde njihovi koalicijski partneri, najvažnije da namire goleme apetite svojih članova i simpatizera. Kako bi prikrio namjere, Tomčić je, tvrde koalicijski partneri, svaki dan izmišljao novi razlog za poništenje natječaja. Na kraju je pronašao spasonosnu formulu koja je udarila u nacionalni sentiment: zašto da Slovenci zagospodare hrvatskim nacionalnim bogatstvom. Stoga ne začuđuje ogorčenje u SDP-u, HNS-u, Libri i LS-i na Pavu Župan-Rusković i Krešimira Starčevića koji su svojim dvojbenim odlukama spriječili realizaciju jednog uspješnog projekta i omogućili Tomčiću da uvjeri javnost kako je HSS jedina brana privatizacijskim zloporabama i rasprodaji imovine strancima. Osim što će, po svemu sudeći, uspjeti u tim nakanama, Tomčić će ostvariti i niz značajnih političkih pobjeda. Kompromitirao je privatizaciju na način kako ju je provodio SDP, doveo u pitanje moralnost socijaldemokrata i osigurao stavljanje privatizacije pod kontrolu HSS-a.

Nemar ili obmana Pave Župan-Rusković i Krešimira Starčevića omogućili su ponovno jačanje pritisaka da se obustavi privatizacija, da država i dalje ostane najveći poduzetnik te da se vrati državni intervencionizam. Time su nanijeli golemu štetu državnim interesima. Ako se to dogodi, zaustavit će se restrukturiranje gospodarstva i ulazak stranog kapitala, bez čega nema ekonomskog oporavka i napretka.

Afera s privatizacijom “Sunčanog Hvara” potvrđuje koliko su bili u krivu premijer Račan i SDP kad su tvrdoglavo ustrajavali na zahtjevu da sami kontroliraju privatizaciju. Još su više pogriješili što su donošenje ključnih odluka prepustili Liniću i njegovoj ekipi. Zbog toga Račan neće imati više ni jedan ozbiljan argument kojim bi spriječio da netko iz HSS-a postane predsjednik novog Fonda za upravljanje državnom imovinom unutar kojeg će nastaviti djelovati dosadašnji Fond za privatizaciju.

Skandal s prodajom “Sunčanog Hvara” pokazao je da dosadašnji način privatizacije omogućuje zloporabe i manipulacije, među ostalim i stoga što pojedincima daje previše ovlasti i prava. Zbog toga, čak i kad je sve u redu, ne može se izbjeći sumnja u ispravnost pojedinog postupka i odluke. Stoga se može očekivati da će napokon vladajuća koalicija predložiti promjene Zakona o privatizaciji koje će onemogućiti stranke i pojedince da imaju odriješene ruke pri donošenju ključnih privatizacijskih odluka.

HSS je već dao prijedlog da se osnuje Fond za upravljanje državnom imovinom koji bi nadzirao rad tvrtki u državnom vlasništvu poput HEP-a, željeznice, Ine, Croatia osiguranja. Unutar Fonda ostao bi djelovati i Fond za privatizaciju. U HSS-u predlažu da se država odmah riješi svih dionica u tvrtkama u kojima nema više od 25 posto udjela, a da se preostala državna imovina ne prodaje na natječajima nego da se dionice državnih tvrtki prodaju na burzi i tržištu vrijednosnih papira.

Odlazak Pave Župan-Rusković i Krešimira Starčevića postao je, dakle, samo pitanje vremena. Premda u petorci postoji bojazan da Račan neće imati snage za njihovu smjenu, pitanje je hoće li ih on uopće htjeti spašavati: osim što su bacili sumnju na privatizaciju, nanijeli su golemu štetu ugledu premijera i SDP-a. Pave Župan-Rusković i Krešimir Starčević nisu članovi SDP-a, ali su u njegovoj kvoti ušli u Vladu i Fond za privatizaciju. Stoga se njihove eventualne malverzacije ili pogreške bilježe na konto socijaldemokrata.

Stoga i nije čudno što iza Pave Župan-Rusković i Krešimira Starčevića nije stao nitko osim potpredsjednika Vlade. Smatra se da time Linić pokušava spasiti što je ostalo od njegova dosadašnjeg autoriteta. No bude li Linić povezivao njihovu smjenu sa svojom ostavkom, dovest će Račana i sebe u vrlo neugodnu situaciju. U odlučivanju između ostanka koalicije i Linića, Račan se zacijelo neće mnogo dvoumiti. U tom slučaju Linićeva će politička karijera vrlo brzo završiti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika