Objavljeno u Nacionalu br. 377, 2003-02-05

Autor: Nina Ožegović

Dramatičan nastavak afere

Predsjedniku Upravnog vijeća Sveti Duh prijete smrću

Ljubo Pavelić, ravnatelj Bolnice za plućne bolesti Jordanovac i šef nadzornog tijela Bolnice Sveti Duh, kojeg Milan Bandić i Zvonimir Šostar, šef zagrebačkog Ureda za zdravstvo, pokušavaju smijeniti jer se opire nelegalnom vraćanju Asima Kurjaka na čelo klinike za ginekologiju, nakon telefonskih prijetnji smrću slučaj je predao državnom odvjetniku Mladenu Bajiću

Ljubo Pavelić, ravnatelj Bolnice za plućne bolesti Jordanovac i predsjednik Upravnog vijeća Bolnice Sveti DuhLjubo Pavelić, ravnatelj Bolnice za plućne bolesti Jordanovac i predsjednik Upravnog vijeća Bolnice Sveti DuhLjubo Pavelić, ravnatelj Bolnice za plućne bolesti Jordanovac i predsjednik Upravnog vijeća Bolnice Sveti Duh, u prošli četvrtak, 30. siječnja, primio je telefonsku prijetnju smrću. Kad je podignuo slušalicu, nepoznati muški glas izjavio je sljedeće: “Majku ti ustašku, dignut ću te u zrak!” To se dogodilo između 9.30 i 10 sati, nakon što se iz Bolnice Sveti Duh, gdje se na sastanku Upravnog vijeća raspravljalo o završnom računu, vratio u svoj ured. Pavelića je ta neočekivana prijetnja smrću totalno šokirala. Shvatio ju je vrlo ozbiljno, svjestan da živimo u opasnim vremenima u kojima se takve prijetnje nipošto ne mogu doživjeti kao šala. Budući da je obiteljski čovjek, o tome je odmah obavijestio ministra zdravstva Andru Vlahušića, koji mu je savjetovao da slučaj preda hrvatskom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Nadležne službe odmah su pokrenule adekvatan postupak. Prvo će tehničari provjeriti telefone i linije, i pokušati identificirati odakle je stigao zlokoban poziv, a onda će se obrada nastaviti. Ne treba isticati da je takva prijetnja smrću uglednom hrvatskom liječniku i ravnatelju bolnice posvemašnji presedan u hrvatskom zdravstvu. To upućuje na zaključak da se zdravstvena mafija u Hrvatskoj više ne zadovoljava makinacijama u podzemlju nego da više ne preže ni od čega, pa ni od prijetnji ubojstvom.

Ljubo Pavelić u liječničkim krugovima ima karizmu poštenog, ozbiljnog i hrabrog čovjeka, a poznat je i kao izvrstan stručnjak. Dosad mu nitko nikada nije prijetio, a kako doznajemo u jordanovačkoj bolnici, i kao upravitelj omiljen je među osobljem. Dakle, ta se prijetnja ne može povezati s aktualnim štrajkom liječnika ni s eventualnim nesuglasicama s podređenima.

Objašnjavajući pozadinu prijetnje ubojstvom Ljubi Paveliću, Nacionalov visokopozicionirani izvor iz grada kategorički je tvrdio da se zapravo radi o dvostrukom sukobu: na individualnoj razini riječ je o sukobu liječničkih taština, kojima medicinski ceh itekako obiluje, između dva suprotstavljena lobija, a na političkoj razini radi se o borbi za vlast i kontrolu nad zdravstvom grada Zagreba. Dakle, o borbi za veliki novac. Na jednoj strani nalaze se Milan Bandić, dogradonačelnik, Zvonimir Šostar, šef Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, te Josip Čulig, predsjednik Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba, i Asim Kurjak. U drugom lobiju su ministar Andro Vlahušić, Nikica Gabrić, predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a koji neformalno ima velik utjecaj u zdravstvu Zagreba jer se upravo u HZZO-u vrti novac, zatim Ante Bilić, ministrov zamjenik, Ljubica Đukanović, direktorica HZZO-a i drugi.

Kako dalje tvrdi Nacionalov izvor, sukob je vjerojatno počeo još prije godinu dana i povezan je s nesretnom smrću profesorice matematike Dragice Ivankić i njezine bebe u Bolnici Sveti Duh. Naime, tada je Asim Kurjak kao šef Klinike za ginekologiju i porodništvo pokušao zataškati istinu te prikriti nemar i nestručnost mladih dežurnih liječnika, koji su zbog neznanja i loše organizacije na toj klinici zapravo pridonijeli smrti Dragice Ivankić i njezine bebe.

Ljubo Pavelić tada je bio jedan od rijetkih koji je postupio pošteno. Kao predsjednik Upravnog vijeća naložio je preispitivanje uzroka njezine smrti na ginekologiji Bolnice Sveti Duh te, ako se potvrde nestručnost i nemar u postupku, utvrdi i odgovornost i odrede sankcije. Dakako, time je mnogima postao trn u oku. Osim toga, nedavno se zajedno s Daliborom Krpanom, ravnateljem Bolnice Sveti Duh, oštro suprotstavio vraćanju Asima Kurjaka na mjesto šefa ginekološke klinike prije završetka natječaja, čime se ponovno potvrdio kao legalist. No, kako objašnjava Nacionalov izvor, Pavelić se time izravno konfrontirao s dogradonačelnikom Milanom Bandićem i Zvonimirom Šostarom, šefom Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, koji ga otada pokušavaju smijeniti, jer im smeta njegov neposluh.

Budući da to nisu uspjeli, Zvonimir Šostar i Josip Čulig, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba, demonstrativno su podnijeli ostavke na članstvo u Upravnom odboru Bolnice Sveti Duh “zato što Dalibor Krpan nije vratio Kurjaka na staro radno mjesto.” Istodobno je dnevnom tisku dostavljena lažna informacija da je ostavku podnio i Ljubo Pavelić, što pokazuje da se kampanja protiv ravnatelja jordanovačke bolnice trebala voditi i kroz medije, svim raspoloživim sredstvima.

Nakon što je Pavelić pismeno objasnio gradonačelnici da nije istina da je dao ostavku, na sastanku Poglavarstva 29. siječnja predloženi su novi članovi Upravnog odbora Bolnice Sveti Duh. To su Dalibor Drugović, ravnatelj Doma zdravlja Centar u kojem je zaposlio Šostarovu suprugu mimo natječaja, i navodni kandidat za predsjednika Upravnog vijeća Bolnice Sveti Duh. Zatim Stjepan Grilec, nekadašnji šef Zavoda za radiologiju Bolnice Merkur, a sadašnji ravnatelj Doma zdravlja Medveščak, koji je zaslugom Šostara dobio skupocjeni CT aparat, te Mladen Belica, zasad bez mrlje na karijeri. Navodno su i Drugović i Grilec Šostarovi poslušnici. Gradonačelnica je odbila taj prijedlog objasnivši da treba samo dva nova člana budući da Pavelić uopće nije dao ostavku.

Kad je i to propalo, navodno je Bandićev lobi odlučio da se na idućem sastanku Gradskog poglavarstva u četvrtak u svih sedam gradskih bolnica promijene članovi upravnih vijeća, koja se doduše nisu mijenjala gotovo dvije i pol godine. Kako su ona bila sastavljena na principu koalicijske vlasti u gradu, njihov sastav više nije relevantan jer nije prilagođen aktualnoj koaliciji od dvije stranke, SDP-a i HNS-a.

No Nacionalov izvor tvrdi da u cijeloj priči ima previše koincidencija, koje upućuju na simultanu akciju protiv Pavelića i Krpana. Pogotovo kad se zna da je Josip Čulig, koji je u ostavci, poslao na sastanak Upravnog vijeća Bolnice Sveti Duh 30. siječnja pismeni zahtjev u kojem bez argumentacije traži preispitivanje odgovornosti Dalibora Krpana, ravnatelja Bolnice Sveti Duh. Taj zahtjev pobuđuje sumnju iz tri razloga: stigao je potkraj sastanka, završni račun je prihvaćen, a ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je da je Krpan jedan od najpoduzetnijih ravnatelja u Hrvatskoj.

“Ne znam zašto bih trebao odgovarati kad je bolnica u zadnje dvije godine napravila veći poslovni skok nego u prošlih 20 godina”, rekao nam je Krpan i dodao da poslovanje bolnice može izdržati najrigorozniju analizu. Smatra da u statutu bolnice jasno stoji u kojim slučajevima može doći do smjene članova Upravnog vijeća, a ne budemo li se pridržavali pravnih akata, doći ćemo u konflikt sa zakonom. Na pitanje je li čuo za prijetnju smrću Ljubi Paveliću, odgovorio je: “Ako se i meni takvo što dogodi, reagirat ću iz perspektive majstora borilačkih vještina –imam sedmi dan u tae kwon dou!”

Odlukom da se upravo sada mijenjaju članovi upravnih vijeća, tvrdi naš izvor, zapravo se želi zamaskirati namjera da se konačno maknu Ljubo Pavelić i Dalibor Krpan s njihovih funkcija u Bolnici Sveti Duh i ponovno dovede Asim Kurjak na mjesto šefa ginekologije. Tim potezom oslobodio bi se prostor djelovanju Zvonimira Šostara, koji navodno namjerava podržati tzv. izraelski projekt – gradnju ultramodernog medicinskog kompleksa u Bolnici Sveti Duh i onda preuzeti kontrolu nad njim.

U liječničkim krugovima Zvonimira Šostara opisuju kao čovjeka lažnih obećanja. Kažu da se još kao student bavio kojekakvim poslovima. Zbog toga mu je kao specijalizantu neurokirurgije na KBC-u Zagreb potkraj 80-ih rečeno: “Kolega, bavite se vi svojim šleperima, a ne medicinom!”

Josip Čulig, klinički farmakolog i savjetnik Ante Simonića, potpredsjednika Vlade, do ranih 90-ih radio je na KBC-u Zagreb, a onda je prešao u “Plivu” gdje je bio jedan od direktora, no raskinuli su mu ugovor pa je bio dva mjeseca bez posla. Iako ga Ana Stavljenić, bivša ministrica zdravstva, nije htjela imenovati za ravnatelja Zavoda za zaštitu zdravlja grada Zagreba, na Bandićev pritisak ipak je to učinila. Postao je i predsjednik Gradskog savjeta za izgradnju Sveučilišne bolnice. Kažu da pretendira na položaj ministra zdravstva.

No bit se krije u igri oko Sveučilišne bolnice gdje se vrti najveći novac. Ministar zdravstva Andro Vlahušić nedavno je predložio da se pet gradskih bolnica kadrovski i materijalno objedini pod kapom nove Sveučilišne bolnice. To su Sveti Duh, Merkur, Dječja bolnica u Klaićevoj, Traumatološka i Infektivna bolnica. Po njegovoj ideji, zemljišta i nekretnine tih bolnica trebalo bi prodati i tako bi se zaradilo oko 150 milijuna dolara za dovršetak gradnja Sveučilišne bolnice. No tom prijedlogu suprotstavili su se dogradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zvonimir Šostar, koji su iznijeli s protuprijedlog. Oni smatraju da bi bilo bolje preseliti Bolnicu “Sestre milosrdnice” koja u svom vlasništvu ima ukupno 11,5 hektara zemljišta. Po njihovu mišljenju, na tom elitnom području, samo stotinjak metara od Ilice, glavne zagrebačke ulice, trebalo bi sagradili stambeno-poslovno naselje jer bi se tako zaradilo puno više novca. Navodno podržavaju austrijsku tvrtku VAMED koja je gradila bečku gradsku bolnicu i zatražili bi kredit od 300 milijuna dolara.

Po riječima Vesne Šerić, glasnogovornice i pomoćnice ravnatelja Bolnice “Sestre milosrdnice”, njihova bolnica jedina u Hrvatskoj na jednom mjestu, i to u širem središtu grada, ima apsolutno sve specijalističke medicinske službe. Činjenica jest da se samo na oko 40 posto zemljišta uzdižu bolničke zgrade, dok se na ostatku slobodnih površina na sjeverozapadnoj strani nalaze šume i livade. No prema viziji razvoja, bolnica bi se u budućnosti trebala širiti, a budući da su mnoge zgrade nove ili renovirane, osim kirurgije, to ne bi bio zahtjevan posao.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika