02.04.2011. / 12:40

Autor: Orhidea Gaura

Podjarmljeni, na koljenima: Čak je i Héderváry imao časnije namjere...

Nekadašnja omražena tuđinska vlast, što mađarska, što austrijska, nije mogla Hrvatskoj nanijeti toliko štete kao ova današnja

Nekad i sad: Jadranka Kosor, u društvu s nekadašnjim premijerom, a danas utamničenim Ivom Sanaderom, plus Luka Bebić (arhiva)Nekad i sad: Jadranka Kosor, u društvu s nekadašnjim premijerom, a danas utamničenim Ivom Sanaderom, plus Luka Bebić (arhiva)„Hvala vama majko Marijo što ste rodili takvo dijete i hvala svim majkama u Hrvatskoj.“, rekao je nekadašnji ratni HDZ-ov ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak na 20-obljetnici 'Krvavog Uskrsa', pogibije prve hrvatske žrtve u Domovinskom ratu, redarstvenika Josipa Jovića. Josip je imao samo 21 godinu. Njegova majka Marija poštena je, nesebična i skromna žena, svoju žrtvu nosi dostojanstveno i tiho. Ona ne postavlja neugodna pitanja. Kao ni mnoge druge majke, očevi, supruge, sinovi i kćeri poginulih heroja koji u tišini žive svoju bol. Ne šute samo majke poginulih heroja. Šute i živi heroji koji su nesebično riskirali svoje živote krvavih 90-ih godina. Ne, nisu to oni koji mašu zastavama i drže vatrene govore na Trgu bana Jelačića ili Splitskoj rivi. To su oni koji šute i trpe.

Zašto šute? Pa zato što im je neugodno što su i oni svoje majke zamalo zavili u crno. Zašto? Zato jer danas pola njihovih susjeda koji pušku nisu ni vidjeli ima vojne mirovine. Zato što im je neugodno što Hrvatska danas ima pola milijuna branitelja. Zato što im je neugodno što su, dok su oni sa svojim suborcima krvarili u rovovima, drugi za bagatelu kupovali vrijedne hrvatske tvornice, izvore vode, lance trgovina, trgovali dijamantima i oružjem, trgovali hrvatskim teritorijem. Zato što im je neugodno da će njihova djeca i djeca njihove djece umjesto ponosa što su njihovi očevi sudjelovali u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske, plaćati kredite koje su u njihovo ime dizali oni koji su se kunuli u ljubav prema Domovini, jednu ruku držeći na srcu, a drugom iza leđa pokazujući figu.

Ti ljudi, koji su nas upropastili i bacili u dužničko ropstvo, očito nisu dobro pazili u školi.
Umjesto da upijaju priče o velikanima hrvatske povijesti, izgleda da su ovi naši neke krive konce pohvatali.

Krivi uzori

Károly Khuen HéderváryKároly Khuen HéderváryNije za njih heroj bio Stjepan Radić, koji je zajedno s Vladimirom Vidrićem i drugim hrvatskim studentima zapalio mađarsku zastavu na Trgu bana Jelačića u znak protesta protiv tada vladajućeg režima. Ne, njima je uzor očito bio ban Károly Khuen Héderváry. Hrvatsku što više podjarmiti, staviti na koljena. Ali, čekaj, pa čak je i taj omraženi ban Héderváry više volio Hrvatsku od ovih koji danas u ime demokracije njome upravljaju. Čak je i u njegovo vrijeme gospodarstvo u Hrvatskoj doživjelo blagi porast. Osim banaka, osiguravajućih društava i poljoprivrednih udruženja, današnja tvornica kave Franck otvorena je upravo u njegovo vrijeme. Otvaraju se parni mlinovi, pivovare, tkaonice, počinje elektrifikacija Hrvatske, grade se željeznice. Da, bile su pod okriljem Mađarske državne željeznice, ali ostale su nama u naslijeđe, a vidjeli smo pod čijim su okriljem današnje Hrvatske željeznice. Osim 'ljubavi' prema Hrvatskoj, današnjoj vlasti s mađarskom je slično to što su i tada zatvori bili puni hrvatskih prosvjednika, jedan od njih je bio upravo Stjepan Radić.

Ali, nekadašnja omražena tuđinska vlast, što mađarska, što austrijska, nije mogla Hrvatskoj nanijeti toliko štete kao ova današnja. U vrijeme Austro-Ugarske u Hrvatskoj su izgrađene neke od najljepših građevina. Pa upravo je u vrijeme nesretnog Khuena, ljudi, izgrađena zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Treba li spominjati dalje? Što je izgrađeno u vrijeme HDZ-a? Vukelićev most! Lijepo pofarbani tuneli i autoceste! Krasna odmarališta isklesana u kamenu deset metara od prirodnog odmarališta - livade! Ma nije to ništa, Hrvati su se htjeli odužiti Khuenu pa su Mađarima lijepo poklonili INA-u. Ali, vodu im ipak ne damo, vodu ćemo prodati Amerikancima. Kome bismo mogli dati šume? Hm, Talijani su već pokrali drvo s Velebita, ali nije to ništa. Zamislite da je HDZ tada bio na vlasti - pa oni bi i kamen s Velebita prodali pa bi danas bura puhala do Zagreba.

Ok, ovo s Hypom im baš nije bilo u redu, ali sve u svemu kad se zbroji, možda su nam najbolji ipak bili Austrijanci. Zagreb i Beč oduvijek su se voljeli. Austrijo, molim te uzmi nas natrag! Ma dat ćemo ti i Zagrebačku banku ako treba, nek se Jadransko more zove Adriatische Meer, a premijerka Adriatica. Ma kakva premijerka, nek bude banica pokrajine Kroatien. Samo joj nemojte dati da ništa potpisuje jer bi i vas i nas, dok si rek'o hop, mogla prodati, ne znam, Britancima.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 02.04.11. 13:53

Sjajno.Treba li većeg komplimenta?


registracija
11/1/10

fluid, 02.04.11. 14:52

Ovom članku nije potreban baš nikakav komentar.Samo ga treba potpisati,što i činim ovom prigodom.Od A do Ž !


registracija
15/8/10

bigred1, 02.04.11. 16:02

pridružujem se


registracija
10/3/11

maher2206, 02.04.11. 20:07

AMEN!


registracija
27/8/09

Lujo1, 02.04.11. 21:12

Da, i zato sam svojem malom sinu napisal u moje zabilješke (njemu na znanje kad bude veći):
"Sine, kad opet dođe do rata (a bude došlo) nemoj biti budala ko tvoj tata, pa hitati u dragovoljce i na bojište, već ti lijepo sine moj pokupi najnužnije i pravac Minken i tam se u birtiji junaći i pjevaj junačke pjesme, a nek budale ginu za "Domovinu"!

Kad razmišljam o ovim temama (a nastojim sve zaboraviti - ali nejde) nekaj me boli u prsima i dojde mi da ričem!
Bože pomozi!!!


registracija
1/1/70

, 02.04.11. 22:46

Izvrstan i istinit komentar.


registracija
21/2/11

skyway, 03.04.11. 05:30

Pridruzujem se predhodnicima i upucujem sve cestitke gospodicni Orhideji. Bravo!
Ostajem bez rijeci, a misli mi se roje o tome sto jesmo, a sto smo mogli biti poslije onolike zrtve...


registracija
1/3/11

Laudate, 03.04.11. 10:00

Uz malo satire PUNO ISTINE. Potpisujem u cijelosti.


registracija
17/12/10

zmaj, 03.04.11. 10:04

pravo čovječe!


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 04.04.11. 16:27

Sta rec u SRIDU


registracija
12/12/10

Klarens, 07.04.11. 03:39

I sad se sitnozubac u meni
PITA??????????????????
Mila mama , a chiji su
OVI ??????????????????


registracija
12/1/11

siziff, 08.04.11. 01:56

Da je kojim slučajem i kojom velikom srećom za Hrvatsku opstala Austrougarska, Hrvatska bi danas bila ista kao Austrija, sa daleko kulturnijim, bogatijim i naprednijem društvom u svim smjerovima, od ovoga sada.

Austrougarska je bila najnaprednija društvena formacija na ovome području, od kada društvo postoji.


registracija
15/3/11

oštar, 08.04.11. 10:07

Neki bi mogli zaključit da je europska unija izlaz, ali nije. Europska unija je tihi ubojica suverenih država i malih europskih naroda. Europska unija je federalna diktatura.Europska unija je fašistička tvorevina.Treba zapalit sve europske zastave po Hrvatskoj.


registracija
12/1/11

siziff, 08.04.11. 19:11

OŠTAR@

Dali ti je tata bio vojno lice čirilićnog ishodišta, ili je bio samo član SK-a, sa malo povećim uhom?

Ovakvima bi sigurno više pasala ujedinjena Evropa sa Putinom na čelu


registracija
9/3/11

solaris, 08.04.11. 23:46

ma malo su kraduckali,pa sta?sada su se situirali pa mislim da ce u drugom mandatu hdz popraviti stvari i da ce biti bolje..malo optimizma molim...


registracija
9/4/11

new1, 09.04.11. 11:36

Potpisujem svaku riječ.
No koja korist? Koja svrha? Svako malo netko nešto napiše, a ja, opet proživljavam stid i sram jer sam kao ratnik zaslužan za sve što nam se danas razbija o glavu. Kada bi se samo meni, no i naša djeca i njihova ispaštati će naše grijehove, bilo to što smo zatvarali oči ili podmićeni u strahu zatvarali usta.
Pa ipak, više od 300000 građana ove zemlje živi izuzetno dobro i ne razumiju o čemu mi ovdje čitamo i pišemo. A oni određuju našu sudbinu.
Cilj ulaska u EU nije puno drugačiji od Austrougarske imperijalističke politike, Vrijeme se jeste promijenilo no ideje su uvijek iste, no neće biti važno tada, mi smo oduvijek dobre sluge loši gospodari.


registracija
12/1/11

siziff, 09.04.11. 13:50

QUO VADIS HRVATSKA, SA TOLIKO GLUPANA PO KVADRATNOM KILOMETRU ??


registracija
29/12/09

natasasi, 09.04.11. 21:37

odličan tekst


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika