04.04.2011. / 07:10

Autor: Hina

Budimir i Srb o stanju u BiH: Osobni interesi su stavljani ispred interesa naroda

Predsjednik HSP-a BiH i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u nedjelju u Osijeku je izjavio da će u buduće spriječiti preglasavanje Hrvata na sjednicama Vlade Federacije BiH.

Živko BudimirŽivko BudimirPredsjednik HSP-a BiH i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u nedjelju u Osijeku je izjavio da će u buduće spriječiti preglasavanje Hrvata na sjednicama Vlade Federacije BiH.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare za predsjednikom HSP-a danijelom Srbom Budimir je kazao kako je HSP BiH, sa svojim koalicijskim partnerima na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH dogovorio izradu novog poslovnika, koji bi trebao spriječiti dosadašnje preglasavanje hrvatskih predstavnika na sjednicama Vlade Federacije BiH, što je do sada bio problem.

Budimir je najavio kako će idući korak, u poboljšanju položaja Hrvata u BiH, biti napuštanje sustava majorizacije pri izboru hrvatskoga člana predsjedništva Federacije i uvođenje, po uzoru na SAD, elektorskog sustava glasovanja, koje bi se najvjerojatnije provodilo po županijama.

Dodao je kako je slijedeći ključni problem, koji namjeravaju riješiti, položaj Hrvata u Republici Srpskoj, posebice u bosanskoj Posavini, gdje se veliki broj Hrvata, još uvijek nije vratio svojim domovima.

Budimir je ocijenio kako je položaj Hrvata u BiH posljedica djelovanja predstavnika hrvatskoga naroda u tamošnjim institucijama vlasti, jer su, kako drži, svoj osobni interes stalno stavljali ispred interesa svoga naroda.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izrazio je čuđenje jednostranom prikazivanju stanja u susjednoj državi i, kako smatra, potpunoj nezainteresiranosti u Hrvatskoj za političku scenu u BiH.

Ustvrdio je kako oba bosanskohercegovačka HDZ-a na izborima nisu dobila 90 posto glasova, kako se predstavlja u javnosti, nego između 50 i 60 posto, te da im je ponuđena mogućnost sudjelovanja u vlasti što su oni odbili i okrenuli se konceptu jačanja položaja Milorada Dodika i Republike Srpske, a što je, smatra Srb, pogubno i za Hrvatsku, za BiH i za Hrvate u toj državi.

Vezane vijesti

Nužan preustroj Federacije BiH

Nužan preustroj Federacije BiH

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je kako je nužno reformirati Federaciju BiH ukoliko se želi osigurati pravedna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika