Objavljeno u Nacionalu br. 803, 2011-04-05

Autor: Marko Biočina

Čelnici Plinacroa zaratili oko gradnje novog plinskog skladišta

Radi se o projektu vrijednom oko 130 milijuna kuna, koji je već neko vrijeme stopiran zbog nespremnosti Hrvatske vlade da donese potrebne odluke

Jerko Jelić BaltaJerko Jelić BaltaU hrvatskoj državnoj plinskoj kompaniji Plinacro već mjesecima bjesni sukob između čelnog čovjek te kompanije Jerka Jelića Balte i direktorice Plinacroove tvrtke kćeri Podzemno skladište plina (PSP) Dragice Krpan zbog realizacije projekta gradnje novog skladišta plina u Grubišnom Polju. Radi se o projektu vrijednom oko 130 milijuna kuna, koji je već neko vrijeme stopiran zbog nespremnosti Hrvatske vlade da donese potrebne odluke. Upravo zbog toga, Dragica Krpan je na prošlotjednom 10. Plinarskom forumu u svom govoru kritizirala Vladu ustvrdivši kako nije dobro da Vlada donosi odluke samo o onim investicijama koje će se dovršiti za vrijeme njezinog mandata, već da bi trebali razmišljati strateški i dugoročno.

Taj njezin govor navodno je izazvao oštru reakciju Jerka Jelića Balte koji je nedugo nakon toga najavio kako će provesti istragu unutar tvrtke zbog curenja informacija. Naime, kako se može doznati unutar kompanije, čelnik Plinacroa sumnja kako netko iz te kompanije intenzivno kontaktira s čelnim čovjekom HNS-a Radimirom Čačićem. Čačić je prije nekoliko mjeseci održao konferenciju za novinare gdje se založio za gradnju podzemnog skladišta u Grubišnom Polju. Pritom je iznio razne detalje o projektu za koje u Plinacrou vjeruju kako nisu mogle biti poznate nikome izvan kompanije, a navodno se sumnja kako ih je Čačiću dojavila osobno Dragica Krpan i to preko svoje dugogodišnje prijateljice Morane Paliković Gruden, inače potpredsjednice HNS-a. Ipak, među zaposlenicima kompanije koji su u dobrim odnosima s Dragicom Krpan može se čuti i drukčija verzija događaja. Prema tim informacijama, razlog sukoba između Dragice Krpan i Balte je visina naknade koju bi za tehničku dokumentaciju projekta Grubišno Polje, Plinacro morao isplatiti Ini, koja još uvijek drži koncesiju nad tom bušotinom i traži oko 32 milijuna kuna. U PSP-u smatraju kako je ta cijena previsoka, te su Ini ponudili 20 milijuna kuna. Ipak, posljednjih mjeseci Balta je navodno počeo zagovarati stav da se Ini isplati tražena cijena, tvrdeći kako ta dokumentacija toliko vrijedi, pa sad među dijelom zaposlenika u kompaniji vlada stav kako on u stvari ima ambicije vratiti se na jednu od direktorskih pozicija u Ini. Prema tim informacijama, Balta bi želio zauzeti bivše mjesto aktualnog člana Uprave Ine Nike Dalića u Ininoj tvrtki kćeri EdIna.

Tvrdi se kako bi Balta tamo imao znatno veća primanja nego u Plinacrou, oko 28 tisuća kuna, ali bi i izbjegao smjenu koja mu gotovo sigurno slijedi u slučaju da vladajuća koalicija izgubi na izborima. Bez obzira na to koja je od ove dvije priče istinita, za vjerovati je da bi se sukob u vrhu nacionalne plinske kompanije tijekom narednih mjeseci mogao intenzivirati.

Vezane vijesti

USKOK istražuje M SAN zbog Plinacroa

USKOK istražuje M SAN zbog Plinacroa

Novi broj Nacionala donosi priču o posljednjoj u nizu USKOK-ovih istraga domaćih tvrtki. Tako se istraga, koja bi trebal biti okončana u sljedećih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika