Objavljeno u Nacionalu br. 803, 2011-04-05

Autor: Berislav Jelinić

Krstarenja Hadezeovaca

MUP štitio Sanaderove bakanalije

Hrvatska policija štitila je 2006. i 2007. Ivu Sanadera na krstarenjima jedrenjakom Romanca, na kojima se trošio novac iz crnog fonda HDZ-a

Mirjana Sanader snimljena je u srpnju 2008. godine; prema informacijama kojima Nacional raspolaže, suprug je s njom tim jedrenjakom krstario prethodne dvije sezoneMirjana Sanader snimljena je u srpnju 2008. godine; prema informacijama kojima Nacional raspolaže, suprug je s njom tim jedrenjakom krstario prethodne dvije sezoneHrvatska policija u više je navrata čuvala bivšeg premijera Ivu Sanadera i njegove najbliže suradnike i prijatelje na luksuznim krstarenjima Jadranom, koja su plaćena iz crnog fonda HDZ-a. On je na tim krstarenjima častio novcem iz crnog fonda HDZ-a i neke svoje stranačke suradnike, koji i danas obnašaju visoke državne funkcije. Ivo Sanader je sa suprugom Mirjanom najmanje dva ljeta dio svog godišnjeg odmora provodio na krstarenju Jadranom, ali ne na jahti Malo vitra, na kojoj ga se više puta vidjelo u javnosti. Za nešto luksuzniju varijantu krstarenja Jadranom koristio je jedrenjak pod imenom Romanca. Na tom je jedrenjaku Sanader s društvom najvjerojatnije boravio koncem srpnja 2006. i 2007., otkrio je Nacionalu Sanaderov bliski suradnik iz tog vremena. Svi detalji tih tajanstvenih luksuznih krstarenja morali bi se nalaziti pohranjeni u arhivi hrvatske policije.


Brod romanca stoji 17 tisuća eura tjedno Brod romanca stoji 17 tisuća eura tjedno Zbog Sanaderovih ljetnih hirova i bakanalija hrvatska policija imala je godinama enormne troškove, jer je za njegovo osiguranje na moru u nekim fazama morala koristiti čak i policijske ronioce. Hrvatska policija pratila je Sanadera i uži krug odabranih koji su se s njime odmarali, navjerojatnije na račun političkog reketa HDZ-a. Sanader je kao premijer bio osoba pod policijskom zaštitom, kao i druge osobe koje su imale sličan status. To zapravo znači da se u policijskim arhivama može pronaći izvješće o tome gdje je jedrenjak Romanca pristajao, koliko se ondje zadržavao, gdje su putnici s jedrenjaka, primjerice, večerali ili gledali kazališnu predstavu, kada su se vraćali i kojom su pomorskom rutom nastavljali krstarenje itd. Morali bi se pronaći i točni podaci o tome tko je čuvao Sanaderovu svitu, koliko je ljudi bilo angažirano na osiguranju u svakoj 12-satnoj smjeni, koliko je novca potrošeno na lučke pristojbe, na gorivo za policijske prateće brodove i glisere, koliko je ronilaca ronilo u lukama gdje je jedrenjak Romanca pristajao, tko je prilazio jedrenjaku i dovozio namirnice, kojim brodom, tko je bio kuhar na brodu, a tko članovi posade i sl. Sve se to radilo u okviru normalnog rada policije u tim situacijama, jer se u uređenim državama mora voditi računa da se državnom vodstvu ne bi što dogodilo. Za razliku od nekih drugih situacija, kad se u medijima vrlo kritički računalo koliko je porezne obveznike stajalo policijsko osiguranje višestruko skromnijeg ljetovanja tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića na Hvaru, o Sanaderovim dokoličarskim navikama uglavnom se šutjelo.

Danas, kada se rekonstruiralo o kakvom se državniku u Sanaderovu slučaju radilo, te informacije hrvatske policije mogle bi se iskoristiti kako bi se precizno izračunalo koliko je sve to koštalo porezne obveznike. Na krstarenju jedrenjakom Romanca supružnicima Sanader znali su se pridružiti i predsjednik Sabora Luka Bebić, tadašnji ministar kulture Božo Biškupić te Mario Zubović sa suprugama. Logistički dio posla za pripremu krstarenja obavljao bi Mladen Barišić, protagonist afere Fimi-media, tada glavni blagajnik HDZ-a i ravnatelj Carinske uprave. Sanader bi uoči tih krstarenja Barišiću davao precizan popis namirnica koje treba nabaviti, kakve pršute, sireve, bijela i crna vina i dostaviti kuharu na Romanci. Barišić je to vrlo pedantno dostavljao. Osim posade jedrenjaka, sa Sanaderovim uzvanicima na brodu su boravili i pripadnici njegova i Bebićeva osiguranja. Za hrvatske prilike radilo se o vrlo luksuznom i diskretnom ljetovanju. Jedrenjak Romanca je na danima hrvatske male brodogradnje u Splitu predstavljen kao plovilo sagrađeno u Murteru, djelomično izrađeno kao replika Santa Marije Kaštelanina Fabjana Klaića. Klaić je svoju verziju Santa Marije napravio u smanjenoj verziji, uložio je u nju puno truda i napravio plovilo dugačko 16 metara. Međutim, jedrenjak Romanca je dugačak 35 i širok 8 metara. Zanimljivo je da je jedrenjak Romanca poslužio kao inspiracija Kraljevima ulice da napišu istoimenu pjesmu, s kojom su Hrvatsku 2008. predstavljali na Eurosongu. U sebi ima ugrađen motor koji postiže najveću brzinu krstarenja od 10 čvorova, ima ugrađen spremnik u koji može stati 9000 litara goriva, te dodatni spremnik u koji stane 22.000 litara vode. Romanca ima 8 kabina s ukupno 16 ležajeva. Bivši premijer Ivo Sanader na tom je jedrenjaku ljetovao u vrijeme kada je tjedan dana krstarenja koštalo 17 tisuća eura.

sanaderovi gosti na romanci Predsjednik Sabora Luka Bebić sa suprugom Gerdomsanaderovi gosti na romanci Predsjednik Sabora Luka Bebić sa suprugom GerdomTolika se cijena plaćala tjedno u razdoblju od 23. srpnja do 3. rujna, dok je u drugim dijelovima sezone cijena za tjedno krstarenje bila tisuću eura jeftinija. Ako bi se Romanca željela komercijalno iznajmiti, tada bi se polovica iznosa morala uplatiti odmah, dok bi se ostatak cijene trebao uplatiti pet tjedana uoči krstarenja. U spomenutu cijenu nisu uključeni hrana i piće, ulaz u nacionalne parkove, luke i pristojbe za vezanje jedrenjaka u marinama. Da se radi o skupoj verziji ljetovanja otkriva i to da se polupansion na Romanci plaćao dodatnih 300 eura po osobi, a puni pansion 400 eura po osobi. U tu cijenu nije bila uključeno piće. Dodatni trošak ljetovanja također nije bio upitan, jer je Mladen Barišić biranim namirnicama i odabirom vina po Sanaderovu ukusu snabdijevao brodskog kuhara. Bliski Sanaderov suradnik ispričao je Nacionalu da se ruta krstarenja nije unaprijed planirala. To je znalo stvarati velike probleme Sanaderovu osiguranju, a i znatno je podiglo cijenu koju su za takav izbor ljetovanja plaćali hrvatski porezni obveznici. Uz navedene troškove ljetovanja, dodatni trošak proizlazio je stoga što su Sanader i njegovi uzvanici koji su obnašali visoke državne funkcije bili u statusu osoba pod policijskom zaštitom. Bliski Sanaderov suradnik kazao je Nacionalu da su uz jedrenjak Romancu plovila još najmanje dva policijska plovila koja su trošila mnogo goriva, a u dodatni trošak treba uključiti i plaće policijskih službenika koji su osiguravali Sanadera i njegovo društvo. Osim toga, u osiguranju su sudjelovali i pripadnici antiterorističke ronilačke jedinice. Osiguravali su svaku veću luku u koju bi Romanca pristajala. Bilo je tijekom tih krstarenja i nekih ozbiljnijih sigurnosnih problema. Primjerice, jednom prilikom su se Sanader i uzvanici morali pojaviti predvečer u Splitu zbog protokolarnih obaveza, a bili su u blizini Mljeta. Vremenske prilike iznenada su se pogoršale, no unatoč tome, na put se krenulo, što se policijskom osiguranju navodno nije svidjelo. Pravo je čudo da se policijsko patrolno plovilo tom prilikom nije prevrnulo, tvrde upućeni u ta zbivanja.

Gastronomska ponuda na broduGastronomska ponuda na broduDa se Sanaderova obitelj koristila jedrenjakom Romanca u više navrata pokazuje i kraći tekst objavljen u dnevnom tabloidu 24 sata u zadnjem tjednu srpnja 2008. Ondje su objavljene fotografije Mirjane Sanader na Romanci. Tada se tvrdilo da se Mirjana Sanader tamo nalazi sama u ženskom društvu, da joj je suprug još uvijek na poslu u Vladi, te da će joj se pridružiti kasnije. Novinari su zabilježili da se Mirjana Sanader nekoliko dana nalazila na području otoka Korčule i Hvara, te da se jedrenjak jednom prilikom bio usidrio u uvalici Ždrilac nadomak Palmižani. Ako je vjerovati pisanju tabloida 24 sata, Sanader se svojoj supruzi na godišnjem odmoru trebao pridružiti početkom kolovoza, nakon proslave godišnjice Oluje. To upućuje na zaključak da su Romancu koristili najmanje dva tjedna, znači da su samo troškovi najma jedrilice trebali iznositi 34 tisuće eura. Otkriće diskretnih luksuznih ljetovanja bivšeg premijera Ive Sanadera zanimljivo je iz više razloga. Zanimljivo je zato što Sanaderov bliski suradnik iz tog vremena tvrdi da su troškovi ljetovanja plaćeni novcem iz crnog fonda HDZ-a. Iako se radi o ljetovanju obitelji visokih državnih dužnosnika, čak i ako bi se oni podijelili na četiri obitelji, takvo bi ljetovanje bilo iznimno skupo. Samo za najam broda dvočlana obitelj platila bi 4250 eura, dok bi se još 5600 eura platilo za puni pansion dvočlane obitelji na brodu. I bez bilo kakvih dodatnih troškova cijena tjednog ljetovanja za dvije osobe bila bi gotovo 10 tisuća eura. Kada bi Sanaderovi suputnici tvrdili da su svoje troškove sami podmirili, bilo bi zanimljivo vidjeti koliki su im godišnji prihodi da mogu tako luksuzno ljetovati.

Bivši ministar kulture Božo Biškupić sa suprugom Ljerkom Bivši ministar kulture Božo Biškupić sa suprugom Ljerkom S druge strane, škrtost i sitničavost Sanaderovih, o kojoj su detaljno Nacionalu govorili Sanaderovi suradnici, otvara prostor za sumnju da u najmanju ruku Sanaderovi trošak krstarenja nisu plaćali iz svog džepa. Te su sumnje to čvršće imaju li se u vidu nedavna otkrića da je Sanader koristio zrakoplov Vlade kako bi kćer prevozio do Londona, te kako je istim tim zrakoplovom na teret poreznih obveznika dvaput letio u Beč samo kako bi isprobao frak koji mu se tamo šivao po mjeri. Sanaderovi suradnici ispričali su Nacionalu i da su crnim novcem iz stranačke blagajne plaćani i vitamini i lijekovi za Sanadera, te da je HDZ imao dva stranačka automobila koji su služili za privatne potrebe Sanaderove obitelji. Nakon toga teško je vjerovati da je Sanader sam platio takvo ljetovanje. S druge strane, takav odabir ljetovanja govori puno i o naravi jedne vlasti, čiji protagonisti u vrijeme velike svjetske recesije uopće ne vode računa o racionalizaciji državnih troškova.

Osiguranje njihova luksuznog krstarenja koštalo je porezne obveznike bar toliko koliko i samo krstarenje. Na koncu, otkrića o novim troškovima koji su se najvjerojatnije podmirivali novcem iz crnog fonda HDZ-a, počinju stvarati nove probleme Uskokovu suradniku Mladenu Barišiću jer prema objašnjenjima, svota za koju se sumnja da je izvučena u aferi Fimi-media, već je odavno ”potrošena”. Nakon ovakvih otkrića otvaraju se nova pitanja o tome tko je sve i kako osiguravao novac za lagodan život Sanadera i njegove političke sljedbe.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 06.04.11. 03:01

CRNI FOND ????
POKRADENO NARODNO BLAGO !!!!


registracija
29/11/09

Ivis, 08.04.11. 15:40

Koji "crni fond"? Crna je foto-radionica!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika