05.04.2011. / 11:33

Autor: Hina

Pjevač Michel Martelly pobjednik haićanskih izbora

Njegova protukandidatkinja Mirlande Manigat osvojila je 31,7 posto glasova, po privremenim rezultatima izbornog povjerenstva

Michel Martelly (Reuters)Michel Martelly (Reuters)Haićanski pjevač Michel Martelly pobjednik je predsjedničkih izbora na Haitiju sa 67,5 posto dobivenih glasova u drugom krugu, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Njegova protukandidatkinja Mirlande Manigat osvojila je 31,7 posto glasova, po privremenim rezultatima izbornog povjerenstva.

Službeni rezultati trebali bi biti objavljeni 16. travnja nakon isteka roka za žalbe.

Martelly (50), koji je u kampanju krenuo kao potpuni autsajder, nema nikakva prethodna iskustva u politici. U kampanji je odlučno obećao da će prekinuti s višedesteljetnom lošom vladavinom i korupcijom u zemlji i Haićanima, koji se i dalje teško nose s posljedicama razorna potresa, donijeti bolji život.

Nakon objave rezultata ulicama glavnog grada Port-au-Princea zavladalo je veliko slavlje Martellyjevih pristaša. Iako je nakon kaotičnog prvog izbornog kruga 28. studenoga, obilježenog masovnim nepravilnostima i prijevarama, drugi krug 20. ožujka prošao relativno mirno, za sigurnost su se nakon objave rezultata pobrinuli pripadnici mirovnih snaga UN-a.

Martelly će na dužnosti zamijeniti Renea Prevala kojem je istekao drugi mandat.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika