05.04.2011. / 21:10

Autor: Hina

Foley: Brownov forum već sada uspješan

Brownov forum o ulaganjima i trgovini između SAD-a i jugoistočne Europe već se nakon prvog dana može nazvati uspješnim, jer su ostvareni ciljevi poput spajanja poduzeća iz SAD-a i regije i kontakata između vlada i poslovnih ljudi, ocijenio je u ponedjeljak američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

James FoleyJames FoleyBrownov forum o ulaganjima i trgovini između SAD-a i jugoistočne Europe već se nakon prvog dana može nazvati uspješnim, jer su ostvareni ciljevi poput spajanja poduzeća iz SAD-a i regije i kontakata između vlada i poslovnih ljudi, ocijenio je u ponedjeljak američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

Na konferenciji za novinare, kojom je završio prvi dan dvodnevnog foruma, Foley je rekao da se razgovaralo o potencijalu regije koja nudi goleme poslovne mogućnosti, ali i o zaprekama s kojima se suočavaju ulagači. Istaknuo je zaključak predstavnica svjetskog gospodarskog foruma kako je jugoistočna Europa nedovoljno konkurentna u odnosu na svijet te dodao da se to može popraviti poboljšanjem gospodarskog ozračja.

Američki veleposlanik napomenuo je kako su u svim raspravama govornici praktički konsenzusom zaključili što treba napraviti te se složili kako su pojedine zemlje samostalno gospodarski preslabe i stanovništvom premalene da bi bile privlačne ulagačima, no da cijela regija s 22 milijuna stanovnika pruža veliku priliku svima.

Foley je spomenuo i akcijski plan za stimuliranje poslovanja i gospodarskog rasta u jugoistočnoj Europi. Riječ je o dokumentu koji će biti prihvaćen na kraju foruma, u kojemu sudionici iznose prijedloge usmjerene ponajprije političkim vlastima zemalja u regiji u kojima navode što se mora učiniti da bi cijelo područje gospodarski procvalo.

Taj dokument pokriva cijeli spektar poslovnih poteza, ali su njegove dvije glavne dimenzije, kako je rekao Foley, nadilaženje birokratskih zapreka i borba protiv korupcije stvaranjem učinkovita pravosuđa.

"Ključne riječi u današnjim raspravama bile su predvidljivost, transparentnost i brzina", rekao je Foley objasnivši da se predvidljivost države ogleda u tome da ulagače ne dočekaju neugodna iznenađenja, da je nužna transparentnost u postupcima i u porezima u određenoj državi te da je nužno jako ubrzati postupak pokretanja posla.

Potpredsjednik vlade za ulaganja Domagoj Milošević istaknuo je važnost dijaloga između poslovnih subjekata i političkih dužnosnika zemalja u regiji te ponovio većinu Foleyjevih stajališta. Na pitanje je li bilo konkretnih dogovora, poput najave da će Microsoft na Cetinju u Crnoj Gori graditi pogon ili da je General Electric zainteresiran za neke od velikih projekata hrvatske vlade, nije želio konkretno odgovoriti ustvrdivši kao se o svemu još pregovara.

Državni tajnik MVPEI-a Mario Nobilo izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovakva sastanka, odnosno činjenicom da je "došlo vrijeme da se međunarodna zajednica prestane baviti regijom kroz prizmu ratnih i poratnih problema poput izbjeglica, obnove ili ljudskih prava i počne baviti njezinim gospodarskim razvojem".

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić rekao je da su razgovori o poslu, poput ovih koji se održavaju u Dubrovniku, možda jedina dobra stvar koju je donijela gospodarska kriza. Majetić je istaknuo kako je "lijepo da političari shvaćaju u čemu je problem i da su preuzeli svoj dio odgovornosti te najavio da će im poslodavci pomoći u svim potezima koje treba poduzeti da bi se relaksiralo opće gospodarsko ozračje".

No istaknuo je kako svoj dio odgovornosti trebaju preuzeti i poslodavci kako bi pridonijeli istom cilju. Majetić je dodao kako očekuje da će u kontaktima s poslovnim ljudima s najkonkurentnijeg tržišta na svijetu - američkog - poslovni ljudi iz RH i regije moći mnogo naučiti ponajprije u pogledu obrazovanja kadrova.

Gospodarski savjetnik hrvatskog predsjednika Boris Cota rekao je kako se potvrdilo da zemlje u regiji moraju naći načina za suradnju kako bi ojačale vlastita gospodarstva. Istaknuo je kako je poslovna klima u ovim područjima loša te da treba raditi na njezinu poboljšanju.

Također je istaknuo kako Hrvatska treba pojačati reforme naznačene u vladinu programu gospodarskog oporavka i da je u cijeloj regiji potrebno smanjiti ulogu države u gospodarstvu.

Prvi dan Brownova foruma završava svečanom predajom nagrada najboljim studentima hrvatskih sveučilišta koji su pobijedili na natjecanju pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva na kojem su trebali iznijeti vlastiti poslovni plan ili preporuke za poboljšanje gospodarske politike.

Između 60 sudionika 9 ih je proglašeno najboljima: jedan s osječkog sveučilišta i po dvoje s pulskoga, splitskog i zagrebačkog te dvoje polaznika Zagrebačke škole ekonomije i managementa. Nagrade će im na svečanoj večeri zajednički uručiti hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač i posebna izaslanica za trgovinu i poslovanje američkog ministarstva vanjskih poslova Lorraine Hariton.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika