06.04.2011. / 09:42

Autor: Hina , Nacional.hr

U Njemačkoj uhićen R. Petrov osuđen za zločin u Škabrnji

Županijski sud u Zadru osudio je 1995. godine 16 pripadnika bivše srpske paravojske na 20 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog pučanstva u Škabrnji, kojeg su počinili 18. studenoga 1991. godine

IlustracijaIlustracijaBivši pripadnik srpske paravojske Renato Petrov osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Škabrnji 1991. uhićen je danas na temelju tjeralice u njemačkom gradu Duesseldorfu, potvrdio je večeras Hini glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Krunoslav Borovec.

Petrov je bio nedostupan hrvatskim vlastima.

Županijski sud u Zadru osudio je 1995. godine 16 pripadnika bivše srpske paravojske na 20 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog pučanstva u Škabrnji, kojeg su počinili 18. studenoga 1991. godine.

Zadarski Županijski sud tada je dosudio ukupno 345 godina zatvora 18-orici osuđenih, a sudac Županijskog suda u Zadru Milan Petričić je u obrazloženju rekao da je neprijateljska vojska "JNA", potpomognuta srpskim paravojnim postrojbama, tog dana napala selo Škabrnju s više tisuća pješaka i 30-tenkova. Kad su okupatori ušli u selo, iz podruma su bez ikakve vojne potrebe izvlačili civilno pučanstvo koje se bilo sklonilo od napada. Pritom su okupatori, naveo je tada sudac, ubili 44 civila, mlađe i starije dobi, vatrenim oružjem iz blizine, a neke tupim predmetima prethodno mučili, dok je jednu od žrtava, stariju ženu, pregazio neprijateljski tenk. Istaknuo je i kako nema nikakve dvojbe oko toga što se dogodilo tog dana u Škabrnji, a pripadnike bivše srpske paravojske osumnjičene za taj zločin prepoznali su preživjeli Škabrnjani koji su se tijekom suđenja pojavili kao svjedoci.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 06.04.11. 13:11

Bitno da se piše o stradanju manjine koja sebe zove srbima,a o agresivnom ratu na RH sve manje,a to je sve zbog reciprociteta.
Zna svijet i EU ako ne ovi naši hrvatski državljani pravoslavne vjere,jer kako može on biti srbin u RH?
Nikako,to vam je isto kao da se rodite u Njemačkoj i velite da ste srbin ili hrvat ili turčin ,nemože ne samo u njemačkoj nego svugdje,a možeš reći samo Nijemac porijeklom iz hrvatske ili srbije ili turske znači katoličke,muslimanske ili pravoslavne VJEROISPOVJESTI,ali to oni neće po naputku SANU-a i SPC-e,pa onda neka ih je sve manje kad iritiraju sve.
Pravo čudo da je itko uhićen po pitanju masakriranja Hrvata i to u RH na očigled svijeta i EU ,samo eto opet ne hvataju srbe zločince iako je i ovaj odmetnik kao srbin zločinac kad je sudjelovao u ubijanju i uživao u stvaranju krvave krajine,bitno je da mirno ne spavaju miševi koji su se razletili po svijetu trbuhom za kruhom,a do prije 20 godina su isti ti četnici bili i danas su ostali protivnici zapada ,pa što ne idu u rusiju majčicu,ili kinu,oni su izgubljen narod koji čeka optužnice svaki dan sve više i više i od straha i bijede po srbiji pokušavaju pobječi u druge zemlje,postaje im tijesna velika smrdija hahahahahahahaaaaaaaaaaaa


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika