Objavljeno u Nacionalu br. 382, 2003-03-12

Autor: Mladen Pleše

Sanader dovršava preobrazbu HDZ-a

Novi Sanaderovi ljudi

Nacional je iz izvora bliskih vrhu HDZ-a doznao da je Sanader pri samom kraju zaokruženja projekta stvaranja novog stranačkog imidža te da će uskoro predstaviti imena novih političara koji će zamijeniti one koji su se najviše kompromitirali

Vladimir Kurečić, Darko Milinović, Branko Vukelić 
Ivica Buconjić,  Petar Čobanković,  Josip KovačevVladimir Kurečić, Darko Milinović, Branko Vukelić Ivica Buconjić, Petar Čobanković, Josip KovačevPredsjednik HDZ-a Ivo Sanader pri samom je kraju opsežnih unutarstranačkih čistki koje su započele izbacivanjem Ivića Pašalića iz HDZ-a, potvrdilo je Nacionalu nekoliko izvora bliskih vrhu HDZ-a. Sanader istodobno, najavljuju njegovi najbliži suradnici, zaokružuje projekt stvaranja novog stranačkog imidža. Stoga će uskoro predstaviti nove političare koji će zamijeniti one koji su se, po njegovoj ocjeni, najviše kompromitirali. Među novim licima koja će preuzeti najviše stranačke dužnosti i nositi stranačke liste na sljedećim parlamentarnim izborima bit će Darko Milinović (40), ravnatelj gospićke bolnice, predsjednik županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije i daljnji rođak Nikice Valentića, te Vladimir Kurečić, (40), načelnik općine Petrijanec u blizini Varaždina i zamjenik glavnog tajnika HDZ-a. Zatim Branko Vukelić (45), sadašnji glavni tajnik HDZ-a, a od 1997. do 2001., kako ističu u HDZ-u, iznimno uspješan karlovački gradonačelnik, zatim Ivica Buconjić (43), gradonačelnik Belog Manastira i saborski zastupnik HDZ-a, te Petar Čobanković (46), vrstan agronom i sjajan vinar koji je predsjednik županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Uz njih, Sanaderovi favoriti su još Vladimir Šišljagić (46), kirurg Kliničke bolnice u Osijeku i predsjednik GO HDZ-a Osijek, te Karmela Caparin (49), infektolog u Općoj bolnici u Osijeku i predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinska”. Uz te, široj javnosti potpuno nepoznate političare, Sanader se namjerava osloniti na kadrove koji za vrijeme HDZ-ove vladavine nisu bili u prvom stranačkom ešalonu. Svi su oni, ocjenjuju u vrhu HDZ-a, moderni, visoko obrazovani stručnjaci u najboljim godinama, dobra fizičkog izgleda sa zavidnim političkim iskustvom. Među njima su Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik u tri mandata i saborski zastupnik, zatim Josip Kovačev, direktor Hrvatske banke za obnovu i razvoj koji se, tvrde u HDZ-u, potvrdio kao vrstan bankar pa ga zbog njegove visoke stručnosti nije odbacila ni nova vlast. U tu skupinu političara spada i Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, koji uživa zavidan ugled među gospodarstvenicima, zatim Miomir Žužul, nekadašnji veleposlanik Hrvatske u SAD-u, Dubravka Šuica, saborska zastupnica i dubrovačka gradonačelnica koju je u svojim redovima toliko priželjkivao Ivić Pašalić, te Zvonimir Pujić, čelnik HDZ-a u Splitu.

Drago Krpina, Ivan Milas, Ante Beljo, Đuro Dečak, Juraj Njavro, Jure Radić, Ivica Kostović, Ivan Penić... ogorčeni su zbog toga što se na njih više ne računa već se u vrh HDZ-a gura anonimuseOd sadašnjih istaknutijih članova vodstva HDZ-a Sanader će, tvrde, najviše protežirati potpredsjednicu stranke i saborsku zastupnicu Jadranku Kosor, a vjerojatno i velikogoričkoga gradonačelnika i saborskog zastupnika Ivana Šukera, premda je njegova zvijezda u stranačkom vrhu u posljednje vrijeme počela tamniti. Njegovu je poziciju dodatno otežalo potpisivanje zahtjeva Hrvatskog bloka Ivića Pašalića kojim se traži pokretanje postupka za smjenu predsjednika Stjepana Mesića, što je vrh HDZ-a oštro osudio. Od starijih Sanader će se, kako sada stvari stoje, osloniti samo na Vladimira Šeksa i Andriju Hebranga. U najužem vodstvu HDZ-a, uz Sanadera, danas su Jadranka Kosor i Miomir Žužul te Vladimir Šeks i Andrija Hebrang.

Sanaderove nove stranačke uzdanice razlog su što u HDZ-u ponovno vrije. Saborskim kuloarima već se dulje vrijeme šire glasine o golemom nezadovoljstvu skupine nekadašnjih najistaknutijih HDZ-ovih čelnika položajem u stranci. Tvrdi se da su Drago Krpina, Ivan Milas, Ante Beljo, Zdenka Babić-Petričević, Juraj Njavro, Đuro Dečak, ali i Nikica Valentić, Zlatko Mateša, Ivan Jarnjak, Ivica Kostović, Jure Radić, Marina Matulović-Dropulić i Ivan Penić ogorčeni te da je samo pitanje vremena kada će se pobuniti i otkazati poslušnosti stranačkom vodstvu. Teško ih pogađa, tvrdi se, što ih Sanader zapostavlja, a u vrh HDZ-a gura isključivo anonimuse i stranačke trećepozivce.

To nije sve. Član predsjedništva HDZ-a Branimir Lukšić odbio je ovih dana podnijeti ostavku na mjesto župana Splitsko-dalmatinske županije, iako je to od njega osobno zatražio Sanader. Saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs optužio je pak vodstvo HDZ-a da strankom “upravljaju isti strani centri moći” koji zapovijedaju vladajućom petorkom, a da Miomir Žužul radi isključivo za američke interese jer je lobist jedne američke tvrtke. Ćesić Rojs je također zaprijetio da će predočiti dokaze koji su se to članovi HDZ-a “očešali u pretvorbi za stotine milijuna dolara” te optužio Nevena Juricu da piše knjigu u kojoj veliča Sanadera.

Izvori bliski Sanaderu potvrdili su Nacionalu da su saborski zastupnici Ante Beljo, Đuro Dečak, Drago Krpina, Ivan Milas, Darije Vukić i Zdenka Babić-Petričević doista otpisani i da novo vodstvo na njih više ne računa. Kao što se više ne misli pretjerano koristiti uslugama dvojice potpredsjednika Sabora Vlatka Pavletića i Ivice Kostovića te nekadašnjih pripadnika tzv. tehnomenadžerske skupine, Ivana Jarnjaka, Zlatka Mateše, Marine Matulović-Dropulić, Jure Radiće, Ivana Penića i Nikice Valentića.

U vrhu HDZ-a odbacuju mogućnost da zbog toga dođe do novog razdora u stranci. Jednostavno, objašnjeno je, u tijeku je reforma HDZ-a koja će biti dovršena skorim izbacivanjem iz stranke “posljednjih pašalićevskih elemenata” Branimira Lukšića i Ljube Ćesić Rojsa.

Da neće doći do novih raskola u HDZ-u potvrdio je Nacionalu i jedan od otpisanih iz tzv. tehnomenadžerske struje: “HDZ-u je potreban novi imidž, a on se može stvoriti samo ako iz vrha stranke odu stari i dođu novi političari. Stoga je potpuno razumljivo što Sanader stvara svoj tim. Upitan je međutim način na koji otpisuje ljude, ali i njihov izbor. Ostanak, primjerice, Šeksa i Hebranga u vodstvu stranke poništit će Sanaderove napore da HDZ učini prihvatljivijim javnosti i potencijalnim koalicijskim partnerima. Oni su, objektivno govoreći, nanijeli puno više štete ugledu HDZ-a nego primjerice Mateša ili Marina Matulović-Dropulić. Ostanak Šeksa i Hebranga u vrhu HDZ-a bit će krunski argument svima onima koji tvrde da je transformacija koju je proveo Sanader manjkava. Osim toga Hebrang je toliko puta mijenjao strane da je on zapravo tempirana bomba koja će kad-tad eksplodirati. Sanader je na vrhuncu moći, on će sastavljati izborne liste, o njemu ovisi politička sudbina svih istaknutijih članova stranke, stoga je njegov autoritet veći nego ikada. Uz to u stranci prevladava optimizam, što stvara dobru atmosferu i jača Sanaderovu poziciju. Stoga on mora smoći snage da bude dosljedan u promjenama te da još ukloni Hebranga i Šeksa.”

Najbliži Sanaderovi suradnici objašnjavaju da je doista riječ o temeljitom političkom redizajnu stranke, posebice ako se zna da su još prije stranku napustili i politički jastrebovi poput Ive Bajice, Zdravke Bušić, Krunoslava Gašparića, Milana Kovača, Ivića Pašalića i Ivice Tafre, koji su otjerani u Hrvatski blok.

Čak i najveći Sanaderovi oponenti priznaju da se na efikasan način riješio većine stranačkih političkih suparnika. Nije to učinio, kažu, samo radi stvaranje novog imidža, nego ponajprije zbog učvršćivanja svoje autoritarne vlasti. Nije naime lako, kažu, raditi s ljudima koji su nekoć bili daleko iznad njega u državnoj i stranačkoj hijerarhiji. Takvi međutim zaboravljaju da Sanader nije mogao ostati gluh na stalna upozorenja da se HDZ još nije transformirao u modernu, demokratsku stranku desnog centra. Stoga je Sanader, umjesto na kontinuitetu Tuđmanove politike na kojemu inzistiraju Pašalićev Hrvatski blok i HIP Miroslava Tuđmana, morao ustrajavati na reformama i prilagođavanju novim političkim okolnostima. A to je mogao jedino tako da iz vrha stranke ukloni većinu onih koji simboliziraju hadezeovsku vladavinu iz vremena Franje Tuđmana, poput Nikice Valentića, Zlatka Mateše ili Jure Radića. Ili pak one koji su se kompromitirali kao tvrdi i primitivni desničari i nacionalisti poput Ivana Milasa, Ante Belje ili pak onih za kojima se vuku repovi kriminala kao što su Pašalić i Ćesić Rojs.

Sanaderov je problem što se te promjene još nedovoljno uočavaju i priznaju. Razlog je vrlo jednostavan: u javnosti su i dalje najprisutniji hadezeovski saborski zastupnici i dio nekadašnjih najistaknutijih članova stranke, što ostavlja dojam da su oni i dalje glavni u HDZ-u. To, međutim, tvrde u Sanaderovu taboru, nije točno, upravljanje HDZ-om sve više preuzimaju novi ljudi. No Sanader će, upozoravaju njegovi protivnici, i s njima imati problema, stoga ne može očekivati da će izbor novih najbližih suradnika proći bez kontroverzi. Iz razgovora s nekolicinom članova HDZ-a, ali i stranaka vladajuće koalicije, moglo se čuti da dio političara na koje Sanader računa ipak nije bez mana. Većini manje poznatih hadezeovaca ne osporava se stručnost i neukaljanost u kriminal, no zamjera im se navodna nacionalna isključivost pa čak i nacionalna nesnošljivost. Uz to, upozorava se, Sanader bi mogao imati problema zbog Žužula kojega jedni optužuju da je nekritički vezan uz SAD, dok ga drugi sumnjiče zbog navodno ne sasvim korektnog načina na koji je stekao vlasništvo nad tvornicom čarapa u Samoboru i luksuznom vilom u Zagrebu. Božidaru Kalmeti, Ivanu Šukeru i Dubravki Šuici zamjera se da su dušom i srcem bili uz Pašalića sve dok ih izgledi da se dočepaju vlasti nisu vratili pod Sanaderove skute.

Bez obzira na to kako tko ocjenjuje Sanderove kadrovske promjene i političke reforme, prvi rezultati već su vidljivi: HDZ je postao prihvatljiv koalicijski partner HSLS-u, DC-u ili HSP-u, čime se stvaraju realne pretpostavke da nakon sljedećih izbora formira koalicijsku vladu.

1.Darko Milinović (40), ginekolog, ravnatelj Županijske bolnice u Gospiću, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije, dragovoljac Domovinskog rata, član HDZ-a od 1989.
2.Vladimir Kurečić (40), agronom, načelnik općine Petrijanec kod Varaždina, zamjenik glavnog tajnika HDZ-a, ima status hrvatskog branitelja, član HDZ-a od 1990.
3.Branko Vukelić (45), inženjer elektrotehnike, glavni tajnik HDZ-a, bivši karlovački gradonačelnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, član HDZ-a od 1990.
4.Petar Čobanković (46), inženjer agronomije, nositelj spomenice Domovinskog rata, bivši župan Vukovarsko-srijemske županije i iločki dogradonačelnik, član HDZ-a od 1992.
5.Ivica Buconjić (43), pravnik, dragovoljac Domovinskog rata, radio u Domu zdravlja i u Policijskoj upravi belomanastirskoj, saborski zastupnik, gradonačelnik Belog Manastira, član HDZ-a od 1990.
6.Karmela Caparin (49), specijalist infektolog u Općoj bolnici u Bjelovaru, gdje je bila i ravnateljica do 2000., predsjednica Zajednice žena HDZ-a ‘Katarina Zrinska’
7.Vladimir Šišljagić (46), magistar, kirurg specijalist, predsjednik GO HDZ-a Osijeka, za vrijeme rata radio u Klinici za kirurgiju u Osijeku i Kriznom stožeru Ministarstva rata, član HDZ-a od 1997.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika