Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Mladen Pleše

Potpredsjednik Vlade uništava koaliciju

Linić je postao Račanov najveći problem

Vodeći političari koalicije uopće ne sumnjaju da je aferu oko korupcije u Ini iskonstruirao riječki klan Slavka Linića, no uvjereni su da Račan, usprkos svemu, nema snage da ga smijeni

Linić je postao Račanov najveći problemLinić je postao Račanov najveći problemNakon najnovijeg skandala koji je izazvao Slavko Linić – kada je optužio predsjednika Uprave INA-e Tomislava Dragičevića da je primio mito od tri milijuna dolara – vodeći političari vladajuće koalicije, pa čak i dio viđenijih SDP-ovaca, potvrdili su to u razgovorima za Nacional, uvjereni su da premijer Ivica Račan hitno mora smijeniti potpredsjednika Vlade.

Optužujući predsjednika Uprave najveće hrvatske tvrtke, Linić radi za HDZ: Sanaderu ništa ne može više koristiti od međusobnog optuživanja SDP-a i HNS-a za korupcijuJedan od vodećih državnih dužnosnika objasnio je za Nacional zašto je odlazak Linića nužan. Budući da je Slavko Linić optužio za korupciju predsjednika uprave najveće državne tvrtke, time je otvorio vrata izbornoj pobjedi HDZ-a. Zbog takva teška udarca vladajućoj koaliciji, premijer Račan mora ga odstraniti iz Vlade – tim više što to nije jedini njegov nekontrolirani ispad.

Vladajuća koalicija dobila je izbore, među ostalim, i zbog toga što je obećala građanima da će njena vlast biti poštena. Nakon što je SDP-ov potpredsjednik Vlade optužio HNS-ova direktora da je primio mito, te nakon međusobnih sumnjičenja SDP-a i HNS-a za kriminal u Zagrebu, očito je da je obećanje o poštenoj državnoj upravi – poput onih da će se nakon promjene vlasti odmah napraviti revizija pretvorbe i obračunati s naslijeđenim kriminalom – otišlo u vjetar. Onaj tko je smislio scenarij da se koalicijski partneri međusobno blate i optužuju za korupciju i kriminal, kao da ga je napisao po narudžbi HDZ-a. Ako SDP želi vratiti izgubljene birače i sačuvati vlast, premijer Račan mora se riješiti Slavka Linića. Jasno je međutim da premijer Račan nema snage za radikalne poteze pa će zbog njegove neodlučnosti SDP i dalje tonuti u propast. To bi, naravno, bio isključivo problem premijera Račana i SDP-a da zbog Linićevih ispada SDP ne vuče za sobom na dno i ostale koalicijske partnere. To su najbolje pokazali lokalni izbori u Virovitici, zaključio je Nacionalov sugovornik iz vrha državne vlasti.

Vodeći političari vladajuće koalicije uopće ne dvoje da je cijelu aferu iskonstruirao riječki klan Slavka Linića. Prevladava uvjerenje da Linić i njegov lobi naprosto ne mogu podnijeti to što nemaju odriješene ruke pri privatizaciji INA-e pa su zbog željeli diskreditirati i eliminirati Tomislava Dragičevića – on im navodno smeta jer uz njega ipak ne mogu raditi što im se prohtije. HNS je zbog mira u kući popustio i javno prihvatio objašnjenje premijera Račana da nije Linić taj koji je priču o korupciji u INA-i lansirao u medije, ali je jedan od čelnika HNS-a upozorio da u toj stranci ne gaje iluzije i kako su svjesni da je cijeli taj slučaj zakuhan u političkoj kuhinji Slavka Linića.

Možda Linić doista i nije prenio novinarima optužbe protiv Tomislava Dragičevića, ali nema nikakve sumnje da je upravo on u krugu svojih sljedbenika sustavno blatio direktora INA-e i širio priče o korupciji i mitu. Stoga nije čudno niti da je cijela priča došla do medija, niti da su te optužbe plasirane u javnost u najosjetljivijem trenutku privatizacije INA-e. Cilj je jasan: riječki klan Slavka Linića želi u INA-i držati u rukama sve konce bez obzira kolika će za to biti plaćena cijena. Što si sve dopušta Linić, najbolje se može vidjeti iz njegove izjave da ga nitko neće otjerati od privatizacije INA-e. On si umišlja da je Račan njemu i njegovu klanu poklonio INA-u te da oni u njoj mogu raditi što hoće. Linić, opijen političkom moći koju je prigrabio, ohrabrivan iz kruga oko sebe u kojem su mnogi bez ugleda i mutne prošlosti, želi pod kontrolom držati sve privatizacijske procese u državi. Umjesto da ga je premijer Račan već ranije smijenio zbog sramotnih uvjeta privatizacije Večernjeg lista – u kojima je država izgubila tridesetak milijuna eura – Račan iz tko zna kojih razloga i dalje tolerira samovolju i ispade Slavka Linića. Koalicijski partneri SDP-a međutim ne mogu šutke prelaziti preko nemjerljivih političkih šteta koje im nanosi takvo ponašanje vodećih ljudi SDP-a, zaključio je jedan od lidera vladajuće koalicije u izjavi za Nacional.

Strani poduzetnici i menadžeri te inozemni partneri domaćih gospodarstvenika također su zaprepašteni činjenicom da je jedan lobi unutar vladajuće stranke optužio za korupciju predsjednika najveće tvrtke u Hrvatskoj.

Nakon što je afera izbila u javnost i nakon što su izrečene tako teške optužbe, istina se mora utvrditi, a krivci moraju odgovarati. Druge nema. Da se negdje u svijetu dogodilo nešto slično, od toga se bez čvrstih dokaza najvjerojatnije ne bi odmah radio skandal. Čekalo bi se da se završi privatizacija tvrtke kako navodno mito od 3 milijuna dolara ne bi nanijelo štete koje bi mogle dosegnuti iznose od nekoliko desetaka milijuna dolara. Tek nakon toga, ako bi bilo dokaza, policija bi uhitila onoga tko je primio mito. Ako bi se pak utvrdilo da je afera izmišljena kako bi se uklonili politički suparnici, onda bi vinovnici tog skandala smjesta bili smijenjeni i otpušteni. Nezamislivo je da se nikome ništa ne bi dogodilo.

Nema međutim nikakve šanse da premijer Račan uvaži zahtjeve koalicijskih partnera. Budući da nije imao snage smijeniti ministricu turizma Pave Župan Rusković i v.d. predsjednika Fonda za privatizaciju Krešimira Starčevića, premijer Račan još će se teže odreći jednog od najbližih suradnika. Pa čak i pod cijenu gubitka izbora. Premijer Račan naprosto nije političar koji može vući odlučne i čvrste poteze i stoga ne treba gajiti iluzije da može riješiti bilo kakvu složeniju situaciju drugačije osim kompromisima i nagodbama.

Koliko je skandal s optužbama o korupciji u INA-i potresao vladajuću koaliciju, pokazuje i to da je vodstvo Libre, do sada najlojalnije stranke koalicije, protivno dogovoru SDP-a i HSS-a da se na izbore ide tek početkom sljedeće godine, javno zatražilo da se izbori raspišu odmah nakon ljetnih odmora.

Predsjednik Libre Jozo Radoš izjavio je za Nacional da su afere Sunčani Hvar, Krško i INA izmišljane i zlorabljene isključivo za obračune unutar koalicije.

Gotovo tri mjeseca na sastancima petorke nije bilo ni riječi o privatizaciji, Zakon o gradnji čeka u Saboru već godinu dana jer ga HSS opstruira, sve zapravo stoji i stoga više nema nikakva razloga da se agonija produžava. Nakon svakog dogovora SDP-a i HSS-a, njihovi odnosi postaju sve gori. Stoga valja ići na izbore što prije, početkom listopada, kako bi se novoj Vladi ostavilo dovoljno vremena da pripremi i donese državni proračun za 2004, rezignirano je zaključio Jozo Radoš.

Skandali s optužbama o korupciji te sramotna atmosfera u kojoj se održavala posljednja sjednica Sabora, posebice rasprava o ugovoru sa Slovenijom oko nuklearke Krško, još su jednom pokazali da je vladajuća koalicija u potpunom rasulu i kaosu. Nitko u Saboru ne zna za što glasovati, a u toj anarhiji ton raspravama daju ispadi primitivizma i mržnje koju šire zastupnici radikalne desnice, a posebice Ljubo Česić Rojs i Drago Krpina.

Afere Sunčani Hvar i Krško, optužbe za korupciju u INA-i, zastoj u privatizaciji, nemogućnost donošenja neophodnih zakona i nefunkcioniranje sustava pokazuju da SDP i HSS ipak nisu sposobni surađivati i voditi zajedničku politiku. Stoga su žurni izbori – koje predlaže Libra – doista jedini izlaz iz pat pozicije u kojoj se našla vladajuća koalicija i cijela zemlja.

Vezane vijesti

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Tvrtke duguju 43 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić i ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavili su danas u Banskim Dvorima prijedlog Zakona o financijskom poslovanju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika