11.04.2011. / 18:28

Autor: Nacional.hr

Izaslanstvo Afričke Unije došlo na pregovore u Benghazi

Glavne smjernice mirovnog prijedloga Afričker Unije su: prekid vatre, neometana dostava humanitarne pomoći, zaštita stranih državljana, dijalog između vlade i pobunjenika oko političkog dogovora i prekid NATO-vih zračnih napada

Moamer Gadafi i Jacob Zuma, afrički vođe naklonjeniji su libjskom tiraninuMoamer Gadafi i Jacob Zuma, afrički vođe naklonjeniji su libjskom tiraninuČlanovi Afričke Unije (AU) ponudili su mirovni plan vođama libijskih pobunjenika u Benghaziju, izvještava BBC.

Pobunjenici su izjavili kako će proučiti ponudu, ali samo pod uvjetom da Gadafi odstupi i da se povuku njegove snage. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je na 'cijelovito zaustavljanje nasilja, napada i iskorištavanja civila'. Dodao je kako vojna akcija neće riješiti krizu u Libiji te kako riješenje krize mora ponuditi političke reforme. EU je poduprla peteročlani panel afričkih zemalja.

Glavne smjernice mirovnog prijedloga Afričker Unije su: prekid vatre, neometana dostava humanitarne pomoći, zaštita stranih državljana, dijalog između vlade i pobunjenika oko političkog dogovora i prekid NATO-vih zračnih napada. Delegacija na čelu s južnoafričkim predsjednikom Jacobom Zumom se sastala s Gadafijem u nedjelju u Tripoliju, koji je zajedno s vladom prihvatio nacrt. Zuma se je nakon toga vratio u domovinu.

Izaslanstvo su u Benghaziju dočekale antivladine demonstracije, prosvjednici su čak napali vozila u kojima su bili poslanici. Neimenovani NATO-v dužnosnik izjavio je kako će zračne snage dalje štititi civile, što je naglasio i britanski premijer David Cameron. Dužnosnik AU za mir i sigurnost, Ramtane Lamamra, kazao je kako se je raspravljalo o ideji odstupanja Gadafija s vlasti, ali nije htio iznijeti detalje. "Na libijskom je narodu da demokratski izabere svoje vođe", završio je dužnosnik.

Vezane vijesti

NATO zatražio da Italija ne smanjuje obrambeni proračun

NATO zatražio da Italija ne smanjuje obrambeni proračun

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u petak u Rimu europske saveznike da ne žrtvuju sigurnost pri proračunskim rezovima, dok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika