Objavljeno u Nacionalu br. 387, 2003-04-15

Autor: Mladen Pleše

Račanov plan za ostanak na vlasti

Premijer: Tomčić Predsjednik Sabora: Račan Ministar vanjskih poslova: Vesna Pusić

Nacional je iz izvora bliskih vrhu HSS-a i SDP-a doznao zašto je Tomčić tako odlučno odbio ponudu da HSS nakon sljedećih izbora bude dio desne koalicije

Nudeći Tomčiću da bude premijer Račan će osigurati ostanak HSS-a u koaliciji i novi mandatNudeći Tomčiću da bude premijer Račan će osigurati ostanak HSS-a u koaliciji i novi mandatZlatko Tomčić kao predsjednik Vlade, Ivica Račan kao predsjednik Sabora i Vesna Pusić kao potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova – to je dobitna kombinacija vladajuće koalicije za sljedeće izbore, potvrdilo je Nacionalu nekoliko visoko pozicioniranih državnih dužnosnika iz stranaka sadašnje vladajuće koalicije. U ponedjeljak 14. travnja jedan utjecajni politički izvor uvjeravao je Nacional kako je Ivica Račan u nedavnom razgovoru sam najavio da će nakon izbora prepustiti premijersku funkciju Zlatku Tomčiću te prijeći na mjesto predsjednika Sabora.

Nudeći Tomčiću da bude premijer Račan će osigurati ostanak HSS-a u koaliciji i novi mandatNacionalovi sugovornici uvjereni su da stranke vladajuće koalicije, ako žele sačuvati vlast, moraju prije izbora objaviti imena političara koji će u budućoj vlasti obnašati najistaknutije funkcije. “Tako ćemo dodatno motivirati naše birače da izađu na izbore i parirati HDZ-u i opoziciji, a javnosti ćemo pokazati spremnost da ispravimo dosadašnje pogreške i slabe točke u vlasti,” istakao je jedan od Nacionalovih sugovornika iz vrha HSS-a te objasnio:

“Budući da ispitivanja javnog mijenja najavljuju da razlika o broju glasova koje će dobiti SDP, HSS i HNS neće biti onako velika kakva je bila na izborima 2000., štoviše da će HSS dobiti između 15 i 20 posto glasova, uspostaviti će se sasvim sigurno posve drugačiji odnos snaga u koaliciji, pa će doći i do značajne preraspodjele funkcija u vrhu državne vlasti. Uostalom samo pod tim uvjetom građani će još jednom pokloniti povjerenje strankama sadašnje vladajuće koalicije. Kako su birači najnezadovoljniji radom Vlade, nužno je da upravo u njoj dođe do najradikalnijih promjena: premještaj premijera Ivice Račana na funkciju predsjednika Sabora bila bi najbolja potvrda da je vladajuća koalicija spremna na suštinske promjene u svom radu. Budući da će u slijedećem razdoblju naglasak biti na gospodarskom razvoju i ekonomskim pitanjima, u čemu je Račan objektivno i najslabiji, za zemlju i koaliciju bilo bi najbolje da na njegovo mjesto dođe Zlatko Tomčić koji se već dokazao kao vrstan poduzetnik, menadžer i gospodarstvenik. Kako sve navješćuje da će se HNS po broju glasova sasvim približiti HSS-u i SDP-u, bilo bi logično da u Vladu uđe i Vesna Pusić i to po modelu koji vlada u drugim zemljama gdje su ministri vanjskih poslova ujedno i potpredsjednici Vlade što dodatno jača poziciju njihovih stranaka u koaliciji. Ivica Račan, koji je do kraja savladao tehnologiju upravljanja državom, to bi svoje umijeće na najbolji način mogao iskoristiti na funkciji predsjednika Sabora. Prelaskom u Sabor Račan bi sačuvao politički dignitet, a s mjesta predsjednika imao bi i dalje presudnu ulogu u osmišljavanju i formuliranju političke strategije vladajuće koalicije. Ako biračima unaprijed ne ponudimo takve radikalne promjene, pitanje je zašto bi uopće glasovali za nas, zaključio je Nacionalov sugovornik iz vrha HSS-a i državne vlasti.

U HNS-u se zalažu da se o kadrovskim kombinacijama raspravlja tek kada budu poznati izborni rezultati, a da je prije izbora dovoljno da SDP, HSS i HNS izađu u javnost s popisom ciljeva koje žele zajednički ostvariti u novom mandatu te da u predizbornom razdoblju zakopaju ratne sjekire.

Dramatičan pad izbornog rejtinga SDP-a učinio je legitimnim pitanje prvog operativca vladajuće koalicije. I do sada je unutar vladajuće koalicije prevladavalo uvjerenje da Račan nije najsretnije rješenje za premijera, ali tu mu funkciju nitko nije mogao javno osporiti zbog dominirajuće pozicije SDP-a. Budući da istraživanja javnog mijenja najavljuju potpuno drugačiju, neusporedivo slabiju poziciju SDP-a i njegova predsjednika, sve su glasniji zahtjevi da na mjesto premijera, ako SDP, HSS i HNS sačuvaju vlast, dođe učinkovitiji i energičniji političar.

Za HSS Tomčić je prirodni nasljednik Ivice Račana na premijerskoj funkciji. Većina onih koji predlažu Tomčića za premijera, uvjereni su da se Ivica Račan, kao racionalan i razuman političar, neće odupirati takvim kombinacijama. Uostalom to potvrđuje i navodna Račanova izjava u četiri oka kako će ga Tomčić zamijeniti na mjestu premijera. Račana je, kažu njegovi bliski suradnici, težak četverogodišnji mandat vidljivo iscrpio pa neće imati ništa protiv toga da se povuče na mirniju funkciju. I dok bi se kratkoročno gledajući to moglo ocijeniti svojevrsnom degradacijom, strateški gledano Račan zapravo postavlja temelje za nov politički uspon: dužnost predsjednika Sabora širom mu otvora put kandidaturi za predsjednika države. To je, naime, vrlo zahvalna funkcija: predsjednik Sabora osobno ne odgovara za postupke izvršne vlasti, ne troši se u dnevnopolitičkim konfliktima i može se nametnuti kao svojevrsni kontrolor i korektor Vlade. Zlatko Tomčić tu je funkciju vrlo dobro kapitalizirao u prve tri godine mandata, no u posljednje vrijeme, nakon što se kao predsjednik HSS-a počeo trošiti u sve češćim javnim konfliktima s SDP-om, uvelike doveo u pitanje image trijeznog i odgovornog političara. Poznavajući njegov politički habitus i način djelovanja, Račan se sasvim sigurno nikada neće dovesti u situaciju da se takon kompromitira. On će iskoristiti tu funkciju da se izdigne iznad dnevnopolitičke operative, da se bavi uglavnom strateškim pitanjima, što mu uostalom i najviše odgovara. Račan će se također moći, u želji da se nametne kao predsjednički kandidat, vremenom polako udaljavati od SDP-a i tako nastaviti graditi image tolerantnog političara prihvatljivog svim političkim opcijama.

Za Zlatka Tomčića premijerska je funkcija logičan nastavak njegove političke karijere. Još jedan mandat na mjestu predsjednika Sabora u političkom smislu značio bi stagnaciju i osobno bi mu možda više štetio nego koristio. Još donedavno činilo se da mu je ta funkcija suđena: budući da su SDP i HDZ dobivali puno više glasova od HSS-a, ni u jednoj kombinaciji Tomčić nije mogao sanjati o premijerskoj funkciji. No strmoglavim padom rejtinga SDP-a Tomčiću se posve iznenada otvorila mogućnost da se napokon dokopa premijerske funkcije. Njegovi stranački kolege uvjereni su da bi Tomčić bio neusporedivo uspješniji operativac od Ivice Račana, da bi vrlo brzo uspostavio posve nov, neusporedivo učinkovitiji model vlasti. Kao uspješan i iskusan direktor Tomčić bi, kažu, vrlo brzo ustrojio Vladu i državu kao poduzeće u kojem bi svatko znao svoje zadaće. Da ta kombinacija nije bez osnove, potvrđuje samouvjerenost kojom je Tomčić odbacio ponude HSLS-a i DC-a da preuzme vodstvo u koaliciji desnog centra, ali i činjenica da uopće nije bio zabrinut kada mu iz HDZ-a nisu stigle uvjerljivije i konkretnije ponude za suradnju. Da Tomčić nije računao na atraktivnu ponudu Račana, smatraju u HSS-u, zacijelo nikada ne bi tako energično zatvorio vrata suradnje s HDZ-om, HSLS-om i DC-om. U najgorem slučaju još bi uvijek držao otvorenim razne kombinacije.

Svojom samouvjerenošću HDZ je uništio oporbene nade u preuzimanje vlasti te definitivno gurnuo Tomčića u Račanov zagrljaj. U HDZ-u su, naime, još donedavno bili uvjereni da će moći sami sastaviti Vladu, da vlast neće trebati dijeliti s drugim oporbenim strankama te da će formirati izvršnu vlast bez cjenjkanja i ustupaka koalicijskim partnerima. Bili su toliko bahati da ni u jednoj kombinaciji nisu spominjali mogućnost da Zlatko Tomčić, ako postignu koalicijski sporazum s HSS-om, dobije neku istaknutiji funkciju. Zbog toga se Tomčić priklonio SDP-u. No to nije učinio bez zadrške i računice. Upravo kada je potvrdio da će HSS ostati u koaliciji s SDP-om, krenuo je u najveću hajku protiv Račana. HSS u posljednje vrijeme nije propustio nijednu priliku da se javno obračuna s SDP-om napadajući ga kao najvećeg neprijatelja. Ideja je vrlo jednostavna: što više oslabiti SDP kako bi u buduću koaliciju HSS i Tomčić ušli sa što povoljnije startne pozicije. Do sada je ta taktika, barem što se tiče HSS-a, dala dobre rezultate: SDP je izgubio gotovo dvije trećine birača, djelomice i zbog optužbi koje je na njihov račun izrekao HSS. No ti su sukobi naštetili i HSS-u. Građanima su sve odbojniji političari koji se međusobno javno teško optužuju i vrijeđaju, a nakon toga tajno dogovaraju i ponašaju kao da se ništa nije dogodilo. To i jest jedan od razloga zašto su se politika i političari toliko ogadili građanima i zašto mnogi od njih više ne žele izaći na izbore.

U SDP-u nisu baš sretni s takvim kombinacijama. Ali ne zbog toga što smatraju da je Račan bio uspješan premijer, već ponajprije stoga što se pribojavaju da će u novoj koaliciji biti potpuno degradirani. I dok tridesetak najviših dužnosnika iz stranačkih redova socijaldemokrata mogu računati da će se preko stranačkih lista probiti u Sabor i Vladu, srednje i niže pozicionirani političari SDP-a ne kriju nezadovoljstvo padom popularnosti jer su zbog toga njihove pozicije ozbiljno ugrožene. Boje se da će se kola neuspjeha razbiti jedino o njihovim leđima te da će oni zbog toga ispasti iz Sabora i izvršne vlasti, dok će najveći krivci za pad rejtinga, poput Ivice Račana, Slavka Linića, Mate Crkvenca i Pave Župan Rusković, sačuvati sinekure u vlasti. Stoga oni sasvim sigurno neće mirno primiti najavu da će Zlatko Tomčić preuzeti premijersku funkciju jer je to još jedna potvrda da će socijaldemokrati, bez obzira na to hoće li se održati na vlasti, ipak biti najveći gubitnici.

Zbog toga u HSS-u upozoravaju da se ne treba čuditi ako Račan na kraju odustane od ustupanja premijerskog mjesta Tomčiću. To se može dogoditi ako SDP uvjerljivo nadmaši HSS po broju glasova, ali i u slučaju da se Račan počne opravdati da SDP želi sačuvati za sebe premijersku funkciju. Prema svjedočenju jednog visokog državnog dužnosnika iz redova HSS-a, najveći je problem u odnosima s SDP-om upravo Tomčićevo nepovjerenje spram Račana. Tomčić mu, tvrdi Nacionalov izvor, ništa ne vjeruje, uvjeren je da Račan uvijek može izigrati obećanje ili ga protumačiti kako mu odgovara. Zbog toga je Tomčić i dalje oprezan i neće se izjašnjavati o ponudi da preuzme premijersku funkciju. No u svojim rukama ima snažne argumente: i u novom mandatu, čak i više nego do sada, odlučivat će o sudbini koalicije. Ako mu Račan ne ponudi premijersku funkciju, Tomčić će u svakom trenutku moći napustiti koaliciju i tako onemogućiti sastavljanje nove vlade.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika