Objavljeno u Nacionalu br. 804, 2011-04-12

Autor: Plamenko Cvitić

Gdje je umjetničko blago? Policija i Uskok i dalje neuspješno tragaju za pet Sanaderovih 'Bukovaca'

Najveći dio Sanaderove zbirke policijski su istražitelji iznijeli iz vile u Kozarčevoj ulici sredinom prosinca i još uvijek se čuvaju u depoima Muzeja suvremene umjetnosti, no, na iznenađenje mnogih, među mnogobrojnim umjetničkim djelima nisu pronađena Bukovčeva djela

IVO SANADER
bivši hrvatski premijer još je tijekom svog mandata slovio kao veliki kolekcionar skupih slikaIVO SANADER bivši hrvatski premijer još je tijekom svog mandata slovio kao veliki kolekcionar skupih slikaPremda već nekoliko mjeseci traje intenzivna potraga, Uskok i policija još uvijek ne znaju gdje je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader sakrio neke od najvrednijih slika iz svoje umjetničke kolekcije. Konkretno, riječ je o pet slika Vlahe Bukovca, najznačajnijeg slikara hrvatske moderne, koje umjetnički znalci procjenjuju kao najvredniji dio opsežne zbirke bivšeg hrvatskog premijera.

Najveći dio Sanaderove zbirke policijski su istražitelji iznijeli iz vile u Kozarčevoj ulici sredinom prosinca i još uvijek se čuvaju u depoima Muzeja suvremene umjetnosti, no, na iznenađenje mnogih, među mnogobrojnim umjetničkim djelima nisu pronađena Bukovčeva djela. To je istražiteljima bilo čudno upravo zbog toga što je pet Bukovčevih slika jedini dio Sanaderove kolekcije za koji je hrvatska javnost uopće znala i to zato što je on te slike tijekom 2009. posudio za izložbu radova Vlahe Bukovca u Haagu. Ondje se, naime, od rujna 2009. do siječnja 2010. u Gemeentemuseumu, vodećoj nizozemskoj kući za modernu umjetnost, održavala reprezentativna izložba Bukovčevih djela, a za potrebe izložbe Ivo Sanader je iz svoje kolekcije nakratko posudio sliku "Krpanje mreže" i još nekoliko Bukovčevih slika koje je imao.

KAKO ISTIČU NACIONALOVI IZVORI, istražitelji koji tragaju za Sanaderovim slikama nedavno su ustanovili da je bivši premijer uoči izložbe u Haagu prouzročio mini-skandal koji je na kraju ipak zataškan: premda je veliki katalog od 200 stranica na nizozemskom i engleskom jeziku već bio otisnut, Sanader se naljutio na organizatore izložbe jer na naslovnicu kataloga nisu stavili Bukovčevu sliku koju je za izložbu posudio baš on. Premijerova ljutnja očito je bila velika, jer su već otisnuti primjerci kataloga bačeni u smeće, a potom su se otisnuli novi primjerci sa Sanaderovim Bukovcem na naslovnoj stranici.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 12.04.11. 01:39

Gdje su umjetnine? Pa zar je tesko pitati toga s njegove lijeve strane na fotki...
P.S.
Bas smo drzava prava kad si ne moze otkriti skromiste Ivinih slika!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika