Objavljeno u Nacionalu br. 804, 2011-04-12

Autor: Robert Bajruši

Protiv (pre)brzog okončanja pregovora

Oni smatraju da Hrvatska još nije spremna za članstvo u Europskoj uniji

ZDENKO DUKA, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, upozorava da štrajk novinara u Večernjem listu također može dovesti do problema u odnosima s Europskom unijom i ponovog otvaranja pregovaračkog poglavlja Informacijsko društvo i mediji, koje je zatvoreno još sredinom 2007. godine

ZDENKO DUKA,
predsjednik HND-a,
zahtjeva da Vlada
zakonski osigura bolji
položaj novinaraZDENKO DUKA, predsjednik HND-a, zahtjeva da Vlada zakonski osigura bolji položaj novinara"Ako je smatrao da Zakon o manjinama nije dobar, Ustavni ga je sud morao promijeniti do roka koji je sam propisao, dakle do 11. ožujka, ili u ocjenu ustavnosti zakona ići tek nakon izbora. Sada je za to kasno. No ako se Ustavni sud ogluši na to svoje pravilo i zakon svejedno proglasi neustavnim, mogu samo reći da će to biti dokaz da ne zaslužujemo zatvaranje Poglavlja 23." To upozorenje iznijeli su prije nekoliko dana predstavnici Samostalne srpske demokratske stranke, čime se dodatno zakomplicirala situacija oko završetka hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

SDSS JE U koaliciji s HDZ-om i HSS-om, a Milorad Pupovac jedan od glavnih saveznika HDZ-a i Jadranke Kosor, čija je podrška nužna za opstanak vladajuće koalicije. Stoga je upozorenje koje je stiglo iz SDSS-a iznimno ozbiljno prihvaćeno, posebno jer se radi o grupaciji koja je na vlasti, ali i koja ima dobre odnose s predstavnicima EU. Upozorenje koje je došlo iz najjače srpske stranke u Hrvatskoj otvara i pitanje kolika je opasnost da neke stranke ili građanske udruge u posljednji tren otežaju ili zaustave ulazak u Uniju. Uostalom, kada je krajem veljače 14 udruga publiciralo stajalište prema kojem Hrvatska još uvijek ne ispunjava kriterije za zatvaranje Poglavlja 23, bio je to prvi relevantan slučaj da netko smatra kako država još nije spremna za ulazak u Europsku uniju. Stavovi predstavnika udruga izazvali su pravu uzbunu u Vladi, manje zbog izrečenih prigovora, a više jer su adresirani na Europsku komisiju, zastupnike u Europskom parlamentu i veleposlanstvima članica EU.

NEVLADINE UDRUGE su nedavno ponovile svoje zahtjeve i izdvojile deset glavnih zahtjeva koje smatraju ključnim za zatvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava. Da su nevladini predstavnici prilično uplašili Vladu pokazao je podatak kako je s njima kontaktirao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, kao i Vesna Pusić, šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

NEPUNA DVA MJESECA nakon što je 14 udruga izjavilo da Hrvatska još uvijek ne zaslužuje ući u EU, još dva novootvorena slučaja također prijete završetku pregovora između Hrvatske i Europske unije, a to su afera Prevlaka i štrajk u Večernjem listu. Premda se Hrvatska nalazi u završnici pregovora, postoje naznake kako bi kršenja zakona ili neizvršavanje obaveza koje je preuzela Vlada mogli dovesti do odgode završetka pregovora. Pritom je signifikantno da se u gotovo svim slučajevima radi o primjedbama na nezakonitu spregu politike i pravosuđa, što za posljedicu ima ugrožavanje ljudskih prava. Jedan od novijih slučajeva odnosi se na zemljište na poluotoku Prevlaci. Vladimir Gredelj, nekadašnji predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, koji zastupa stanovnike Prevlake, ovih je dana za Nacional ponovio da će afera Prevlaka zaustaviti pregovore s EU. “Zbog otimanja zemljišta na Prevlaci koje se događa u režiji hrvatskog pravosuđa Hrvatska neće u Europsku uniju. Prevlaka je najveći primjer političke korupcije u zemlji jer se radi o otimačini vrijednoj najmanje 300 milijuna eura, a možda i jednu milijardu, i dok ljudi ne dobiju svoj novac, jamčim da nema ništa od EU“, ljutio komentra odvjetnik Vladimir Gredelj.

ZDENKO DUKA, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, upozorava da štrajk novinara u Večernjem listu također može dovesti do problema u odnosima s Europskom unijom i ponovog otvaranja pregovaračkog poglavlja Informacijsko društvo i mediji, koje je zatvoreno još sredinom 2007. godine. On očekuje da Vlada uskoro zakonski osigura bolji položaj novinara. U protivnom bi Hrvatsko novinarsko društvo moglo zatražiti otvaranje poglavlja Informacijsko društvo i mediji, iako iz nastupa Zdenka Duke ostaje dojam da je to zadnja solucija koju žele.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
31/7/09

Seaman, 12.04.11. 00:27

"Ako je smatrao da Zakon o manjinama nije dobar, Ustavni ga je sud morao promijeniti do roka koji je sam propisao, dakle do 11. ožujka" je konstrukcija seljaka kojemu je bolje da ide na plac krumpir prodavati jer za drugo sposoban nije. Ustavni sud ne donosi zakone, pa ih ne može ni promijeniti, Može ocijeniti usklađenost sa Ustavom, a za to rokovi ne postoje.


registracija
21/2/11

skyway, 12.04.11. 01:15

O, nes ti vaznosti iz HND, s Dukom na celu. Bolje bi bilo da se te lopine povuku, jer i tako samo mlate praznu slamu i ne sluze nikomu i nicemu...Uostalom pravi hrvatski novinari i nisu clanovi te oskurne skupine!


registracija
7/1/11

djani, 12.04.11. 11:45

šta taj Duka hoće,pa nije on Grvat da odlučuje o našoj Državi


registracija
12/2/11

MislavH, 12.04.11. 13:33

Ulazak u EU je potpuno nepotreban, a i ako se eto vec mora, uvijek je bolje dobro utvrditi gradivo prije nego se prijedje u visi razred.


registracija
2/1/11

prohujalo, 12.04.11. 15:13

Jao nama kad udemo u Evropu....pa svatko ima prava da se zali
pa kad dodu na red Srbi i njihova imovina, penzije, dionice iz poduzeca....
poduplat cemo svoj dug


registracija
8/7/10

Maroje, 12.04.11. 15:17

Ako odemo u tu nesretnu EU jadna nam majka.Da se otkvačimo od tamo biće teže nego od srba i juge...


registracija
29/11/09

Ivis, 12.04.11. 17:26

Zakon o manjinama nije legalan, niti je konzumiran. Zamisli jedno: Desetog ozujka HDZ izglasa punu vrecu zakona, sto bi bilo i legalno, mada su zakoni mimo- ustavni. Po vama oni su vazeci jer ustavni sud ih ne smije ponistiti. Protu-ustavno je stalno i automatski van zakona. Diranje izbornih jedinica prije 11.ozujka je bilo legalno, ali poslije vise nije.


registracija
29/11/09

Ivis, 12.04.11. 17:28

Sejo! Ustavni sud ne donosi zakone.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika