13.04.2011. / 14:30

Autor: Nacional.hr

Med kao sredstvo za borbu protiv bakterija otpornih na antibiotike

Med je već otprije poznat po antibakterijskim svojstvima i manuka med se već koristi u proizvodima za tretiranje rana, no antibakterijske osobine meda još uvijek nisu potpuno istražene

IlustracijaIlustracijaManuka med, med sa Novog Zelanda, napravljen iz cvjetova koji rastu na manuka grmlju, mogao bi biti učinkovit za inficirane rane, a mogao bi i pomoći i kod bakterija otpornih na antibiotike, prenosi Science Daily.

Znanstvenici sa Instituta Cardiff na Welškom sveučilištu istražuju kako manuka med djeluje na na tri vrste bakterija koje često inficiraju rane: Pseudomonas aeruginosa, Group A Streptococci and Meticillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Znanstvenici su otkrili da ovaj med na različite načine utječe na rast ovih bakterija i da bi mogao biti alternativa za tretiranje infekcija koje su otporne na lijekove. Med je već otprije poznat po antibakterijskim svojstvima i manuka med se već koristi u proizvodima za tretiranje rana, no antibakterijske osobine meda još uvijek nisu potpuno istražene. Grupa znanstvenika sa Instituta Cardiff se nada da će riješiti ovu misteriju tako što će istražiti kako manuka med na molekularnoj razini djeluje na bakterije.

Med na bakterije koje inficiraju rane djeluje tako da sprječava njihovo pričvršćivanje za tkivo, a može blokirati i stvaranje bakterijskog biofilma koji bakteriju štiti od antibiotika. Med može bakteriju MRSA učiniti i osjetljivijom na antibiotike, što bi moglo značiti da bi antibiotici bili učinkovitiji ako se koriste sa medom i da bi se pomoću meda moglo spriječiti da se bakterije otporne na antibiotike prošire na osjetljive pacijente.

Vezane vijesti

Probiotici s antibioticima dobra su kombinacija

Probiotici s antibioticima dobra su kombinacija

Uzimanje probiotika tijekom liječenja antibioticima može pomoći izbjegavanju neugodnih nuspojava liječenja poput dijareje, pokazalo je američko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika