14.04.2011. / 11:38

Autor: Nacional.hr

Uzvišeni glazbeni trenutci u Bijeloj oktavi

Zagrebačka filharmonija će 20.04. izvesti jedno od najvećih djela oratorijskog repertoara: Stabat mater češkog majstora Antonína Dvořáka iz 1880. godine

Uroš LajovicUroš LajovicU ozračju Velikog petka i očekivanju Uskrsa, Zagrebačka filharmonija pod vodstvom maestra Uroša Lajovica u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisniski u srijedu 20.04. u 19:30 priređuje "Korizmeni koncert" na kojem će izvesti jedno od najvećih djela oratorijskog repertoara: Stabat mater češkog majstora Antonína Dvořáka iz 1880. godine.

Ovo je djelo svetsku popularnost steklo tri godine kasnije kada je premijerno izvedeno u Londonu. No, put do uspjeha bio je posut trnjem, Dvořák je u dvije godine izgubio troje djece, Josefu, Ruženku i Otakara, a Sabat mater je počeo skladati kao vlastiti način da kroz potresnu sliku Marijina žalovanja nad razapetim sinom proživi osobnu katarzu. Rezultat je bila duboko produhovljena, uzvišena, monumentalna kompozicija kroz koju je skladatelj našao nadu, utjehu i mir, a svijetu podario velebno vokalno-instrumentalno remek djelo.

Bit će zaista "uzvišeni glazbeni užitak" čuti ovo impresivno djelo u Bijeloj oktavi u kojem će se orkestru Zagrebačke filharmonije i maestru Lajovicu, uz Akademski zbor Ivan Goran Kovačić sa zborovođom Lukom Vukšićem, pridružiti četverolist prvorazrednih vokalnih solista: istaknuta sopranistica Valentina Fijačko, sve zapaženija altistica Kristina Kolar, gost iz Austrije tenor Dietmar Kerschbaum i naš ugledni bas Ivica Šarić.

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika