15.04.2011. / 09:06

Autor: Hina , Nekretnine.hr

Ususret presudi: 'Nije bila sporna namjera oslobađanja nego namjera da se eliminiraju Srbi'

Dokazi izvedeni tijekom ovog postupka pokazuju izvan razumne sumnje da su generali Gotovina, Čermak i Markač zakonski odgovorni za zločine nad srpskim civilima, poručio je tužitelj Alan Tieger u završnim riječima

ArhivaArhivaHaaški će sud danas u presudi u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" prvi puta odlučivati o postojanju tzv. proširenog udruženog zločinačkog pothvata (UZP) u Hrvatskoj, koncepta zapovjedne odgovornosti kojeg je izmislio Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) a koji je u međuvremenu u međunarodnim pravnim krugovima doživio brojne kritike i optužbe da se ta doktrina otela kontroli i krši temeljna prava optuženih osoba.

Koncept proširenog udruženog zločinačkog pothvata omogućava da se optužena osoba proglasi krivom za zločine koje je počinila druga osoba ukoliko su počinjene u okviru zajedničkog plana čak i u odsutnosti dokaza da je optužena osoba namjeravala te zločine počiniti, ali je mogla pretpostaviti da će se oni dogoditi. Taj se koncept pojavio prvi puta u presudi Žalbenoga vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u predmetu "Tadić" 1999., nakon što prvostupanjsko vijeće nije bosanskog Srbina Duška Tadića proglasilo krivim za ubojstva muslimanskih civila pokraj Prijedora koje su počinile srpske paravojne snage. Žalbeno vijeće ICTY-ija 2003. odlučilo je da je UZP utemeljen u međunarodnom običajnom pravu i da je obuhvaćen statutom iako ga Statut ICTY-ja ne spominje izravno.

Dokazi izvedeni tijekom ovog postupka pokazuju izvan razumne sumnje da su generali Gotovina, Čermak i Markač zakonski odgovorni za zločine nad srpskim civilima, poručio je tužitelj Alan Tieger kad je prije nekoliko mjeseci iznosio završne riječi.

"Ovdje nitko ne tvrdi da je Hrvatska imala plan ili politiku da nekoga protjera - to su bili pripadnici udruženog zločinačkog pothvata", poručio je tužitelj Tieger dodajući da nitko pri tom ne spori da su u ratu patili i hrvatski civili. Tieger je pri tom priznao kako je u operaciji Oluji koja je započela 4. kolovoza 1995. hrvatska vojska počela operaciju čiji je cilj bio vraćanje teritorija koji je bio pod kontrolom Srba od 91.

Nije sporna namjera oslobađanja nego namjera da se politički vrh okoristi tom okolnošću da eleminira srpsko stanovništva krajine, poručio je Tieger.

On je ustvrdio da su tužiteljski dokazi pokazali da su gradovi i sela među kojima su i Knin, Benkovac, Obrovac i Gračac neselektivno granatirani i da dokazi pokazuju da su svi koji su bili izloženi napadima shvatili da se radilo o napadima na civile. Zapovijed za neselektivno granatiranje gradova i sela, pak, rezultat je sastanka tadašnjeg vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana i njegovih suradnika među kojima su bili i ministar obrane Gojko Šušak, generali Gotovina i Markač na kojem se govorilo o važnosti da se civile natjera u bijeg, tvrde tužitelji. Na Brijunima 31. srpnja 1995. osmišljen je plan koji je kombinirao neselektivne topničke napade na srpsko stanovništvo te metode psihološkog pritiska kako bi se osigurao odlazak svog stanovništva, poručilo je tužiteljstvo.

Ubijeno 600 ljudi, spaljeno 22 tisuće kuća, protjerano 150 tisuća stanovnika

Tieger je poručio i da je tužiteljstvo, koje je u postupak uvelo tzv. predsjedničke transkripte, dokazalo da je vrhovni zapovjednik bio osoba koja zastupa ideju da previše Srba predstavlja opasnost, kao i da je dokazano da su se poduzimali koraci koji su onemogućavali njihov povratak. Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith je sam smatrao hrvatski vrh odgovornim za teške i sustavne zločine koji su se odvijali, po njemu, uz prešutnu suglasnost predsjednika Franje Tuđmana i njegovih suradnika, kazao je Tieger.

Tužiteljstvo smatra da je dokazalo postojanje udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, kao i sudjelovanje optuženih u tom pothvatu.

Dokazi pokazuju i da je u državnom vrhu postojala svijest o posljedicama propusta u sprječavanju i kažnjavanju zločina, kazao je Tieger.

Tužiteljica Katrina Gustafson ustvrdila je da je dokazano da je general Gotovina imao efektivnu kontrolu nad svojim snagama kao i da je propustio poduzeti razumne i odgovarajuće mjere kako bi osigurao disciplinu, spriječio zločine i kaznio počinitelje.

Optužnica:

Haaško tužiteljstvo optužilo je trojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača u devet točaka optužnice po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene progonom, ubojstvom, nehumanim djelima i okrutnim postupanjem, deportacijom i prisilnim premještanjem, pljačkanjem javne ili privatne imovine i bezobzirnim razaranjem počinjenim tijekom i nakon Oluje.

Gotovina (55) bio je u vrijeme Oluje zapovjednik Zbornog područja Split, Čermak (61) zapovjednik Zbornog mjesta Knin a Markač (55) pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zapovjednik Specijalne policije. Tužiteljstvo tvrdi da su trojica generala imala stvarnu kontrolu nad vojnim postrojbama odnosno policijskim jednicama pod njihovim zapovjedništvom.

Tužiteljstvo smatra da su trojica generala najkasnije od srpnja do 30. rujna 1995. zajedno s drugim osobama sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu sa zajedničkom namjerom nasilnog trajnog uklanjanja srpskog stanovništva s okupiranih područja Hrvatske tzv. RSK. Osim toga tužiteljstvo alternativno smatra i da su mogli predvidjeti da su kaznena djela ubojstva, nehumanih djela i okrutnog postupanja moguća posljedica počinjenja pothvata. U udruženi zločinački pothvat tužitelji su uvrstili prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška, načelnika Glavnog stožera HV-a Janka Bobetka, te Zvonimira Červenka koji je zamijenio 17. srpnja 1995. godine Bobetka na funkciji načelnika Glavnog stožera. Tužiteljstvo smatra da su trojica generala propustila spriječiti zločine i kazniti počinitelje.

Tužiteljstvo tvrdi da je "orkestrirana kampanja" protjerivanja Srba pokrenuta prije početka glavne vojne operacije 4. kolovoza 1995., uglavnom putem propagande, dezinformacija i psihološkog rata. Širene su vijesti da će hrvatske snage svakog trena krenuti u napad a usporedno s tim, na radiju, televiziji i ostalim sredstvima informiranja govorilo se o tome da Srbi "mogu slobodno otići" i da veliki konvoji Srba napuštaju to područje. U isto vrijeme srpskim civilima su pokazivane karte na kojima je bio označen "isključivo hrvatski" teritorij i davano im je do znanja koji su "izlazni pravci" s tog područja. Kako je operacija napredovala, hrvatske su snage počele granatirati civilna područja, tvrde tužitelji, kao i ulaziti noću u naselja u kojima su živjeli srpski civili, prijeteći onima koji još nisu bili pobjegli.

Tužitelji u optužnici navode i da su radi onemogućavanja povratka odbjeglih Srba hrvatske snage gotovo od samog početka Oluje započele sa sustavnom pljačkom, razaranjem i paljenjem srpske imovine.

Tužitelji tvrde da je "bezobzirno razaranje gradova i sela" u kojima su živjeli Srbi počelo dan ili dva nakon početka operacije "Oluja".

"Mnogi srpski civili koji nisu pobjegli već su odlučili ostati na tom području, između ostalog, nenaoružani muškarci koji nisu imali vojni status, te starci, žene i invalidi, protupravno su ubijeni u operaciji Oluja i ostalim operacijama", navodi se u optužnici koja tereti trojicu hrvtskih generala po zapovjednoj odgovornosti za zločine među kojima je u pokolj u selu Grubori.

Tužitelji navode i da je provođena populacijska politika prema kojoj je veliki dio tzv. RSK trebalo naseliti Hrvatima, pa su se u napuštene srpske kuće uselili pripadnici hrvatskih snaga i drugi Hrvati te da je, iako je službeno postojalo pravo na povratak na to područje ili povrat imovine, uništavanje srpske imovine i njihovih dokumenata činilo to u praksi neostvarivim.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 15.04.11. 09:28

Individualizacija krivnje je u potpunoj suprotnosti sa naslovom ovog članka.


registracija
1/1/70

, 15.04.11. 09:29

Točno.


registracija
1/3/11

Laudate, 15.04.11. 09:45

Što očekivat od Haga kad Nacionalov novinar stavi podnaslov "Protjerano 150.000 ljudi.."
Koliko znam Tuđman ih je pozivao da ostanu, a vlasti tzv Krajine da odu.


registracija
2/1/11

prohujalo, 15.04.11. 10:18

Ili se mi pravimo ludi ili smo zavedeni. Ruku na srce, cirilca i tri prsta mi bas ne mirisu previse, ali zar smo zaboravili te godine. Godinama se barata Tudman ih pozvao da ostanu, a oni nisu htjeli. A u isto vrijeme vec su stigli Hrvati iz Bosne koji su trebali uci u njihove kuce. Istina malo nas ovi iz Bosne z......., nece ti na selo, ne vole bas motiku. Okrenimo se malo oko sebe, nije bitno dali su na tim prostorima ljudi ove ili one nacije, to je Hrvatski teritorij, koji svaki dan sve vise propada. Prije rata je Pliva izgradila u Glini tvornicu zdrave djecije hrane, znaci teren gdje je bila prisutna hrana, tj poljoprivreda. Pitam Vas dali je to danas moguce, ko se na tom terenu bavi poljoprivredom
Okolna sela-krs
Dok nas je vlast huskala protiv njih dotle su isti imali slobodne ruke za pljacku, istina dali su i nama, da uzmemo stvari na oslobodenu terenu, a oni zauzvrat pokupili tvornice i lovu.Jako smo pametni.
Znam svoju pripadnost, ali vjerujte mi da me masu puta bude sramota, a nista nisam kriva. Jos narocito kad putujem, reci da ste Hrvat bas neki put nije ni ugodno....


registracija
11/10/10

agaSovulj, 15.04.11. 12:09

treba smoci snage iznijeti istinu, a takvi su rijetki ne samo na ovom forumu nego i u drzavi, zato svaka cast prohujalo. Dobro je poznato da je jedan od glavnih strateskih ciljeva Tudmana bilo "smanjit" postotak Srba u Hrvatskoj. Njemu je bila prihvatljiva brojka od 2-3%. To je zabiljezeno i u predsjednickim transkriptima. Za postizanje tog cilja iskoristio je Oluju.


registracija
11/1/10

fluid, 15.04.11. 12:48

Svim članovima HDZ-a kao i simpatizerima Tuđmana i Šuška,čestitam sretno utamnočenje generala i izdaju domovine!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika