15.04.2011. / 15:10

Autor: Hina

HSP: Generali platili danak naivnosti hrvatskih vlasti

Hrvatska stranka prava (HSP) je presudu Haaškog suda hrvatskim generalima ocijenila političkom, a ne pravnom odlukom, smatra da su generali platili danak naivnosti hrvatskih vlasti, a Vladu je pozvala na ostavku ocjenivši kako više nema kredibiliteta jer nije zaštitila ni hrvatske interese niti rezultate Domovinskog rata.

Danijel SrbDanijel SrbHrvatska stranka prava (HSP) je presudu Haaškog suda hrvatskim generalima ocijenila političkom, a ne pravnom odlukom, smatra da su generali platili danak naivnosti hrvatskih vlasti, a Vladu je pozvala na ostavku ocjenivši kako više nema kredibiliteta jer nije zaštitila ni hrvatske interese niti rezultate Domovinskog rata.

Potvrdila su se predviđanja da će stradati simboli otpora u Domovinskom ratu i stajališta HSP-a da Haaški sud sudi po političkim kriterijima, kazao je predsjednik HSP-a Danijel Srb na konferenciji za novinare u sjedištu stranke. Ustvrdio je kako je neuspjeh doživjela hrvatska politika koja je naivno vjerovala da će kroz suradnju s Haaškim sudom uspjeti dokazati da je hrvatska vodila obrambeni rat.

Činjenica da je general Ante Gotovina optužen i za prekomjerno granatiranje Knina, u situaciji kad nema nikakvih optužnica za prekomjerno granatiranje Vukovara i drugih hrvatskih gradova, ide u prilog tezi da se radi o političkom sudištu, kazao je Srb. O mjerilima suda govori i to što za zločine u Vukovaru nije odgovarao nitko, osim trojice srpskih oficira JNA, pri čemu je Šljivančaninu određena sramotno mala kazna od pet godina, rekao je.

"Takvom presudom de facto se sudi cijeloj Hrvatskoj", kazao je navodeći i kako je time, nažalost, definiran karakter rata u Hrvatskoj. Pozvao je na raspisivanje izbora što je prije moguće jer, rekao je, vlast mora snositi odgovornost za politiku u suradnji sa Haškim sudom.

Počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić je podsjetio kako se HSP od 1996. do danas suprotstavljao svim oblicima suradnje s Haaškim sudom.

"Nakon rata nije bilo niti jednog ozbiljnog razloga, osim političkog nesnalažanja, na pristajanje i poticanje formiranja Haaškog suda bez njegove jasne uloge i ciljeva - kažnjavanja agresora na Hrvatsku i BiH. Kad smo pristali biti u 'istom košu' s agresorom, današnja presuda je samo logičan slijed te politike", kazao je Đapić i ustvrdio da odgovornost mora podijeli i lijeva i desna vlada.

"Sve je bilo podređeno famozonom ulasku Hrvatske u EU, hrvatska vlada je ispunjavala svaku želju, nalog i hir haaške tužiteljice Carle del Ponte pa smo tonuli sve dublje u blato, a obrana generala svela se na obranu njihovih odvjetničkih timova", kazao je Đapić.

Ocijenio je kako je današnja presuda bez presedana politička presuda hrvatskom državnom vrhu iz 1995. godine. "Umjesto Tuđmana je osuđen Ante Gotovina", rekao je Đapić i dodao kako je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nezakonito izručio transkripte i time počinio akt izdaje.

"Danas za sve optuživati Haaški sud je smiješno. Nije u redu da se sada igramo 'kamenih svatova' kad su vlade dopustile da im drugi određuju politiku, a danas očekuju suzdržanost da se ne bi poremetili pregovori s EU. Naš cilj je da se sruše pregovori sa EU i da Hrvatska pokaže dostojanstvo te odbije politike i HDZ-a i SDP-a", kazao je Đapić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 15.04.11. 15:21

Točno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika