18.04.2011. / 14:26

Autor: Deutsche Welle

Trska kao alternativni izvor energije

Svijet traži alternativne izvore energije i nalazi ih na raznim stranama. Kao gorivo budućnosti nametnula se i jedna vrsta kineske trske. Ova biljka je pogodna ne samo za biomasu, već i kao materijal za gradnju.

Trska Miskantus (Foto: Wikipedia)Trska Miskantus (Foto: Wikipedia)Traktori, poniji i konji iza drvenih ograda, plantaže voća, polja i plastenici. Tako izgleda Mali Altendorf, mjestašce u blizini Eifela u Njemačkoj. Djeluje kao prava farma. Ipak, ovo je Istraživački centar koji pripada Sveučilištu u Bonnu. Agronomi ovdje uzgajaju biljke budućnosti. Neophodno je da one brzo rastu, da ne isušuju zemlju previše i da budu upotrebljive u razne svrhe. Cilj je da se od biljaka dobije gorivo koje će jednog dana sasvim zamijeniti fosilne izvore energije poput uglja, nafte ili zemnog plina, objašnjava ekolog Ernst Berg.

„Globalni izazov pred ljudima je da ugljik, koji se trenutno dobija iz fosilnih izvora, zamjenimo biomasom. Time moramo riješiti problem energije, ali ne smijemo zaboraviti ni na prehranjivanje ljudi i životinja."

Dakle, biljke ne smiju zauzimati previše površine i tako potisnuti zasade prehrambenih namirnica. Biljke za biomasu moraju brzo rasti i daju veliki prinos na maloj površini. Neki istraživači koriste staklenike sa odgovarajućom temperaturom; drugi stvaraju moćne biljke putem genetskog inženjeringa. Ali postoje i biljke koje prirodno rastu ogromnom brzinom.

Iz kineskih bara u Njemačku

Među njima prednjači Miskantus, jedna vrsta trske iz Kine. Profesor Ralf Pude je još prije dvadeset godina, u svojim studentskim danima, prepoznao potencijale koje ova biljka ima kao gorivo. Na početku je bilo teško uvjeriti poljoprivrednike da je Miskantus prava stvar, prisjeća se Pude.

„Najprije smo imali problema sa presađivanjem. Kada smo to sredili, seljaci još uvijek nisu željeli masovno saditi Miskantus jer su se pitali što će im kineska trska. Dokazao sam da Miskantus može biti korišten kao energent i uvjerio poljoprivrednike da ovu trsku vrijedi saditi."

Kineska trska se izuzetno pokazala kao energent. Istina, i dalje se iz nje ne može dobiti biodizel, ali se ona može izrezati, prešati u kuglice i sagorjevati. Od ovakve biomase lako se dobija vodonikov plin koji bi, recimo, mogao pokretati automobile. Uz to, kineska trska je mnogo efikasnija od uljane repice, koja je najrasprostranjeniji bio-energent u Europi.

„Kod uljane repice je odnos između energije koja se uloži u uzgajanje i onoga što se dobija jedan prema dva. Kod Miskantusa je taj odnos jedan prema petnaest! To je mnogo viša efikasnost koja se dobija na određenoj površini!"

Volan i branik od trske

Konkretno, poljoprivrednik godišnje od jednog hektara kineske trske može dobiti goriva kao od 8.000 litara lož-ulja. Sada je poljoprivrednike lakše uvjeriti - posebno im se sviđa enormna brzina kojom trska raste - i do pet centimetara dnevno! S druge strane, posao na održavanju je minimalan, kaže Pude.

„Miskantus je višegodišnja biljka. Posadite je jednom i plodove svog rada možete ubirati preko 20 godina. Napori kod samog sađenja su neznatni."

Dakle, energija od trske. Ali ne samo to. Miskantus može da posluži u mnoge druge svrhe. Istraživači sa bonskog sveučilišta su već od njega napravili laki beton. Ovom trskom je moguće napraviti kvalitetnu izolaciju ili krov. Također, moguće je napraviti jednu vrstu plastike. Već postoje volani, branici i naplatci koji su napravljene od kineske trske.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Vlada sabotira elektrane na biomasu

Vlada sabotira elektrane na biomasu

Nakon što je zadnjih godina neuspješno poticano korištenje obnovljivih izvora energije, ponajviše zbog komplicirane administracije, novi prijedlog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika