Objavljeno u Nacionalu br. 396, 2003-06-17

Autor: Mladen Pleše

POLITICAL REPORT

Gotovinin intervju rasturio hrvatsku desnicu

U proteklom tjednu ekstremna desnica u Hrvatskoj dobila je dva udarca od kojih će se teško oporaviti: najprije ih je sve zaprepastio istup Ante Gotovine u Nacionalu a zatim je potpisivanje sporazuma Ante Đapića i Miroslava Tuđmana dovelo do rascjepa u HIP-u, odnosno do potpune izolacije Ivića Pašalića

U samo tjedan dana dva teška udarca, intervju generala Ante Gotovine Nacionalu i potpisivanje sporazuma Ante Đapića i Miroslava Tuđmana, obezglavila su ekstremnu desnicu. Stranka Miroslava Tuđmana Hrvatski istinski preporod nalazi se pred rasulom, Ivić Pašalić i njegov Hrvatski blok politički su dotučeni, potpredsjednik HIP-a Nenad Ivanković ponižen je i osramoćen, saborskom zastupniku Ljubi Ćesiću Rojsu zabranjen je pristup Izvještajnom Saboru HDZ-a, pred smjenom je gradonačelnik Velike Gorice Ivan Šuker, član Predsjedništva HDZ-a, nekadašnja politička uzdanica Ivića Pašalića, a ozbiljno su uzdrmane pozicije Joška Kontića, Dorice Nikolić, Željka Glavana i ostalih radikala unutar HSLS-a.

Nakon Gotovinina istupa dojučerašnji generalovi samozvani glasnogovornici, poput Ivankovića, izgubili su svoj zadnji politički adutDva nokdauna, istup generala Gotovine u Nacionalu i sporazum koji je potpisao Miroslav Tuđman s Antom Đapićem, malobrojni članovi HIP-a nisu izdržali: nasmrt su se zavadili i sada je samo pitanje vremena kad će se stranka raspasti. Nenad Ivanković, Gotovinin biograf koji se u javnosti predstavljao kao generalov zastupnik i glasnogovornik, najteže je podnio te udarce. Najprije ga je ponizio Miroslav Tuđman koji je bez Ivankovićeva znanja potpisao sporazum s Đapićem, a potom ga je dotukao general Gotovina dajući intervju Ivi Pukaniću i Nacionalu. Time je Gotovina oduzeo Ivankoviću i ono malo preostalog političkog legitimiteta. Premda je Ivanković, Pašalićeva krtica u HIP-u, doznavši za sporazum HIP-a i HSP-a, uspio organizirati mini puč protiv Miroslava Tuđmana i na predsjedništvu stranke srušiti njegov dogovor s Đapićem, bio je to Ivankovićev politički labuđi pjev. Gotovinin intervju Nacionalu politički ga je dotukao. Na sjednici Predsjedništva HIP-a otvoreno mu se suprotstavio umirovljeni admiral Davorin Domazet Lošo, no kako je, zajedno s Miroslavom Tuđmanom, ostao u manjini, demonstrativno je napustio sastanak.

Nacional je doznao da je na pomolu ipak veliki obrat: protiv Nenada Ivankovića i utjecaja Ivića Pašalića u HIP-u svoj će glas podići dalmatinske i slavonske organizacije HIP-a. One će ovih dana zatražiti smjenu Nenada Ivankovića, predložiti da vrh stranke prihvati sporazum koji je potpisao Miroslav Tuđman te da HIP koalira s HSP-om, a ne s HB-om Ivića Pašalića.

Premda Miroslav Tuđman nema nikakvu političku težinu niti uživa autoritet u stranci, a na čelo HIP-a došao je isključivo zbog svog prezimena, ipak će uz pomoć slavonskih i dalmatinskih ogranaka, predviđa se, slomiti ošamućenog Ivankovića. Stoga je samo pitanje vremena kad će doći do raskola. Jedina je nepoznanica hoće li Tuđman stići izbaciti Ivankovića ili će ga ovaj preduhitriti i preuzeti vlast u HIP-u.

Raskol je, naime, cijena koju Tuđman i HIP moraju platiti zbog izdaje i okretanja leđa Iviću Pašaliću. Čim je Pašalić doznao za koalicijski dogovor Đapića i Tuđmana, alarmirao je književnika Ivana Aralicu koji je pohitao Tuđmanu tražeći da se smjesta odrekne sporazuma s Đapićem i potpiše koalicijski sporazum s Ivićem Pašalićem i njegovim HB-om. Panika koja je obuzela Pašalića potpuno je razumljiva: koalicija HSP-a i HIP-a potvrdila bi Đapića kao vođu desnice i definitivno upropastila HB. Stoga je Pašalić, naslućujući svoj politički kraj, odlučio za sobom u propast povući Tuđmana i HIP. To, naravno, nije prvi put da Pašalić upropaštava Miroslava Tuđmana. Dovoljno je samo prisjetiti se kako su Pašalić i Markica Rebić napakirali Miroslavu Tuđmanu i Andriji Hebrangu da održavaju veze s CIA-om, nakon čega ih je Franjo Tuđman obojicu smijenio i potjerao iz vrha vlasti.

No ni Pašalićev Hrvatski blok nije pošteđen unutarnjih sukoba. Pašalićevi sljedbenici nisu se još oporavili od intervjua Ante Gotovine i propasti dogovora s Đapićem, kad ih je snašla nova katastrofa: doznali su da ih je njihov vođa, nastojeći spasiti svoju političku kožu, odlučio žrtvovati. Članovi zagrebačke organizacije HB-a nisu mogli doći k sebi od zaprepaštenja čuvši da je njihov vođa, u želji da se domogne prvog mjesta na izbornoj listi u drugoj izbornoj jedinici, dio Zagreba, Dubrava i Sesvete, Bjelovar i Koprivnica, nudio HSP-u i HIP-u čelna mjesta u svim preostalim izbornim jedinicama. Tako nitko od njegovih najbližih suradnika ne bi imao šanse naći se u saborskim klupama koje donose političku i materijalnu sinekuru. Stoga se zagrebački članovi HB-a osjećaju izigranima i izdanima pa je samo pitanje vremena kad će i javno iskazati nezadovoljstvo ponašanjem Ivića Pašalića.

I dok se HIP i HB raspadaju, Ivo Sanader nastavlja političko profiliranje HDZ-a u stranku desnog centra. Predsjedništvo HDZ-a nije uputilo saborskom zastupniku Ljubi Ćesiću upitnik za produljenje članstva u HDZ-u, koji je ujedno trebao poslužiti kao ulaznica za 8. Izvještajni sabor HDZ-a. Tako je Ćesić zapravo izbačen iz HDZ-a. Na isti način eliminiran je i splitski župan Branimir Lukšić. Nacional je doznao da će Ćesiću i Lukšiću biti onemogućen ulazak u dvoranu ako se pojave na Saboru HDZ-a. Sanader će se tako riješiti još dvojice ekstremnih desničara iz Pašalićeva klana, već godinama omraženi u javnosti.

Slijedi marginalizacija još jednog Pašalićeva aduta: u Velikoj Gorici u tijeku je postupak za smjenu Ivana Šukera, člana Predsjedništva HDZ-a i saborskog zastupnika. Proceduru je pokrenuo Neven Karas, vođa Nezavisne liste s kojom je HDZ formirao vlast u Velikoj Gorici. Upućeni tvrde da se Karas nikada ne bi odlučio na taj korak da nije dobio prešutnu suglasnost vodstva HDZ-a. Odluku je Karas navodno donio nakon razgovora s Nevenom Juricom, tajnikom HDZ-a. Već se znaju i Šukerovi nasljednici: Ante Šimunović ili Krešimir Hubak, obojica visoki lokalni dužnosnici HDZ-a. Premda Karas tvrdi da je zatražio smjenu jer Šuker nije ispunio obećanja te se bahato ponašao, posrijedi je nešto drugo: Šukera se vodstvo stranke želi riješiti, a smjena s mjesta gradonačelnika Velike Gorice najelegantniji je način da ga marginalizira i oslobodi ga se.

Da ne bi doživio sudbinu Ćesića, Šukera i Lukšića, Branimir Glavaš, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a kojeg predstavnici međunarodne zajednice stavljaju na nos Sanaderu tvrdeći da je on krunski dokaz kako HDZ nije napravio odmak od nekadašnje politike, u intervjuu Glasu Slavonije suprotstavio se odluci Ministarstva prosvjete i športa da se u Dalju ukine srednja škola na srpskom jeziku, tvrdeći da vlast mora voditi računa o želji srpske zajednice da ima svoju školu: “Nema sretne većine bez zadovoljne manjine. Nacionalne su manjine bogatstvo svake države, pa tako i naše domovine. Osigurati pravo na materinji jezik manjina naša je obveza i mi to održavamo. Suprotno razmišljanje i ponašanje bilo bi nasilno gušenje temeljnih ustavnih prava građana.” I još: “HDZ se stalno zalagao da se predstavnicima srpske manjine u Županiji osigura mjesto dopredsjednika. Kao ozbiljna stranka i nakon izvanrednih izbora do kojih će zasigurno doći u našoj županiji, srpska manjina imat će svoje mjesto u izvršnoj vlasti. Za razliku od aktualne vlasti čiji je odnos spram manjina licemjeran, HDZ usprkos svim različitostima manjine istinski uvažava i iskren je u odnosu spram njih.” U HDZ-u očekuju da će najnoviji Glavašev istup biti dokaz da u njihovim redovima više nema političara koji zastupaju antieuropska i antidemokratska stajališta.

Intervju generala Gotovine u Nacionalu veliku štetu nanio je i Jošku Kontiću i tvrdolinijašima u HSLS-u koji već dugo zagovaraju prekid suradnje s Haaškim sudom. Nakon što je Gotovina priznao Haaški sud i nakon mogućnosti promjena u odnosu na optužnicu i njegov status, za što će biti najzaslužniji predsjednik Stipe Mesić i vladajuća koalicija, položaj radikala unutar HSLS-a ozbiljno je oslabljen. Umjereniji članovi vodstva HSLS-a uvjeravali su ovih dana Nacional da će to promijeniti odnos snaga u stranci i omogućiti odmak HSLS-a od desničarenja i radikalizma.

Nakon potpune političke marginalizacije HKDU-a i HČSP-a, rasulo HIP-a i HB-a te marginalizacija desne frakcije HSLS-a najava su sloma radikalnih, nacionalističkih desničarskih ideja i stranaka u Hrvatskoj. HDZ i HSP, koji su se odrekli ekstremističke retorike i ideologije, već se neko vrijeme nastoje pozicionirati u blizini političkog centra. Zahvaljujući tomu uspjeli su preživjeli katastrofu koju je, svojim intervjuom u Nacionalu, radikalnoj političkoj desnici upriličio general Gotovina. Doduše, zamijećeno je da su zatečeni: Sanader, premda je kao neformalni vođa opozicije bio dužan to učiniti, nije komentirao posljedice Gotovinina intervjua, a Đapić je, nemajući kud, zbunjeno podupro inicijativu predsjednika Mesića. No i to je bolje nego da ih je zatekla sudbina Pašalića, Tuđmana, Ivankovića, Kontića, Ante Kovačevića, Luke Podruga kojima je svojim intervjuom Nacionalu general Gotovina uništio političku perspektivu i ambicije.

Vezane vijesti

Desnilo & druge epidemije: Oni koji prihvaćaju haaške optužnice nisu Hrvati

Desnilo & druge epidemije: Oni koji prihvaćaju haaške optužnice nisu Hrvati

U brijunskim transkriptima nema ništa kompromitirajuće za Hrvatsku i nema govora o etničkom čišćenju, u njemu samo dvije riječi "nestati" i "tobože"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika