19.04.2011. / 16:38

Autor: Nacional.hr

Nobilo: Hrvatska ne može ignorirati navode o odgovornosti Jure Radića u Oluji

Nobilo smatra kako bi DORH morao već sada od Haaškog suda zatražiti potpune informacije o dokazima koje imaju u slučaju Jure Radića i drugih koji su navedeni kao sudionici zločinačkog poduhvata

Jure RadićJure RadićTvrdnja haaškog tužiteljstva u presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču da je i tadašnji ministar obnove Jure Radić sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, mogla bi pokrenuti novi niz istraga o ratnim zločinima u Hrvatskoj.

Kako je u razgovoru za tportal istaknuo odvjetnik Anto Nobilo, ukoliko presuda generalima postane pravomoćna, Državno odvjetništvo morati će pokrenuti istragu. On smatra kako bi DORH morao već sada od Haaškog suda zatražiti potpune informacije o dokazima koje imaju u slučaju Jure Radića i drugih koji su navedeni kao sudionici zločinačkog poduhvata.

Podsjetimo, haaškim tužiteljima sporna je izjava Radića tijekom sastanka na Brijunima kada je rekao kako "u Hrvatskoj ne bismo trebali dopustiti više od deset posto Srba". Iako je Radić u svom svjedočenju u Haagu pokušao pojasniti kako je u planu bilo naseljavanje "deset puta više drugih građana", očito sud to njegovo objašnjenje nije uzelo za ozbiljno.

Vezane vijesti

Tko prvi, njemu shopping centar

Tko prvi, njemu shopping centar

Dubrovnik, najpoznatiji hrvatski turistički simbol, ima i jednu svoju specifičnost nezamislivu zagrad svog ugleda i veličine. Za razliku od svih, pa… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 19.04.11. 12:51

ehh to, upravo on je trebao zavrsit u sudnici, kao i Lausic... zbog nesposobnosti i jednog i drugog, su se dogadali zlocini u Oluji ! Svi koji su pratili svjedocenje Lausica u Haagu znaju o cemu pricam ! Sto se njih tice mogu ih osudi i po 2x dozivotno, i nitko se nebi bunio !


registracija
11/10/10

agaSovulj, 19.04.11. 12:57

sad jos i ta izjava Radica. Da li ima jos iko ko sumnja da se tadasnji drzavni vrh nije dogovarao o smanjenju broja hrvatskih Srba? Da, znam, pa jasno da ih ima jer mi smo poznati da se tesko osvjestavamo, valjda zato sto smo totalno relaksirani.


registracija
19/4/11

sinopek, 19.04.11. 14:34

ne znam koliko je tu Laušić stvarno odgovoran. zloćine koje su poćinli vojnici prijavljuju zapovjednci na terenu što se oćito nije ćinilo.


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.04.11. 14:49

A.G.Matoš je rekao: "Hrvatska vidje svakojakih čuda, al ne nađe štrika za toliko Juda"!

Nobilo je svakako uz dosta drugih izdajnika i krivokletnika te kleptomana kandidat za Matošev štrik.
Kako se radi još uvijek o prvostupanjskoj ali i nepravomoćnoj presudi, "vrsnom" pravniku koji uzgred budi rečeno traži svakojake olakotne okolnosti kako bi opravdao Titin križni put i suđenje Boljkovcu, Manoliću i Bulatu, sada likuje nad Jurom Radićem.

Da je i Nobilo član haške mreže sasvim je bjelodano. Nobilo zlonamjerno omalovažava, ne ističe, podatak da je Hrvatska nakon Oluje procesuirala 6290 slučajeva od kojih je preko 2000 osuđujućih. To nije dosta samo onim silama i pojedincima koji su još 92. godine, kada je Hrvatska priznata a 95. pobijedila agresora, donijeli ovu presudu i odlučili poraziti Hrvatsku u poraću a 15. travnja su je objelodanili.

Priče koje nalikuju na uspavanke za malu djecu, o tomu da se nije ništa procesuiralo, su samo izgovor za provođenje doktrine San Tzua iz "Umijeća ratovanja".

Korištenje institucija države i haške sudnice za privatni obračun je postalo moderno u Hrvatskoj. Mesić kao utemeljitelj te doktrine može se nazvati najvećim sinom Staljina i Andreja Višinskog!


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.04.11. 17:21

Beograd, 15.04. - Državni tajnik u srbijanskom Ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen i predsjednik Srpskog poketa obnove (SPO) Vuk Drašković u petak su, sudjelujući na skupu u čast četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihajloviću, izrazili zadovoljstvo presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu.

Ovo nikoga u Hrvatskoj ne zanima, poglavito ne istinoljubive medije po Hrvatskoj, kao što je i nacional, ali su u živo prenosili kada su se po Osijeku pisali grafiti sa slovom "U".


registracija
21/2/11

skyway, 19.04.11. 18:33

Ne znam za Radica, (koji se uvjek nevino uslikava uz mostove, pa skriva tragove) da li je i koliko je kriv. Hajde da mu se i oprosti jer je sklon budalastinama poput one: "Franjo i ja smo se kupali u Titovim gacama".
No mene vise brine Mate Lausic, koji se bas i povise spominje. Kako je uopce moguce da je zapovjednik Vojne policije ostao izvan procesuiranja, a da mu se nista ne spominje osim "Lore" morao je jamiti barem dvije dozivotne...


registracija
7/1/11

djani, 19.04.11. 20:47

Nacional moj ZVONKO je kažnjen


registracija
1/3/11

Laudate, 20.04.11. 06:46

Gospoda poput Nobila i naravno slični novinari ovih dana s 15 godina zakašnjenja osvješćuju naciju. Iako se čini kao da rade po zadatku budimo benevoletni i recimio da su samo malo zakasnili.

Predlažem da ne kasne sada sa osvješćivanjem od EU i sveg onog što nas tamo čeka. Nek obiđu države koje su nedavno stupile i pitaju građane kako žive.Tako će se iskupiti za propuste od prije 15 i 20 godina.


registracija
1/1/70

, 20.04.11. 06:57

Zašto ovaj zločinac nije bio davno osuđen?


registracija
11/10/10

agaSovulj, 20.04.11. 08:26

kao sto ima onih u Hrvatskoj kojima je NDH jos uvijek u srcu, tako i u Srbiji ima onih koji velicaju cetnistvo. I jedni i drugi imali su vrlo vaznu ulogu u nasoj nedavnoj proslosti. Glavni zadatak im je bio da zakuhaju situaciju do te mjere da dode do rata. Oni sa kokardom su bili slani na hrvatske teritorije da pljackaju i ubijaju Hrvate, a oni sa slovom U su slicno radili takoder u Hrvatskoj ali su Srbi bili zrtve. I mora se odati priznanje i kokardi i slovu U - odradili su svoj zadatak do savrsenstva. Mir nikako nije mogao opstati. I dok se rat vodio i naivni ljudi ginuli, udruzene zlocinacke organizacije na obje strane su punile svoje dzepove.
Steta je sto su i U i kokarda najglasniji, ali je jako dobro sto su u velikoj manjini, u to sam uvjeren.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika