19.04.2011. / 15:24

Autor: Hina

Suđenje bivšim pripadnicima "Puma": Koradea su se bojali i njegovi suborci

U nastavku suđenja sedmorici pripadnika topničke bitnice 7. gardijske brigade "Pume" na zagrebačkom Županijskom sudu jedan od trojice danas saslušanih svjedoka i suboraca optuženih rekao je kako je čuo da je jednog od šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske (RS) iz pištolja ubio zapovjednik brigade i general HV-a Ivan Korade, a drugoga optuženi Tihomir Šavorić po Koradeovoj zapovjedi.

Ivan KoradeIvan KoradeU nastavku suđenja sedmorici pripadnika topničke bitnice 7. gardijske brigade "Pume" na zagrebačkom Županijskom sudu jedan od trojice danas saslušanih svjedoka i suboraca optuženih rekao je kako je čuo da je jednog od šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske (RS) iz pištolja ubio zapovjednik brigade i general HV-a Ivan Korade, a drugoga optuženi Tihomir Šavorić po Koradeovoj zapovjedi.

Ni jedan od trojice svjedoka nije imao neposredna saznanja o likvidaciji zarobljenih neprijateljskih vojnika u akciji Maestral u Mliništima i Halapićima u BiH 1995., već su samo čuli o ubojstvima kao odmazdi zbog ranije pogibije zapovjednika njihove topničke bitnice.

Svjedok Stevo Pikivača, bivši pobočnik generala Koradea, izjavio je kako je od jednog vojnika, koji je stražario ispred "štale" u kojoj su bili smješteni zarobljeni neprijateljski vojnici, čuo da je jednog majora vojske RS ubio Korade, a jednog obavještajca optuženi Šavorić, koji je ranije tukao jednog od zarobljenika.

Vidio je, rekao je, da je kamionom u sjedište brigade dovezeno sedam zarobljenih vojnika, od koji je jedan Musliman nedugo potom predan HVO-u, a da je Korade informaciju o dolasku zarobljenika popratio riječima - "zašto mi opet dovodiš zarobljenike, više nema zarobljenika".

Za Koradea je rekao da je bio jako nagao, da mu se nitko nije usudio suprostaviti, te da je, po njegovu uvjerenju, bio spreman i pucati u svoga vojnika ogluši li se o njegovu zapovjed.

Koradea se, kazao je Pikivača, bojao i prvooptuženi Emil Crnčec, iznijevši primjer da je, kao brigadir, uskratio topničku potporu HV-u jer nije bilo Koradea da potvrdi zapovjed. Rekao je i da mu je stražar Franjo Ferlin iz njegove postrojbe kazao da je Korade naredio Crnčecu da puca u majora vojske RS, ali da mu je zatajio pištolj, te da je likvidaciju potom izvršio sam Korade.

Svjedok Miroslav Kokan kazao je kako je nekoliko njegovih suboraca, a ne sjeća se tko, po dolasku kamiona izdvojilo dvojicu zarobljenika i počelo ih tući, a zatim su ih odveli na jednu livadu odakle je čuo pucnje iz puške, a vojnici su se vratili bez zarobljenika.

Nije ih, kaže, pitao što se dogodilo sa zarobljenicima niti se o tome govorilo, iako je, kako je rekao, pretpostavio da su ubijeni.

Ne sjeća se da je među tim vojnicima tada bio netko od optuženih, rekavši tek da mu je šestooptuženi Goran Gaća nedugo kasnije na odmoru u Biogradu rekao da ima košmare i da ne može spavati, ne navodeći razlog.

Svjedok Željko Ivan Fuček potvrdio je svoj iskaz iz istrage po kojemu je sedam ili osam njegovih suboraca zarobljenike tuklo (ali i povukao dio iskaza po kojemu je i on udario jednog zarobljenika), a potom ih dvojicu odveli na livadu oko 150 metara od sjedišta postrojbe odakle je čuo pucnje iz puške. Čuo je da su se i ranije događale likvidacije zarobljenih vojnika.

Suđenje se nastavlja sutra u 9 sati, na koje bi policija, po nalogu suca Marijana Garca, trebala privesti Miroslava Kokana koji nije opravdao današnji nedolazak na sud gdje je danas trebao svjedočiti.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika