Objavljeno u Nacionalu br. 396, 2003-06-17

Autor: Berislav Jelinić

RAZGOVOR SA SVJEDOKOM

Roy Gutman: 'Granatiranje Knina nije bilo prekomjerno, a HV nije odgovoran za protjerivanje Srba'

Razgovor s višestrukim dobitnikom Pulitzera, autorom informacije u Newsweeku da je Haaško tužiteljstvo spremno razmotriti promjenu dijela optužnice protiv Ante Gotovine

Roy Gutman (u crnoj majici)Roy Gutman (u crnoj majici)Prije nekoliko dana ugledni američki tjednik Newsweek, citirajući visokog dužnosnika Haaškog suda, donio je vijest da je Haaško tužiteljstvo spremno razmotriti promjenu dijela optužnice protiv Ante Gotovine, jer je bazirana na indicijama. Autor tog teksta bio je Roy Gutman, poznati američki novinar i višestruki dobitnik Pulitzerove nagrade. Gutman je prvi novinar koji je otkrio postojanje koncentracijskih logora za vrijeme rata u BiH, a boravio je 1995. tijekom akcije “Oluja” i u Hrvatskoj. Upravo je on, po tvrdnjama Ante Gotovine u prošlom broju Nacionala, jedna od osoba koje mogu potvrditi da Gotovina nije odgovoran za navodno prekomjerno granatiranje Knina, niti za protjerivanje 150 tisuća Srba iz tzv. Republike Srpske Krajine.

NACIONAL: Jeste li iznenađeni istupom Ante Gotovine u kojem je on priznao Haaški sud? – Bio je to njegov vrlo pozitivan istup, koji me nije odveć iznenadio, jer iz onoga što o njemu znam on je osoba koja poštuje međunarodno pravo i pravni poredak. Ja ga osobno ne poznajem, ali iz činjenica koje znam o njegovoj osobnosti bilo je posve logično da on poštuje Haaški sud.

NACIONAL: Kako bi i kada haaški tužitelji mogli promijeniti dio optužbi na račun Ante Gotovine?? – Postoje određene kritike spram nekih dijelova optužnice. No, riječ je o ozbiljnim ljudima i oni su spremni analizirati sve nove činjenice. Postoji tehnički problem vezan uz mogućnost bilo kakve promjene ili povlačenje optužnice. Pravila suda zahtijevaju da optužnica bude iznesena pred sudskim vijećem koje je odobrava i uzima u proceduru. U slučaju moguće redefinicije ili povlačenja cijeli bi postupak morao ići unatrag. Trebalo bi ići pred isto sudsko vijeće i tražiti ga da odobri ili modificira ili povuče optužnicu. To se ne može lako učiniti. Za to treba imati ili posve nove činjenice, dokaze prikupljene tijekom istrage, ili dokaze prikupljene svjedočenjem optuženika. Mislim da sudski dužnosnici do sada nisu imali ništa od nabrojanoga. Generalova izjava da je spreman razgovarati s tužiteljima je vjerojatno pozitivan korak, ali ono što je doista važno u ovom slučaju su odluke predsjednika Mesića i Vlade da Haaškom tužiteljstvu pošalju dokumente koje je Vlada imala, a koje Vlada do sada nije bila poslala. Moj utisak je da su sudski dužnosnici u ovom slučaju, ako se to dogodi, spremni vrlo ozbiljno razmotriti sve nove dokumente koje im Vlada pošalje.

NACIONAL: Dio optužnice protiv Ante Gotovine tvrdi da je on odgovoran za prekomjerno granatiranje civilnih objekata u Kninu i okolici, kao i za protjerivanje velikog broja lokalnog stanovništva. Gotovina je u razgovoru za Nacional rekao da i vi možete potvrditi da to nije istina. – Bio sam tada u Kninu i ondje sam proveo neko vrijeme. Hrvatska vojska se tijekom te akcije, što se granatiranja tiče, ponašala vrlo suzdržljivo. To su činjenice, ja sam ondje bio i za tu svoju opservaciju ne trebam nikakve posebne kredite. Uostalom, ondje su bili i drugi novinari. To je ono što me od početka zaintrigiralo kod haaške optužnice, koja se bazirala na nekim tvrdnjama koje se na terenu nisu mogle vidjeti. Nečuvene su tvrdnje da je HV odgovoran za protjerivanje 150 tisuća lokalnih Srba. Svi dokazi pokazuju suprotno, da je njihov odlazak organiziralo srpsko vodstvo. Doista ne mogu otkriti kako su te tvrdnje uopće ušle u optužnicu. Možda unutar optužnice ima i nekih tvrdnji koje imaju neku svoju specifičnu težinu, ali ako su ove tvrdnje posve netočne, optužnica nema smisla. Ja znam kako se ponaša odgovoran novinar: ako tijekom rada na nekoj priči doznaš za jednu veliku pogrešku prilikom obrade teme, onda nastojiš izbjeći cijelu priču. Ako unutar optužnice postoji jedan takav veliki nesporazum, kao što je optužba za etničko čišćenje, ili prekomjerno granatiranje Knina, onda se morate zapitati otkuda su se te tvrdnje u optužnici uopće stvorile? Uza sve dužno poštovanje spram Suda treba reći da su te tvrdnje u ovoj optužnici velika pukotina. Zato ih treba zamoliti da ih precizno objasne, a oni imaju i obavezu da je objasne. S druge strane, oni mogu reći da odgovore na ta pitanja treba potražiti i kod bivše hrvatske Vlade, koja je u to vrijeme morala učiniti Gotovinu dostupnim za razgovore sa istražiteljima. Prije optužnice bilo je vrlo mnogo prilika da se sve ovo izbjegne, a dio odgovornosti ide na dušu i ovoj vladi koja je boljom suradnjom također mogla pomoći generalu, jer zbog nje Haaški sud i danas barata indicijama, a ne sa dokazima. No, to ne objašnjava pukotine u optužnici.

NACIONAL: Kako komentirate posljednje poteze hrvatskog predsjednika Mesića, koji je poslao haaškom sudu svoje jamstvo za Gotovinu? – Mesić je učinio pametan potez. Nadam se da će nastaviti s dobrim potezima, jer mislim da je on svakako osoba koja vjeruje u pravdu.

NACIONAL: Što nakon svega ovoga mislite o Anti Gotovini? – On mi se čini kao osoba koja nije od puno riječi i koja ne čezne za medijskim eksponiranjem. Intervju koji je dao Nacionalu meni je o njegovoj osobnosti vrlo mnogo rekao. Prikazao se kao osoba koja drži do časti, te koja je posve uračunljiva i odgovorna. To treba podržati. Pitanja vašeg lista su prema njemu bila vrlo teška, izravna i prikladna, ali on je adekvatno odgovarao. Ne mogu dokučiti zašto je general mislio da je ključno da pobjegne. To nisam posve razumio. Možda se osjećao napuštenim od strane Vlade, koja u to vrijeme nije posve surađivala s Haaškim sudom.

NACIONAL: Vjerujete li da bi se Gotovina uskoro mogao predati? – Teško je predvidjeti. No, poznajem dužnosnike Haaškog suda od dana kad je sud ustanovljen. Mislim da bi oni ovaj slučaj iskreno htjeli riješiti, ali zato treba proći kroz određenu proceduru i dokazati Gotovininu nevinost. Ja bih se brinuo tek oko toga hoće li dokumenti koje će Vlada poslati biti dostatni da to učine. Ako bi se Gotovina predao, sudski dužnosnici omogućili bi mu vrlo, vrlo ekspresnu proceduru. Mislim da ga ne bi htjeli intervjuirati u Zagrebu, ali bi to učinili istog trenutka kada bi on stigao u Haag. Mislim da ni oni više ne žele odugovlačiti, već im je u interesu da se sve razjasni što je brže moguće. Sve je na Gotovini, koji u svojim rukama ipak drži glavni ključ koliko će se to sve brzo razjasniti.

NACIONAL: Slažete li se s procjenama da je istup generala Gotovine zadao ozbiljan udarac radikalnim desnim krugovima u Hrvatskoj, koji su upravo bijeg Gotovine koristili za jačanje protuhaaškog raspoloženja u Hrvatskoj? – Nisam odveć upoznat s hrvatskom političkom scenom da bih to mogao adekvatno komentirati. No, Haaški sud je vrlo ozbiljno tijelo koje se mora ponašati u skladu s činjenicama, te koje mora doći do adekvatnih činjenica za odlučivanje u određenim slučajevima. Ako bi desni konzervativni političari o tome doista razmislili, vjerojatno bi shvatili da je to jedino jamstvo političke stabilnosti Hrvatske. Ako se prisjetimo Drugog svjetskog rata i onoga što se tada događalo na ovim prostorima, zamjetno je da se nikada nije odveć vodilo računa o tome što se sve činjenično događalo na ovim prostorima. Uvijek se u tom kontekstu razgovaralo pozivajući se na mitove, legende, ili izmišljenu povijest. Kada su počeli ratovi tijekom 90-ih, takvo tumačenje povijesti postalo je dijelom ratne propagande i bilo je to pogubno za Hrvatsku i njen imidž. Nadam se da desni konzervativni političari ne žele da se takvo što opet dogodi Hrvatskoj. Iako je Haaški sud nesavršena institucija, vrlo je važno da on ustanovi što se u Hrvatskoj događalo na temelju svih mogućih dostupnih činjenica. Zato bi svima trebalo biti u interesu da dođu do takvog zaključka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika