15.07.2011. / 13:55

Autor: Nacional.hr

Kronologija užasa - Ubojstva civila tijekom i nakon Oluje

Zahvaljujući 19 nevladinih organizacija, koje su priopćenje sa mučnim detaljima likvidacija, paleži i pljačke objavile uoči izricanja presude hrvatskim generalima, u ovom ćemo tekstu podsjetiti na neke slučajeve neprocesuiranih ratnih zločina, koji su se desili tijeku i neposredno nakon vojno redarstvene operacije "Oluja"

Screeshot: Oluja nad KrajinomScreeshot: Oluja nad KrajinomNakon presude hrvatskim generalima i izrečene kvalifikacije o 'udruženom zločinačkom pothvatu', Državno odvjetništvo potrudilo se u više navrata posredstvom medija dokazati kako su nadležna pravosudna tijela u Hrvatskoj tijekom minula dva desetljeća itekako radila na procesuiranju hrvatskih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata.

Međutim, u pravilu je bivao izostavljen onaj drugi dio, o ratnim zvjerstvima koji su najvećim dijelom ostali neprocesuirani, niti su do dana današnjeg poznati njihovi počinitelji. Na ovom ćemo stoga mjestu podsjetiti na taj mučni i nerijetko prešućivani aspekt.

Prema istraživanju Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, tada je ubijeno više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća te je - zbog straha i na nagovor krajinskih vlasti - Hrvatsku napustilo više od 150.000 njezinih stanovnika, uglavnom Srba.

Zahvaljujući 19 nevladinih organizacija, koje su priopćenje sa detaljima likvidacija, paleži i pljačke objavile uoči izricanja presude hrvatskim generalima, podsjećamo na neke slučajeve neprocesuiranih ratnih zločina, koji su se desili u tijeku i neposredno nakon vojno redarstvene operacije "Oluja".

Priopćenje udruga donosimo u cijelosti:

Screeshot: Oluja nad KrajinomScreeshot: Oluja nad KrajinomU povodu donošenja prvostupanjske presude Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) u predmetu Gotovina, Čermak, Markač želimo upozoriti na teško nasljeđe neprocesuiranih zločina počinjenih u tijeku i neposredno nakon vojno redarstvene operacije „Oluja".

Operacijom „Oluja" definitivno je slomljena pobuna dijela Srba u Hrvatskoj, a time i skršena samoproglašena Republika Srpska Krajina („RSK"). Time je na tom području ponovno uspostavljen ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. Također, ponovno su, kontinentalnom trasom, prometno, spojeni jug i sjever Hrvatske. Tako su ostvarene sigurnosne pretpostavke za život na područjima koja su graničila sa „RSK" te za ostvarivanje prava na povratak prognanika u svoje domove, protjeranih sa tog područja.

Screeshot: Oluja nad KrajinomScreeshot: Oluja nad KrajinomIstovremeno, treba imati u vidu i one posljedice ove akcije oličene u paleži i pljački te brojnim nekažnjenima, pa i sustavno prikrivanim ubojstvima civila. Istraživanja koja je proveo Hrvatski helsinški odbor, pokazala su da je u kolovozu i rujnu 1995., u tijeku i nakon završetka vojnih djelovanja, na akcijom integriranome teritoriju ubijeno više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Iz straha za osobnu sigurnost kao i na nagovor krajinskih vlasti Hrvatsku je tada napustilo više od 150.000 njezinih dotadašnjih stanovnika, uglavnom Srba. Njihov povratak bio je otežan zbog neuspostavljanja mjera sigurnosti i pravne države na tom dijelu teritorija Republike Hrvatske, zakašnjelog procesuiranja ratnih zločina, neučinkovitih programa povratka i presporih državnih gospodarskih mjera poticanja obnove. Sinergija navedenih elemenata rezultirala je trajnim iseljavanjem srpskog stanovništva sa petine hrvatskog teritorija u mjeri koja ima učinke etničkog čišćenja.

Podsjećamo na neke javnosti poznate neprocesuirane zločine:

  • U vrijeme trajanja vojno redarstvene akcije „Oluja" 6. kolovoza 1995. u mjestu Golubić kraj Knina ubijeno je najmanje 10 civila. Zločini nisu procesuirani.

  • Ubojstva najmanje petoro civila u Mokrom Polju (Knin) započela su 6. kolovoza tijekom akcije „Oluja" i nastavila se nakon završetka vojnog djelovanja. Zločini nisu procesuirani.

  • Između 7. i 8. kolovoza 1995. u napadima na izbjegličku kolonu između Gline i Dvora poginulo je nekoliko desetaka civila s područja općina Glina, Topusko, Gvozd i Vojnić. Zločini nisu procesuirani.

  • U mjestu Komić (Korenica) 12. kolovoza 1995. ubijeno je devetero civila. Zločini nisu procesuirani.

  • 25. kolovoza 1995. u selu Grubori (Knin) ubijeno je šestero civila. Nakon sustavnog prikrivanja zločina, o čemu je pred MKSJ svjedočilo više osoba, ŽDO iz Zagreba podiglo je 15. prosinca 2010. godine optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana F. D. (1963.), B. K. (1957.) i I. B. (1973.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

  • Dana 27. kolovoza 1995. godine, oko 16,00 sati u selu Gošić (Kistanje) ubijeno je sedmoro civila. ŽDO iz Zadra podiglo je optužnicu br. KT-83/96 od 13. veljače 1996, ali zbog nedostatka čvrstih dokaza postupak je vraćen u stadij istrage protiv nepoznatih počinitelja.

  • Za vrijeme VRA "Oluja", pa do konca 1995. godine u selu Kijani (Gračac), prema Izvještaju HHO-a registrirano je 14 ubijenih civila, među kojima devet žena. Zločini nisu procesuirani

  • Dana 28. rujna 1995. godine, u selu Varivode (Kistanje) oko 17,00 - 17,30 sati, ubijeno je devetoro civila. Za zločin se sumnjičilo šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku, optuženici su oslobođeni krivnje, čime je istraga vraćena na početak, protiv nepoznatih počinitelja. Ni osam godina nakon završenog postupka pred šibenskim sudom nema novih saznanja te progona počinitelja tog zločina.

Screeshot: Oluja nad KrajinomScreeshot: Oluja nad KrajinomNavodeći ove primjere želimo podsjetiti javnost i relevantne vladine institucije na činjenicu da su ti zločini počinjeni i da za njih nitko nije odgovarao te time i na neizvršenu obvezu otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnog zločina nad civilima. Procesuiranje ratnih zločina mora se provoditi dosljedno, bez obzira tko je počinitelj, a tko je žrtva, jer zločin, ma čime on bio potaknut nema ni naciju ni vjeru, nego samo obilježje zla i stoga ničim ne može biti opravdan, kao što se ne može opravdati ni njegovo neprocesuiranje.

Također, s obzirom da obitelji usmrćenih koji su tužili RH tražeći naknadu štete, žive pod prijetnjom ovrhe zbog mogućeg plaćanja parničnih troškova (u 29 nama poznatih postupaka prijeti plaćanje troškova u iznosu od 5.000 do 90.900 kn) nadležne institucije podsjećamo i na obavezu osiguranja pravednog obeštećenja za sve stradalnike i sve obitelji žrtava.

U vezi predstojeće presude MKSJ u predmetu Gotovina, Čermak, Markač podsjećamo da se optužnicom IT 06/90 okrivljenicima kao sudionicima zločinačkog pothvata, po garantnoj zapovjednoj odgovornosti (propuštanje nadređenog), stavljaju na teret progoni, deportacije i prisilna premještanja, pljačkanje javne ili privatne imovine, bezobzirno razaranje, nehumana djela i okrutno postupanje, te ne reagiranja na zločine počinjene na nižim razinama: što uključuje ubijanje civila u općinama Knin (sela Kovačić, Đurići, Žagrović, Grubori), Orlić (sela Orlić, Šarena Jezera/Vrbnik, Uzdolje), Kistanje (selo Kakanj), Ervenik (selo Oton) i Donji Lapac (selo Oraovac). Republika Hrvatska je snažno podupirala osnivanje suda, Statut suda uvrstila u nacionalno zakonodavstvo tako da su i odluke suda sastavni dio njena prava te se iste moraju poštivati. Bez obzira na sadržaj prvostupanjske presude pozivamo na mirno i dostojanstveno prihvaćanje odluke sudskog vijeća MKSJ.

Vesna Teršelič, Documenta, Zagreb

Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek

Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava, Zagreb

Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije, Zagreb

Nela Pamuković, Centar za žene žrtve rata, Zagreb

Mirjana Bilopavović, Delfin, Pakrac

Mirjana Kučer, Domine, Split

Sanja Sarnavka, B.a.B.e., Zagreb

Mario Mažić, Inicijativa mladih za ljudska prava, Hrvatska

Sanja Sarnavka, Kuća ljudskih prava

Biserka Momčinović, Centar za građanske inicijative, Poreč

Ivo Škorić, Mreža za kulturnu suradnju i pomirenje - Rakun

Zdeka Pantić, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Zagreb

Marica Šeatović, Udruženje porodice „Protiv zaborava", Zagreb

Srđan Antić, Nansen dijalog centar, Osijek

Emina Bužinkić, Mreža mladih Hrvatske

Semina Lončar, CERD, Split

Mirjana Galo, HOMO, Pula

Vesna Kesić, GONG

Drago Pilsel, Zagreb

Ljiljana Gherecke, Vukovar

Ana Kvesić, Vukovar

Dodatni podaci o neprocesuiranim zločinima

  • Screeshot: Oluja nad KrajinomScreeshot: Oluja nad KrajinomU vrijeme trajanja akcije 6. kolovoza 1995. u mjestu Golubić kraj Knina ubijeno je najmanje 10 civila. Vasu Vasića (r. 1920.) i Nikolu Panića (r. 1935.) ubili su vatrenim oružjem - vojska ih je izvela pred kuću i strijeljala. Toga su dana smaknuti i Branko Radinović (r. 1920.), Maša Radujko (r. 1927.) i njen suprug Nikola Radujko (r. 1918.), Tode Marić (r. 1929.), Milka Grubić (stara oko 60 godina), Zorka Kablar (stara oko 80 godina), Milica Šljivar (r. 1936.) i Jeka Opačić (stara oko 80 godina). Zločini nisu procesuirani.

  • Ubojstva najmanje petoro civila u Mokrom Polju (Knin) započela su tijekom akcije „Oluja" i nastavila se nakon završetka vojnog djelovanja. Ružica Babić, r. 1926. ubijena je 6. kolovoza 1995. na pragu svoje kuće. Stana Popović, r. 1926. i Mirko Popović, r. 1952. (majka i sin) ubijeni su 7. kolovoza 1995. u svojoj kući, hicima iz vatrenog oružja. Tom prilikom ranjen je i Obrad Popović (suprug i otac). Stevan Sučević, r. 1934. ubijen je 9. kolovoza 1995. Jeka Kanazir, r. 1928. ubačena je u "Pavlovićevu gusternu". Sahranjena je u Kninu nakon 40 dana. Sava Babić, r. 1913. usmrćena je hicima iz vatrenog oružja 24. kolovoza 1995. ispred svoje kuće. Zločini nisu procesuirani.

  • Između 7. i 8. kolovoza 1995. u napadima na izbjegličku kolonu između Gline i Dvora poginulo je nekoliko desetaka civila s područja općina Glina, Topusko, Gvozd i Vojnić. Među njima su bili Zorojević Aleksa (r. 1928.) iz Donjeg Klasnića - nestao pri napadu na kolonu na području Dvora, Miloš Vladić (1931.) iz Buzete - ubijen na traktorskoj prikolici u koloni između Gline i Dvora; Danica Bulat (r. 1931.) iz Buzete - ubijena na traktorskoj prikolici u koloni između Gline i Dvora, Marija Baždar (r. 1928) iz Buzete - ubijena na traktorskoj prikolici u koloni između Gline i Dvora; Kukulj Milenko (oko 1935.) iz Blatuše - ubijen u koloni na području Dvora; Milić Ljubica (r. 1952.) iz Blatuše - ubijena na cesti Glina - Dvor kada je iz šume pucano po koloni vatrenim oružjem; Milić Đurđica (oko 1967.) iz Blatuše - ubijena na cesti Glina - Dvor kada je iz šume pucano po koloni vatrenim oružjem; Mraović Ana (r. 1905.) iz Bovića - nestala u koloni kod sela Rujevac; Mraović Mile (r. 1931.) iz Bovića - poginuo od granate pri granatiranju kolone kod Gline; Stanojević Stanko (r. 1918.) iz Bovića - ranjen pri granatiranju kolone kod Gline i od tada mu se gubi svaki trag; Komadina Stevan (r. 1930.) iz Bovića - poginuo od granate pri granatiranju kolone kod Gline; Rkman Milica (r. 1915.) iz Brnjavca - nestala na području sela Rujevac pri napadu na kolonu od strane HV-a; Pavlović Maca (r. 1923.) iz Trepče - nestala u koloni kod sela Žirovac; Radanović Danica (r. 1924.) iz Šljivovca - nestala u koloni između Gline i Dvora; Radanović Ranka (r. 1932.) iz Čremušnice - poginula pri granatiranju kolone u selo Ravno Rašće; Radanović Miljka (r. 1922.) iz Čremušnice - poginula pri granatiranju kolone u selo Ravno Rašće. Zločini nisu procesuirani.

  • U mjestu Komić (Korenica) 12. kolovoza 1995. ubijeno je devetero civila. Marija Brkljačić-Ugarković, r. 1921. živa je zapaljena u kući. Staka Ćurčić ubijena je istoga dana. Sava Lavrnić, r. 1903. i Petar Lavrnić, star oko 65 godina, majka i sin, također su ubijeni 12. kolovoza 1995., a njihova je kuća zapaljena. Istoga dana ubijeni su i supružnici Mara i Rade Mirković. Mika Pavlica, r. 1904. zapaljena je u kući. Mika Sunajko, r. 1915. ubijena je u blizini Klapavica. Njen suprug Rade Sunajko, r. 1909., ubijen je u blizini kuće G. Mirkovića u Poljicama. Zločini nisu procesuirani.

  • 25. kolovoza 1995. kad su pripadnici UN i svjedokinje prišli selu Grubori (Knin) vidjeli su većinu kuća u plamenu i pronašli 5 ubijenih civila. Svjedokinja je rekla da je u štalama gorjela živa stoka. Dozivala je supruga i otrčala do jedne livade gdje je vidjela njihove dvije krave, prostrijeljene su ležale na travi. Nedaleko od tih krava bilo je tijelo Jove Grubora (r. 1930.) grlo mu je bilo prerezano i nedostajalo mu je pola lica. Svjedokinja je zapomagala i otrčala u kuću 80-godišnjeg Miloša Grubora koji je bolestan ležao u krevetu. Zatekla ga je na podu u pidžami, ležao je u lokvi krvi. Pokraj njega su bile ispaljene čahure. Zbog noći UN ih je prevezao u Knin. Sutradan su sa pripadnicima UN nastavili potragu za još četvero mještana. Na zgarištu svoje kuće svjedokinja je vidjela, ispod nagorjele grede, noge. Nakon što je razgrnula pepeo ispod grede našla je svoju 90-godišnju svekrvu Mariju, ležala je na leđima, lice prekriveno rukama, svu opečenu. Na livadi gdje je našla muža našli su još dva leša: 51-godišnju Milicu Grubor izbodenu nožem i izrešetanu rafalima. Nedaleko od nje bio je leš Đure Karanovića (r. 1950.) koji je na vratu imao rane od noža a na grudima rane od rafala. Jovan Grubor star 73 godine zapaljen je sa svojom kućom. Nakon sustavnog prikrivanja zločina, o čemu je pred MKSJ svjedočilo više osoba, ŽDO iz Zagreba podiglo je 15. prosinca 2010. godine optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana F. D. (1963.), B. K. (1957.) i I. B. (1973.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

  • Screeshot: Oluja nad KrajinomScreeshot: Oluja nad KrajinomDana 27. kolovoza 1995. godine, oko 16,00 sati u Gošić (Kistanje) je došao bijeli auto. Čulo se nekoliko pucnjeva iz automatske puške. Poslije desetak minuta isti auto se udaljio iz sela. U zaseoku Borci su tada ubijeni: Dušan Borak (56 godina) i Milka Borak (80 godina), u kući Save Borka ubijeni su Savo Borak (70 godina), Grozdana Borak (70 godina) i Vasilj Borak (70 godina), u susjednoj kući ubijena je Kosovka Borak (77 godina), u kući pored ubijena je Marija Borak (81 godina). ŽDO iz Zadra podiglo je optužnicu br. KT-83/96 od 13. veljače 1996, ali zbog nedostatka čvrstih dokaza postupak je vraćen u stadij istrage protiv nepoznatih počinitelja.

  • Za vrijeme VRA "Oluja", pa do konca 1995. godine u selu Kijani (Gračac), prema Izvještaju HHO-a registrirano je 14 ubijenih civila, među kojima devet žena: Dane Bolta, star 90 godina; Sava Bolta, stara oko 70 godina; Branko Jelača, star oko 67 godina; Marija Jelača, r. 1913.; Milica Jelača, r. oko 1927.; Ana Jelača, stara oko 50 godina; Smilja Jelača, stara oko 90 godina; Dušan Kesić, r. 1939.; Mileva Kolundžić, stara oko 70 godina; Danica Sovilj, stara oko 70 godina; Mara Sovilj, stara oko 75 godina; Mira Sovilj, stara oko 50 godina; Rade Sovilj, r. oko 1947. i Vlado Sovilj, r. 1931., koji se vratio kući iz izbjegličke kolone. Zločini nisu procesuirani

  • Dana 28. rujna 1995. godine, u selu Varivode (Kistanje) oko 17,00 - 17,30 sati, ubijeno je devetero civila, gotovo dva mjeseca nakon prekida ratnih djelovanja. Brutalno i bez povoda smaknuto je devet osoba, od kojih je najmlađa imala 60, a najstarija 85 godina. 60-godišnji Jovan Berić, 60-godišnji Špiro Berić, 69-godišnji Rajko Berić, 70-godišnja Mara Berić, 85-godišnji Mirko Pokrajac, 75-godišnji Ljubo Duje Dukić, 70-godišnja Mara Dukić, 71-godišnju Milka Berić i 75-godišnji Jovan Berić izrešetani su mecima, uglavnom na kućnim pragovima. Za zločin se sumnjičilo šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku, optuženici su oslobođeni krivnje, čime je istraga vraćena na početak, protiv nepoznatih počinitelja. Ni osam godina nakon završenog postupka pred šibenskim sudom nema novih saznanja te progona počinitelja tog zločina.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
20/4/11

elza, 20.04.11. 15:01

I ovaj članak je na tragu relativiziranja presude generalima.
Nešto nisam vidjela da su te nevladine udruge popisale hrvatske žrtve i dok se to ne dogodi neka ne očekuju od mene (i mnogih drugih) da odamo pijetet tim žrtvama.
zašto uvijek tražiti od nas da suosjećamo sa drugima, a ti isti pljuju po nama.

To je u psihijatriji znano kao duševno oboljenje, u najmanju ruku mazohizam.
Ali šta se drugo može i očekivati od nevladinih udruga kada su one u službi i plaćenici istih onih koji su osudili hrvatski narod.
neka mi se više skinu sa neke stvari te balavice koje misle da su popile svu pamet svijeta, dosta mi je gledati njihove samozadovoljne face po televiziji, treba ih poslati da rade pravi posao immukotrpno zarade za kruh, pa bi onda pjevale drugu pjesmu.
Od Nacionala ni ne očekujem da objavi neku drugu vijest.
Sada očekujem da objavite kako je dr Bosanac vadila organe jadnim Srbima i prodavala ih.


registracija
7/1/11

djani, 20.04.11. 15:12

A nigdje Škabrnje gdje je za sat vremena 100 ljudi poklano i tenkovima pogaženo plus pod obavezno crkva sa temeljom sravnjena i cijelo selo opljačkano VLAKOM koji je pun stvari,tehnike motorizacije odvežen u pravcu iza benkovca

A SVE TO JE BILO 1991

Treba li spominjati 1988 kad je duh pušten na Gazimestanu gdje je Milošević(otac srba)pozvao srbe da nigdje ne žive sa Hrvatima i ostalim nacijama.

A sad slobodno pišite o Oluji ,ništa s tim nećete postići što se tiče nekakve osvještenosti DOK ovi zločini se ne procesuiraju i zločinci od srbije do EU ,do engleske i Australije i Kanade i USA ne pohvataju,jer tu ih je srpska vlast transportirala da se kote i množe kao zvijeri umjesto da odgovaraju za etničko čišćenje iz te tzv krajine i slavonije ,a mi smo napravili i etničko i četničko čišćenje.
Pa što je savo štrbac nego četnik,tako možemo i sa Artukovićem da je živ surađivati kao što srbi sa štrpcem tužakaju hrvatsku na svakom koraku,a sa tužakalicama se zna kako se postupa


registracija
7/1/11

djani, 20.04.11. 15:14

Dok ne kazne zločine i agresiju koju svim silama žele pretvoriti u građanski rat dotle uzalud osvješćivanje o zločinu navodnom iz Oluje.

1991-1993 glavni zločini od Vukovara,Dubrovnika ,Šibenika,Zadra i svih zaleđa tih gradova koji su 4 godine bili ubijani od KOMŠIJA ,kad to se osudi a neće nikada ,onda će suditi nama inače ovdje nema mira


registracija
7/1/11

djani, 20.04.11. 15:19

Dobili su koridore,a Hrvati nisu imali ni koridore ni UN da ih zaštiti niti P.Galbraitha da se sa protjeranim Hrvatima vozi na traktorima jer su sa najlonskom vrećom bježali iz krajine,a oni KAO BRODOVI puni za srbiju su išli i koridore dobili.

oni su naše sve poubijali ,gdje su zločinci,gdje kazne,pitajte rodbinu tih srba u novinama poput Nacionala isličnih....
Pitajte ih gdje su im rođaci po srbiji i EU a najviše u engleskoj i australiji


registracija
18/4/11

Zejk, 20.04.11. 15:25

Da je tvoja baba nataknuta na čavle onda bi drugčije reagovala.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 20.04.11. 15:31

Velika vecina navedenih zrtava, gore u tekstu, je u vrijeme pocinjanja ovih stravicnih zlocina, bila vec u poodmakloj zivotnoj dobi. Zaista veliko junastvo i vitestvo je bilo ubijati ljude u ovim godinama zivota.
Ali naravno, to su sve bili casni hrvatski branitelji i kao takvi oni sto god da su ucinili, ne moze se tumaciti kao zlocin.
Zar neki ljudi stvarno misle da su bas svi ljudi toliko glupi? Samo spomenuti tako impozantnu brojku od 22000 spaljenih kuca, tu nitko pametan ne moze zakljuciti da se pri tome nije radilo o itekako zlim namjerama, zar ne?


registracija
30/9/09

davor12345, 20.04.11. 15:36

A jeba te, sad su svi pametni! Da su Ameri 1991. skočili i rekli velikosrbima ne merete to što oćete ne bi bilo ni oluje ni ostalih pizdarija!


registracija
27/8/09

Lujo1, 20.04.11. 22:30

KUHNER PROGNOZIRA:
Hrvatska je primila još jedan metak u potiljak, bit će novog rata
'Gotovinina presuda i kazneni progon počivaju na divovskoj prijevari, a njegova je presuda veliki trijumf za Beograd, čiji revanšisti predvođeni omraženim Nikolićem tvrde kako bi se granice Hrvatske mogle mijenjati', piše kolumnist The Washington Timesa, Jeffrey T. Kuhner.
________________________________________
Autor: Mladen Starčević 20.04.2011
Jeffrey T. Kuhner, kolumnist The Washington Timesa, ponovno se odlučio pozabaviti na našem poluotoku, u svijetlu presuda generalima Gotovini i Markaču, govoreći kako će zbog tih osuda ponovno buknuti srpska želja za Velikom Srbijom.

HDZ tvrdi da će pomoći odvjetničkom timu generala Gotovine oko žalbe za presudu. Prekasno je. Njegova sudbina je zapečaćena - bez obzira što hrvatska Vlada učini - i HDZ-ovi vođe to znaju
- Hrvatska srlja u još jedan rat. Samo je pitanje vremena kad će Balkan ponovno postati poprište eksplozije nasilja, a takozvana 'međunarodna zajednica' igra ključnu ulogu u potpirivanju plamena etničkog konflikta - piše Kuhner.
S pravom Hrvati bijesne na presude generalima, nastavlja Kuhner, jer su one apsurdne i pretjerane. Gotovina za njega nije ratni zločinac, već 'hrvatski domoljub i heroj, koji je zadao odlučujući udarac snu srpskog diktatora Slobodana Miloševića o Velikoj Srbiji od Dunava do Jadrana'.
- Rezultat Miloševićeve kampanje je okupacija trećine hrvatskog teritorija, više od 180.000 protjeranih Hrvata i gotovo 20.000 ubijenih civila. To se zove izgradnja države na genocidu - naglašava Kuhner.
Nadalje, ističe i da je nalog za evakuaciju srpskog stanovništva iz 'Krajine' uoči operacije Oluja došao iz Beograda, a evakuaciju je naredio Milošević suočen s vojnim porazom.
Gotovinina presuda je golema prijevara
- To znači da Gotovinina presuda i kazneni progon počivaju na divovskoj prijevari, a njegova je presuda veliki trijumf za Beograd, čiji revanšisti predvođeni omraženim Nikolićem tvrde kako bi se granice Hrvatske mogle mijenjati - smatra kolumnist.
Tu se daje novi zamah planu o Velikoj Srbiji, jer 'ako je Domovinski rat bio udruženi zločinački pothvat, to znači da je hrvatska država utemeljena na ratnim zločinima i etničkom čišćenju'. Zbog takve presude, drži Kuhner, vođe HDZ-a nikad nisu smjeli poslati generala Gotovinu u Haag.
- HDZ tvrdi da će pomoći odvjetničkom timu generala Gotovine oko žalbe za presudu. Prekasno je. Njegova sudbina je zapečaćena, bez obzira što hrvatska Vlada učini, i HDZ-ovi vođe to znaju - piše Kuhner, ističući i da je HDZ-ov režim 'izdajnički' za Hrvatsku, te pokušava jedino udovoljiti Europskoj uniji. Stoga, nastavlja, HDZ mora biti poražen i ubačen u koš povijesti te zamijenjen novom konzervativnom strankom, onom koja će biračima pružiti prave domoljubno-populističke opcije.
Na kraju, Kuhner i savjetuje Hrvate, koji moraju zahtijevati prekid bezuvjetne suradnje s haaškim tribunalom, no i da povuče svoju ponudu za pridruživanje Uniji, te da tako 'Hrvatska dođe na prvo mjesto'.
Kuhner zaključuje da je Haag dao srbijanskim ultranacionalistima točno ono što su htjeli: 'Još jedan metak u potiljak Hrvatske'. Također, sprema se novi rat:
- Vjetrovi rata pušu. Predaja generala Gotovine Haagu bila je velika pogreška. Zagreb će požaliti zbog tog dana.
Zadnja Promjena: Srijeda | 20.04.2011


registracija
8/7/10

Maroje, 21.04.11. 09:37

Na osobođenim području od četnika povratnici su nalazili svašta.Četnik je živio na I katu a na II je odlagao smeće i s oproštenjem srao.U Kninu mrtve nisu pokapali već su ih trpali u jednu sobu gdje su već istrunuli kada ih je hrvatska vojska našla, i sad su to žrtve oluje.Zašto vi nacionalovi novinari ne pišete o stradanju hrvata, već uvjek branite srpske zločince.


registracija
1/3/11

Laudate, 21.04.11. 10:53

Nakon ratnih operacija, na okupiranim područjima pod zaštitom UNPROF-ora ubijeno je 600 hrvatskih civila.
Nadam se da ove udruge imaju i ovu kronologiju užasa i da će Nacional to objaviti.
Ako ne onda nisu vjerodostojni i štite zločince koji su sve i započeli.


registracija
31/3/11

mravac, 21.04.11. 21:11

Prema karakteru tekstova više je nego očigledno da je ovaj list dio (pro)srpske propagandne mašinerije.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.04.11. 00:28

ja stavljam svoj potpis na objavljeni clanak. Ovo gore su teski zlocini i netko je trebao odgovarat. Znam, bilo je isto tako teskih zlocina pocinjenih od srpske strane, i za njih pocinitelji trebaju odgovarat. Ali to nikako ne opravdava nase zlocine. Na zalost, sudeci po gornjim komentarima to mnogi jos ne mogu ili ne zele shvatiti.


registracija
21/2/11

skyway, 22.04.11. 19:13

@agaSovulj,
Apsolutno ste u pravu i vasem se razmisljanju zaista nema sto ni dodati ni oduzeti. I kad bi takva razmisljanja bilo vecine Hrvata drugacija bi nam bila sadasnjos, a bogami i buducnost...


registracija
14/4/07

sabo, 22.04.11. 23:19

KOMENTAR TJEDNA/ u Nacionalu br.633 od 27.XII.2007
Glup, gluplji, najgluplji
.
Malo nas je, al smo govna“, sigurno je jedan od najistinitijih grafita na fasadama diljem Hrvatske. U jednoj kratkoj rečenici ispisana je sva istina o nama Hrvatima. Srbi su otišli, Bošnjaka je također ostalo malo... Nemamo više koga mrziti, pa mrzimo sami sebe. Toliko samodestruktivnosti, zlobe i zluradosti u tako maloj naciji teško je naći igdje na svijetu. A mislimo za sebe da smo ne samo najbolji nogometaši, nego i da smo najpametniji. A daleko smo i od jednoga i od drugoga. U jedno sam siguran - cijela nacija spremna je za temeljitu kolektivnu psihoanalizu. Dijagnoza sigurno postoji, samo je pitanje tko će nas izliječiti.


registracija
3/8/10

Vjetar, 23.04.11. 21:28

Samo onako usput da se ne zaboravi rat nije počeo 04. 08. 1995.
Tada je počela Oluja. Molio bih da oni koji vole pisati kronologie užasa neka napišu i jednu
Kronologija užasa - Ubojstva civila do početka, tijekom i nakon Oluje.


registracija
17/10/07

Radmila, 24.04.11. 01:05

@ Vjetar! Da rat je poceo "Ja sam zadatak izvrsio Jugoslavije vise nema"! I tako je pocela igranka bez prestanka.


registracija
7/1/11

djani, 24.04.11. 17:12

rat je počeo Gazimestanom Rado-radmila neupućena ili namjerno neupućena


registracija
29/11/09

Ivis, 25.04.11. 11:51

Ubijeni Hrvati se ne racunaju. Govorim za one na tim samim podrucjima.


registracija
26/2/11

markirani, 25.04.11. 19:52

@ elza A tvoj komentar je relativiziranje zločina i zločinaca i omalovažavanju žrtava. Niti je ljudski, niti kršćanski. Šta si ti onda? Životinja.

Zločini koje su napravili oni su jako dobro dokumentirani, i procesuirani čak i u odsutnosti. Ti si u službi onih kojima odgovaraju nerašćišćeni računi, atmosfera nepovjerenja, straha i nasilja, da bi nas pod tom krinkom mogli još malo pljačkati i držati izolirane na Balkanu.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 26.04.11. 15:22

Svi ama bas svi koji su ubili neduzne ljude moraju biti kaznjeni. Koliko god se to nama ili njima ili nekome trecem to ne svida, to je osnova i postulat svega.Njihovo procesuiranje ne umanjuje slobodu koju smo zasluzili bas zbog zrtava iz 1991.


registracija
3/8/10

Vjetar, 26.04.11. 23:04

Ej Rado, ej Radmila, ne radi se o igranci kako ti to nazivaš, jer za normalne ljude ubijanje nije igranka.
Znači ne radi se o tvojoj igranci, već o svim žrtvama Srpskih ratova od Svibja 1991, pa do Lipnja 1996.


registracija
30/12/08

csiki, 27.04.11. 15:53

Vjetar nemojte zaboraviti srpske zrtve od 1941 i od 1990 jer su vec dogodilo ubistva srba i progona narocito u Vukovaru


registracija
3/8/10

Vjetar, 27.04.11. 21:51

Csiki nemoj promašiti temu.
A kako bi bilo da se broji od 1918.

A da brojimo od 1389, ili možda od Kristova rođenja, ili možda još i prije, to bi bilo još i bolje.


registracija
17/10/07

Radmila, 28.04.11. 00:50

A onaj Tudjmanov govor "Rata nebi bilo da mi to nismo htjeli". To bi da zboravimo.


registracija
8/7/10

Maroje, 28.04.11. 10:31

Radmile i Perse moraju mijenjati mjesto boravka. Mentalno ne pripadaju tu gdje jesu.


registracija
17/10/07

Radmila, 02.05.11. 00:19

@ O Maroje! Maroje! " Pale sam na svijetu". U vrtic citati, dobro je za socijalizaciju djecice.


registracija
7/1/11

djani, 05.05.11. 07:52

Rat je počeo Gazimestanom,a ako se srbadija vraća na prošlost e onda je započelo još 1918 ,gdje god se kotite probleme pravite poturice ,sad bi u austriji da su konstitutivni ma zamislite politike SANU-a i SPC-e


registracija
6/5/11

380, 06.05.11. 10:57

Nikada se mi nećemo moći nazivati civiliziranim i demokratskim društvom dok god u masi vlada psihologija upiranja prstom u druge i sljepoća prema vlastitim greškama.
Svi se zaklinju u kršćanski nauk, a prvi se hvataju onoga:"oko za oko, zub za zub"
Ako netko skoči u bunar, dali i mi to moramo učiniti?
Ako je netko necivilizirana i krvožedna zvijer, dali i mi to moramo biti?
Ako je netko tat i lopov, dali i mi to moramo biti?
Ako netko ubija i pali,dali i mi to moramo činiti?Ako netko siluje i ubija, dali i mi to moramo činiti?
Nije opravdanje niti pred bogom niti pred ljudima, pa zašto sudite nas i oni su to činili.
Čovjek se od zvijeri razlikuje jer ima razum, a zvijer uči iz onog što doživi i vidi od druge zvijeri.
Dali i mi kada vidimo zvjerstva trebamo postati zvijeri?


registracija
6/5/11

Skykab, 06.05.11. 12:48

slažem se sa 380. treba oprostiti da bi mogli živjeti dalje. a povijest neka se bavi tim. treba naučiti kako se ne bi ponovilo ali prije svega treba dati sve od sebe da nam bude bolje.jednog dana. pa mi se još uvijek svađamo oko ustaša, četnika i partizana a sad već imamo i domovinski rat od kojeg je prošlo gotovo 20 godina.sabo je odlično primjetio u svom komentaru. neka je delegacija išla u Kinu na pregovore o suradnji pa kinezi pitali a kolko to vas ima u Hrvatskoj. a 4 milijuna kažu naši. pa što niste svi došli pitaju kinezi. ali kada bi zaista željeli dobro ovoj zemlji i imali viziju što učiniti da nam bude bolje i kada bi svi zajedno težili tome u ovoj bi zemlji bilo lijepo živjeti. jednog dana. ali ja sam samo sanjar.


registracija
7/5/11

radznao, 07.05.11. 18:28

Vrijeme je da ovaj propagandni oglas velikosrba i ostalih neprijatelja Hrvatske nestane sa stranica ovog antihrvatskog glasila.
Zasto nam ne kazete koliko nevinih Hrvata za jednog smrdljivog Vizantinca. Tek toliko da znamo koliko jos moramo iskrvariti da zadovoljimo vampirsku zed.


registracija
30/12/08

csiki, 07.05.11. 20:37

radznao istina ponekad boli svi su cinili nedela i nijedna nije opravdano treba sa ovim prestati i uciniti da zivot bude bolji i lepsi. Svi smo mi jednaki a ne neki koji nose i gace sa sahovnicom misle dasu oni naj naj.


registracija
6/5/11

380, 08.05.11. 11:55

@radznao, ako ćemo hrvatski, kaže i piše se Bizant, a koliko vidim nemaš niti HR tipkovnicu(ČĆĐŠŽ), dakle pišeš iz "dijaspore", ostani tamo i lijepo šuti, ili dovuci se u HR pokušaj nešto zaraditi ovdje i plaćati na to porez i davanja državi, pa onda raspravljaj i iznosi stavove.
Čudi me da u 21. stoljeću još vidiš u crno-bijeloj tehnici, kupi malo boje i proširi obzore.


registracija
28/7/10

jurefrancetić, 08.05.11. 15:21

NACIONAL.HR kao autor teksta zašto sebe ne pogledate u ogledalo i izvjestite isto tako koliko je ovih vaših civila poginulo kao posljedica srpskog granatiranja,kada im vojne vlasti nisu dali dozvolu za povlačenje ili još bolje koliko je ovih tkz civila bilo s puškom u ruci,a da li je imao neku uniformu ili ne pitao bih ja vas kako bi se ponašali pri takvom susretu.


registracija
8/5/11

ANTUN, 08.05.11. 18:22

A ja bih lijepo molio makar polovicu predstavnika tih Udruga da nam objasne FENOMEN da su svi ti ljudi koji su ubijeni bili starije dobi.Da li je u tim selima nekada živjelo i mlađe življe i gdje su se tada nalazili ili su to bila naselja sa samim starcima....I bilo bi dobro ispitati za DECOM I UNUČADI od tih nesretnika,koliku su bradu nosili u to vrijeme i kakove ordene su dobili pred tim događajima.Sada se piše kao o TURISTIMA koji su se tu našli slučajno.


registracija
7/1/11

djani, 09.05.11. 22:46

ovaj članak se vrti mjesec dana,a za škabrnju ni sekunde u nacionalu,tek toliko zašto više nemaju pravog pukija
da vode brigu o Hrvatima a ne četnicima koji su podržavali sinove četnike nebi ni bilo svega ovoga,a tih 700 žrtava ,pa netko je procesuiran i za to ,možda ne svi,ali tko je za vukovar i 3000 mrtvih po ulici su ubijani ispred stanova,kafana itd nitko nije odgovarao,za škabrnju
jebali vas starci iz krajine oni su vam vedrili i oblačili pune 4 godine četnikovali i sve Hrvate etnički očistili


registracija
8/5/11

ANTUN, 10.05.11. 10:24

Čudno da kod tolikog broja ubijenih staraca gotovo nema nijednog ubijenog TRAKTORISTE.


registracija
25/10/10

cuma, 22.06.11. 14:50

Zločin je zločin, i on ima svoje ime i prezime, stravično je što je agresor radio na našem tlu, mnogi počinitelji još nisu poznati, koliko će još obitelji stradalih čekati na pravdu!? Još je stravičnije i mnogima neprihvatljivo da i među nama ima takvih zločinaca, pa upravo osuđujući svoje vandale osuđujemo svaki takav zločin bez obzira tko ga je počinio. Vjerujem da će pravda stići sve zločince koji ostavili krvav trag u Domovinsko ratu. Pozdravljam inicijativu, kao dragovoljac Domovinskog rata sa gnušanjem se odričem hrvatina koji su počinili opisana zvjerstva. Svojim zlodjelima bacuili su ljagu na Domovinski rat i na sve nas hrvatske branitelje. Zbog njih nam je otežano raspravu o zločinima voditi u jednom pravcu - prema agresoru. Tu ljagu skinut ćemo sa sebe samo procesuiranjem i osudom,,,,,,


registracija
8/7/10

Maroje, 04.08.11. 13:10

Živila Republika Hrvatska. Četnici pocrkajte od muke.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 04.08.11. 21:05

Preimenujte novine u NACIOaNAL.


registracija
5/8/11

kolovoz, 05.08.11. 00:41

oružani sukobi između demokrata i titove komunističke jna su utihnuli, ali rat ne jenjava. komunisti se ne pradaju i ne priznaju poraz.
opet će biti rata. totalitarizmi i demokracija su osuđeni na rat do istrijebljenja.


registracija
19/7/11

bubba, 06.08.11. 11:52

"tada je ubijeno više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća te je - zbog straha i na nagovor krajinskih vlasti - Hrvatsku napustilo više od 150.000 njezinih stanovnika, uglavnom Srba"

ovo je tipična laž četnika save štrpca i njegovih pomagača u medijima koji izlaze u hrvatskoj - iz gramatične konstrukcije ispada da je prvo ubijeno 600 civila, pa da je onda 150.000 ljudi izbjeglo, što je čista, svjesna i podla laž, svi znaju da je većina ubojstava i paljevina nastala NAKON odlaska 150.000 ljudi, te bi rečenični slijed trebao biti upravo obrnut.

tipičan primjer kako novinari lažu.

da miošević i krajinske vlasti nisu preplašile krajinske srbe i bukvalno ih natjerale da odu, bilo bi puno manje žrtava, jer su neki izrodi hrvatskog naroda upravo tražili izolirane starce po selima da se na njima iživljavaju, a to ne bi bilo moguće da je ostalo više ljudi.


registracija
12/12/10

Klarens, 07.08.11. 01:07

HRVAT
...........................
Je onaj
............................
Shto mu je
.............................
HRVATSKA
...............................
JEDINI DOM !!!
JEDINI DOM !!!
JEDINI DOM !!!


registracija
12/12/10

Klarens, 07.08.11. 01:13

Mili moji sitnozubci
............................................
Izgleda da ova bljutava trkavica
............................................
More crknut samo ako
.............................................
Silom zakona
........................................
Sve ove "organizacije"
...............................................
Sachine
........................
POPIS !!!!
......................................
SVIH ZLOCHINA
..............................
Od 28 X. 1918
..........................
Do danas
.....................................
I onda to objavite
.....................................
Da SVI VIDE !!!
...................................
I onda ajmo prat !!!!
........................................
Pa nek se zna
...........................................
ISTINA
...................................
Pa ma kakva bila !!!!


registracija
16/8/11

BASTION, 16.08.11. 13:10

MOZDA SE I PONAVLJAM JER NISAM PROCITAO SVE CLANKE ALI , DOVOLJNO JE PROCITATI IMENA I PREZIMENA OD OVIH LJUDI KOJI SE POTPISUJU U IME NEKE ,,SATRO UDRUGE,, VELIKA VECINA SRBI A AKO NIJE ONDA JE UDAN ILI OZENJEN ZA SRBINA U NAJGOREM SLUCAJU ZA MUSLIMANA IZ BOSNE PA SAD SE KAO PRAVE ZABRINUTI ZA SVE LJUDE BEZ IZNIMKE , PROVIDNO BRATE , PROVIDNO


registracija
1/4/07

ulomax, 17.08.11. 19:48

trebalo ih pobit i vise pa sad nebi napadali Hrvate po Banovini i tko zna gdje sve ne


registracija
23/6/09

Harmon, 04.09.11. 17:06

Što očekivati od ljudske đubradi nego da se pozivaju na izvješče HHO, koje je čak i politički sud u Haagu odbacio kao nevjerodostojno i lažno, što je i dokazano. međutim što očekivati od stranih plačenika Puhovskog i orjunaškog đubretara Pusića?
I zašto ne složite seriju članaka o ubojstvima Hrvata? Ili vam to ne smeta jer ste ista đubrad kao i ti srbo-četnički agresori?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika