20.04.2011. / 15:08

Autor: Nacional.hr

Top namirnice za bolji život i prevenciju zdravstvenih tegoba

Nedostatak pojedinih hranjivih tvari može uzrokovati neke zdravstvene tegobe pa evo nekih namirnica koje će vam pomoći da se osjećate bolje

IlustracijaIlustracijaAko se pitate zašto se stalno osjećate umorno, naduto ili vas muči neki sličan problem, odgovor se možda nalazi u vašem tanjuru. Nedostatak nekih hranjivih tvari može uzrokovati neke zdravstvene tegobe pa evo nekih namirnica koje će vam pomoći da se osjećate bolje.

Hrana za podizanje energije

Ako konstantno osjećate umor, možda vam nedostaje željeza. Preporuka je da jedete više crvenog mesa, ribe i peradi. Ako ste vegetarijanac i za vas postoji riješenje, jedite više soje, leće i špinata. Kako se željezo teže apsorbira u organizam, dobro će vam doći i vitamin C pa se preporuča sok od naranče.

Hrana za napetost

Poznato je da od kofeina možete biti napeti, no napetost mogu uzrokovati i rafinirani ugljikohidrati jer hrana od bijelog brašna koja nema dovoljno vlakana ni hranjivih tvari ne održava stabilnu razinu šećera u krvi. Kako bi se spriječile fluktacije razine šećera u krvi treba jesti zdrave masnoće, krto meso i nerafinirane ugljikohidrate.

Hrana za bolju mentalnu oštrinu

Nedostatak Omega 3 kiselina i B vitamina u prehrani može dovesti do manjka koncentracije. Problem možete riješiti jedući više masne ribe koja je bogata Omega 3 kiselinama poput lososa, pastrve, haringe, skuše ili tune. Da bi osigurali dovoljno vitamina B jedite jogurt, sir, jaja, šunku, jatru ili rakove, a dobri su i pastrva i losos.

Hrana za nadutost

Povrće i mahunarke su dobre za probavu, no pojedine nisu preporučljive jer grah, brokula, kupus i cvjetača stvaraju nadutost. Gazirana pića također mogu povećati nadutost jer imaju mjehuriće i jer su umjetni zaslađivači kojih ima u većini ovih pića, teško probavljivi. Preporučljivo je piti više vode i konzumirati više probiotika.

Hrana za grčeve

Nije neobično imati grčeve nakon napornog vježbanja, no grčevi mogu biti znak i za nedostatak elektrolita poput magnezija i kalija. Kako bi osigurali dovoljno kalija za organizam jedite banane, pečene krumpire, suhe šljive i pijte sok od naranče. Za nadoknadu magnezija dobri su orašasti plodovi, špinat i nerafinirane žitarice. Dobro je uz magnezij uzimati i kalcij kojeg ima u mlijeku, zelenom lisnatom povrću i u tofuu.

Lista preuzeta sa Fox News.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika