21.04.2011. / 10:35

Autor: Nacional.hr

Uštedjeli na vodi 10 mil. kn, utukli na obilazak zaposlenika Fine 11 mil. kn

Država je 11,6 milijuna kuna potrošila na uspostavu "informatičkog sustava i informatičke podrške potrebne za centralno prikupljanje podataka o 240 tisuća zaposlenih u državnoj i javnim službama"

Jadranka KosorJadranka KosorPremijerka Jadranka Kosor pohvalila se prije nekoliko dana kako je zahvaljujući racionaliziranoj nabavi vode država uštedjela oko 10 milijuna kuna. Međutim, u isto vrijeme, novci su već potrošeni na drugoj strani, i to na prikupljanju podataka o zaposlenicima u javnom sektoru. Naime, popis podataka o zaposlenima u javnom sektoru koštao je već 11,6 milijuna kuna, a zapravo nije ni počeo. Država je navedenih 11,6 milijuna kuna potrošila na uspostavu "informatičkog sustava i informatičke podrške potrebne za centralno prikupljanje podataka o 240 tisuća zaposlenih u državnoj i javnim službama". Kako piše Novi list, ovaj je iznos zapravo potrošila Financijska agencija, što im je potvrđeno iz Ministarstva uprave.

U odgovoru na pitanje na što je konkretno otišao dosad potrošeni novac, iz Fine su za list objasnili da je trošak stvoren jer su, između ostaloga, njihovi zaposlenici obišli sve institucije, njih 2.295 u cijeloj Hrvatskoj, čiji će se službenici popisivati u registar. Fina je također, nabavila i četiri tisuće smart kartica i čitača za korisnike koji će upisivati podatke u registar, ali ne otkrivaju po kojoj cijeni, investirali su "u hardver i softver, razvoj aplikativnog rješenja koje obuhvaća i poslovnu analizu potreba, sistemsku analizu, izradu korisničkih slučajeva".

Za slijedeće dvije godine, Vlada je na ime obrade podataka Fini odobrila po 11,61 milijun kuna, a iz te agencije objašnjavaju da će za taj novac održavati hardver i softver, zakupiti internetske kapacitete za korištenje smart kartica, naplatit će i podršku Fininih servisa korisnicima koji će upisivati podatke, nadzor sustava itsl. Iz Fine nisu znali odgovoriti koliko će državu 2013. godine koštati evidencija njezinih zaposlenika. Navodno su pojedini zaposlenici pokušali upozoriti nadležne u Ministarstvu uprave kako potreban sustav za izradu registra već postoji u tom Ministarstvu.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 21.04.11. 11:54

a fotka vam je odlična. mogli bi ju lijepit na pekmez, da djeca ne diraju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika