21.04.2011. / 11:31

Autor: Hina , Nacional.hr

Josipović, Bajić i Cvitan na predstavljanju knjige "Ispod stola - najljepše antikorupcijske priče"

Ta knjiga je korak u stvaranju javnoga mnijenja senzibilizirana na svaku zloporabu svakog oblika vlasti, kaže član upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun Petrović

Dinko Cvitan, Mladen Bajić, Ivo Josipović: foto:  Tomislav Miletić/PIXSELLDinko Cvitan, Mladen Bajić, Ivo Josipović: foto: Tomislav Miletić/PIXSELL"Ispod stola - najljepše antikorupcijske priče" naziv je sinoć predstavljene zbirke priča deset poznatih hrvatskih autora, u kojoj se nalazi i pet nagrađenih priča s natječaja za kratku priču o korupciji Transparency Internationala Hrvatska (TIH) i izdavačke kuće V.B.Z.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je nazočio promociji, podupro je pozitivan pritisak na one čiji je posao borba protiv korupcije, istaknuvši kako ne treba pokleknuti pred letargijom ili vizijom Hrvatske koja je poražena. Zauzeo se za optimizam i vjeru koji su nužni za pozitivne rezultate. Puno je učinjeno u tome, ocijenio je Josipović koji drži da postoje i "fingirane" borbe protiv korupcije. Osvrnuvši se na izbor članova povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kazao je kako u njemu očekuje ljude poštovane u društvu, koji su moralne vertikale. Zaželio je da Hrvatska što prije bude zemlja čista od korupcije kako bi bila sjajna, 28., zvijezda u europskoj zajednici.

Ta knjiga je korak u stvaranju javnoga mnijenja senzibilizirana na svaku zloporabu svakog oblika vlasti, kaže član upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun Petrović. Ocijenivši kako je korupcija, među ostalim, i pitanje kulture, Petrović je rekao da je stoga i započet program "Kulturom po korupciji", istaknuvši da je u pripremi i kazalište o korupciji. Ustvrdio je kako knjiga neće ništa korjenito promijeniti ili smanjiti korupciju u Hrvatskoj, ali će pokušati utjecati na mijenjanje raznih navada i kulture društva.

U knjizi su objavljene priče Zorana Ferića, Vlade Bulića, Olje Savičević-Ivančević, Jurice Pavičića, Ivane Simić-Bodrožić, Ivan Vidića, Julijane Matanović, Tene Štivičić, Ivice Đikića, Ede Popovića, Darka Šeparovića, Nenada Dragaša, Andree Žigić-Dolenec, Ksenije Kušec i Jadranka Pušića.

Predstavljanju su nazočili i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan. Oni su poslušali što je Ferića, Popovića, Đikića i druge pisce ponukalo da napišu priče inspirirane korupcijom u Hrvatskoj.

Po Ferićevim riječima, njegova "osobna frustracija" iz djetinjstva, kad je nosio "kovertu s novcem", potaknula ga je je na priču, a za Popovića je bitan i građanski aktivizam i spisateljski angažman jer je u pitanjima korupcije "najgora ravnodušnost". Đikić drži da je od literarne vrijednosti objavljenih priča važnija gesta kojom se društvu šalje poruka.

Predsjednik TIH-a Nikola Kristić istaknuo je da od državnog odvjetništva i Uskoka očekuje više u borbi protiv korupcije, zazevši se za slobodan pristup informacijama koje ograničuju tijela javne vlasti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika