21.04.2011. / 22:14

Autor: Hina , Nacional.hr

Zelene stranke iz Hrvatske i susjednih zemalja traže zatvaranje NE Krško

Zeleni upozoravaju da je nuklearna elektrana Krško izgrađena na seizmički aktivnom području, gdje je moguć potres jačine od šest do sedam stupnjeva, da je udaljena samo 30 kilometara od gusto naseljenog područja Zagreba, koje bi moglo biti pogođeno radijacijom

ArhivaArhivaZelene stranke Slovenije, Hrvatske, Austrije, Madžarske i Italije danas su pokraj nuklearne elektrane u Krškom donijele zajedničku deklaraciju kojom traže njezino zatvaranje.

Zeleni, kako je danas izvijestila Zelena lista, traže od slovenske i hrvatske vlade da 2023. godine počnu proces isključivanja nuklearke Krško, kako je planirano kad se gradila.

Od slovenske vlade zahtijevaju da odustane od gradnje drugog reaktora u Krškom, a od hrvatske vlade da na hrvatskom teritoriju izgradi prikladno i sigurno odlagalište za svoj dio istrošenoga goriva.

Od slovenske i hrvatske vlade također traže da promijene svoju energetsku politiku i usmjere je prema obnovljivim izvorima energije radi dobrobiti svojih stanovnika i stanovnika srednje Europe.

Zeleni upozoravaju da je nuklearna elektrana Krško izgrađena na seizmički aktivnom području, gdje je moguć potres jačine od šest do sedam stupnjeva, da je udaljena samo 30 kilometara od gusto naseljenog područja Zagreba, koje bi moglo biti pogođeno radijacijom, te da nesreća u njoj može imati teške posljedice za srednju Europu.

Napominju da je u nuklearnoj katastrofi koja se dogodila u Černobilu prije 25 godina poginulo više od milijun ljudi te da je zemlja zagađena za stotine tisuća godina. Također navode da se tragične posljedice nedavne japanske nuklearne katastrofe još ne mogu sagledati.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika