23.04.2011. / 14:05

Autor: Ivona Bečeić

Predatori nad Libijom: Zašto bi ljudi imali išta protiv bespilotnih letjelica koje im bombardiraju sela?

U tekstu NY Timesa primijećeno je da bi taj napad mogao "dodatno ojačati antipredatorski stav pakistanske javnosti". To je zbilja čudno - kako bi tamošnje stanovništvo moglo imati išta protiv aviona u kojima nema pilota i koji bacaju bombe na njihova sela?

Foto: Reuters/arhivaFoto: Reuters/arhivaAmeričke bespilotne letjelice (tzv. predatori) jučer su gađale pakistansku pokrajinu Sjeverni Vaziristan. U službenim izvješćima stoji da su pogodili kuću u kojoj su se skrivali talibani i pobili dvadesetak ljudi.

NY Times izvještava o napadu u tekstu naslovljenom "Predatori uništili militante u Sjevernom Pakistanu". U uvodnom dijelu objašnjeno je da su uništeni vojni ciljevi, a u nastavku se navodi da je "vladin dužnosnik u Sjevenom Vaziristanu rekao pakistanskim reporterima da je među onima koji su poginuli bilo petero djece i četiri žene."

U skladu s glupostima i užasima današnjeg svijeta, dobitnik Nobelove nagrade za mir šalje avione na daljinsko upravljanje da ubijaju ljude. Amerikanci diljem Pakistana gađaju "militante" već godinama i pitanje je kada će prestati. U tekstu NY Timesa primijećeno je da bi taj napad mogao "dodatno ojačati antipredatorski stav pakistanske javnosti". To je zbilja čudno - kako bi tamošnje stanovništvo moglo imati išta protiv aviona u kojima nema pilota i koji bacaju bombe na njihova sela?

Sljedeći potez velikog mirotvorca je slanje istih tih letjelica u Libiju, o čemu u Washington Postu pišu kao o akciji koja za cilj ima ubiti Gaddafija ili njegove bliske suradnike. U govoru američkoj naciji, koji je Obama održao polovicom ožujka, nakon američkog napada na Libiju, između ostalog stoji:

"Ima i onih koji smatraju da smo proširili svoju vojnu misiju iznad osnovnog zadatka - zaštite libijskog naroda - i da ćemo učiniti sve da maknemo Gaddafija i postavimo novu vladu.

Nema sumnje da bi Libiji i svijetu bilo bolje bez Gaddafija na vlasti. I ja ću, kao i mnogi drugi svjetski vođe, aktivno nastojati oko ostvarenja tog cilja, ali ne-vojnim sredstvima. Međutim, proširiti našu vojnu misiju na promjenu režima bila bi greška.

Poslao sam naše snage da zaštite libijski narod od neposredne opasnosti, uz mandat UN-a i internacionalnu potporu. Da silom pokušamo zbaciti Gaddafija, naša bi se koalicija raspala. Vjerojatno bi morali poslati kopnenu vojsku ili ubijati civile iz zraka. Opasnosti za naše vojnike bile bi daleko veće, kao i troškovi i odgovornosti.

Jednostavno rečeno, tim smo putem već prošli u Iraku, gdje je za promjenu režima trebalo osam godina, na tisuće američkih i iračkih života i gotovo trilijun dolara. Ne možemo si priuštiti da to ponovimo u Libiji..."

Objasnio je Amerikancima da oni kao izabran narod i borci za slobodu moraju reagirati kada se krše ljudska prava i suzbija volja naroda. Ne ulaze u novi rat, samo vrše svoje NATO dužnosti i brane demokraciju. Obećao im je da neće rasipati novac ni slati Amerikance u smrt. Zato će talibane i ostale militante srediti svojim ubojitim letećim robotima.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika