27.04.2011. / 07:00

Autor: Ivanka Rade

Humanitarka Nacional.hr-a & Newsa: Bernardu trebaju invalidska kolica

Četverogodišnjak je stopostotni invalid, a majka nema novca za kupnju pomagala

Četverogodišnji dječak Bernard Čičak od rođenja je stopostotni invalid, ima cerebralnu paralizu, psihomotornu retardaciju, epilepsiju, probleme s vidom i odnedavno tešku osteoporozu s visokim rizikom za lomove. Nije u stanju samostalno živjeti nego je ovisan o tuđoj pomoći, a za njega se brine samohrana majka Kristina Čičak s kojom živi kao podstanar u Zagrebu. Uz navedeno, Bernard često ima velikih problema s dišnim putovima te svako malo završi na hospitalizaciji. S obzirom na to da je Bernardu odnedavno dijagnosticirana teška osteoporoza - u posljednjih 6 mjeseci imao je tri prijeloma - trenutačno se nalazi u bolnici Rebro. Zbog velikog napadaja epilepsije i zbog velikog trzaja pomaknulo se koljeno (odraz teške osteoporoze) pa ga je morao operirati.

"Bernard ne govori, ne hoda i mentalno prilično zaostaje za svojim vršnjacima. Od prvog dana uključen je u sve terapijske tretmane poput fizioterapija, radnih i logopedskih terapija, a za to nekako uspijevam svaki mjesec namaknuti novac. Najveći problem su nam pomagala bez kojih ne možemo normalno živjeti, poput invalidskih kolica, pomagala za kupanje, kućne sjedalice i pomagala za WC te invalidske autosjedalice. Svaki od tih pomagala pojedinačno košta u rasponu od pet do 25 tisuća kuna", objasnila je Kristina Čičak. Njegovoj majci dodatni financijski trošak su i lijekovi za epilepsiju jer neki od njih nisu na listi HZZO-a pa ih naručuje iz inozemstva.

"Unatoč velikim zdravstvenim teškoćama, Bernard je vrlo topao i senzibilan dječak koji svoje emocije izražava osmijehom ili plačem. Ovim putem sve vas molim da nam pomognete. Kada platimo stanarinu i režije te više od tisuću kuna za terapije, svaki mjesec ostaje nam iznos od tisuću kuna koji nam ne pokriva ni osnovne životne troškove. Nadam se da ćete prepoznati Bernardovu tešku sudbinu te mu pomoći da kao dijete toliko željno života ima bolji i kvalitetniji život kakav zaslužuje. Unaprijed vam od sveg srca najiskrenije zahvaljujem", rekla je Kristina Čičak te dodala da će sva sredstva prikupljena ovom akcijom biti iskorištena za nadoplatu invalidskih kolica i kupnju prilagođene autosjedalice.

Ako želite pomoći dječaku, donacije možete uplatiti na broj njegova žiro-računa otvorenog u Zagrebačkoj banci:

Bernard Čičak 2360000-3114845694

Vezane vijesti

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

"Dobar dan! Ja sam Silvio Kramar iz Darde, sela nedaleko od Osijeka u Slavoniji i Baranji. Završio sam srednju školu za vozača kamiona, sve sam… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika