26.04.2011. / 12:28

Autor: Deutsche Welle

Karađorđevo 2: Lov na vampire iz prošlosti?

Turska pridaje veliki značaj miru na Balkanu i poboljšanju odnosa BiH i Srbije, rekao je Abdulah Gul uoči sastanka u Karađorđevu. Članovi Predsjedništva BiH na razgovore dolaze sa različitim pogledima na političke procese.

Haris Silajdžić, Abdulah Gul i Boris TadićHaris Silajdžić, Abdulah Gul i Boris TadićSastanak je inicirao turski predsjednik Abdulah Gul kako bi se unaprijedio tripartitni proces započet u Istanbulu 24. travnja prošle godine. Predsjednici Turske Abdulah Gul, Srbije Boris Tadić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, usvojili su tom prilikom deklaraciju, koja garantira teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Uoči sastanka, Abdulah Gul je turskim novinarima izjavio da će predsjednici danas u Karađorđevu "razgovarati o izgradnji novih mjera povjerenja i razmotriti aktualna regionalna pitanja".

Sastanak u Karađorđevu je drugi trilateralni susret na najvišem nivou, ovoga puta uz prisustvo sva tri člana Predsjedništva BiH. "To je neka vrsta trilaterale koju su imali predsjednici Srbije i Turske i, bez dogovora u Predsjedništvu, jedan član Predsjedništva BiH", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Različita očekivanja u dva entiteta

Zbog pristanka na nastavak tzv. istanbulskog procesa, Radmanović trpi kritike u Republici Srpskoj, posebno Srpske demokratske stranke, koja traži da se predsjedavajući kolektivnog šefa države i u Karađorđevu suprotstavi principima Istanbulske deklaracije.

Prema riječima člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, sastanak će biti prilika da državnici razmotre otvorena pitanja, uključujući ona koja se odnose na granice i nelegalno korištenje energetskih resursa. Najavio je da će postaviti i pitanje položaja Bošnjaka Sandžaka, a očekuje i razgovore o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj.

"Razgovarati ćemo iskreno i otvoreno o svemu, pa i antidejtonskim namjerama ovdje u BiH koje mogu ugroziti sigurnost, integritet i integracijske procese", rekao je Izetbegović.

Član državnog Predsjedništva Željko Komšić otvoriti će pitanje postupaka pojedinih dužnosnika Srbije, posebno ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji se iskazanom podrškom referendumu u Republici Srpskoj, "otvoreno miješa u unutrašnje poslove BiH".

Ravnopravan subjekt u regionalnim procesima

Mnogi političari i javne ličnosti u Federaciji BiH osudili su izbor mjesta sastanka jer asocira na dogovor Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića iz 1991. godine. "Meni je primarno, ne zamjerite što se ovako izražavam, da napokon u Karađorđevu zabijemo glogov kolac u vampire prošlosti koji su se tu okupljali", rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšićev savjetnik za vanjsku politiku Davor Vuletić podsjeća da je BiH u Karađorđevu 1991. bila objekt politike Tuđmana i Miloševića, a danas je "ravnopravan i nezaobilazan subjekt u regionalnim procesima". "To je veliki preokret u odnosu na zbivanja od prije 20 godina, kada se u Karađorđevu dogovorila politika koja je svoj epilog imala u Haškom sudu. Tada tamo nije bilo Bosne i Hercegovine", rekao je Vuletić.

Iz Službe za odnose sa javnošću državnog Predsjedništva najavljeno je da će nakon trilateralnog sastanka u Karađorđevu biti upriličen i susret članova Predsedništva BiH sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 26.04.11. 13:14

Zaleti li se Turska na Srbiju gore će im biti nego onomad kada su ih prčili 550 godina ,prisjest će im što su Srebrenici i Sarajevu i ostalim mjestima napravili.
vampiri prošlosti se moraju procesuirati obavezno inače mira neće biti


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.04.11. 13:44

Turčin, Srbin i Bosanac se sastaju, a vjerojatno pričati o lanjskom snjegu. Ili?
Ako ima "ili", onda o Bosni. Znakovito je i da na tom sastanku nema predstavnika Hrvata. Očito je u kome se smjeru zabija taj "glogov kolac". Svojevremeno se napadao sastanak Boban-Karadžić, bez da je itko spominjao prethodni sastanak Muslimana i Srba bez Hrvata na kome se zagovara zaštita JNA i ostanak BiH u Jugi.

I odakle Komšiću legitimitet da ide nekome čitati bukvicu, kad on nije legitimni prestavnik Hrvata?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 26.04.11. 15:05

Izgleda da su EU i NATO stratezi odlucili dati Turskoj ulogu "cuvara" mira na Balkanu kao zamjenu za njezino sporo i traljavo pregovaranje za ulazak u EU. Pored toga, nemogucnost NATO saveza da vjeruje prevrtljivoj Srbiji otklonilo ih je od namjera da Srbiji daju ulogu "predvodnik" ili "lidera" u euroatlantskim integracijama nakon Hrvatske.Nemogucnost ili nezrelost Srbije da prepozna ulogu koju joj je Zapad pripremio da zauzme mjesto nakon HR je vise nego ocigledna. Na zapadu nitko vise ne vjeruje u prevrtljive i korumpirane srbijanske elite i to je veliki problem za stabilizaciju regije. Srbija je ovu priliku ispustila a nova konstelacija odnosa se javlja povratkom Turske na Balkan i to u velikom stilu. Nedolazak HR me niti malo ne muci, sto vise, mislim da je to pozitivno, jer pokazuje da je HR sredjena zemlja kojase sve vise udaljava sa ovog jos uvijek trusnog prostora.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika