26.04.2011. / 17:38

Autor: Nacional.hr

UN-ova komisija otkrila stravične zločine za vrijeme rata u Šri Lanki

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, izjavio je kako on nemože pokrenuti istragu ukoliko se vlada Šri Lanke ne složi s tim ili ako na istragu ne pozovu zemlje članice UN-a

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDeseci tisuća civila poginuli su u zadnjoj fazi građanskog rata u Šri Lanki, većina ih je ubijena u granatiranjima vladinih snaga, napisala je tročlana komisija UN-a, a izvještava BBC.

U izvještaju komisije traži se nezavisna međunarodna istraga o zvjerstvima i od strane Tamilskih Tigrova koji su civile koristili kao živi štit u zadnjim mjesecima građanskog rata 2009. godine. Rat je završio nakon 26 godina pobjedom nad manjinskim Tamilima. Vlada Šri Lanke odbacuje izvješće, rekavši da je pristrano.

Komisija je izdala kontroverzni dokument nakon desetomjesečne istrage iako joj je bio zabranjen ulaz u zemlju. Između ostalog vladu se optužuje i za granatiranje bolnica, centara UN-a i brodova Crvenog križa u sjevernoj Šri Lanki između siječnja i svibnja 2009. godine. U izvješću komisije, kojom predsjeda bivši indonezijski glavni tužitelj, piše kako je u tom razdoblju ubijeno na desetke tisuća civila. Tamilske Tigrove optužuje se kako su koristili 330 tisuća ljudi kao živi štit.

"Vjerodostojne optužbe, u slučaju da se dokažu, ukazuju na to da je počinjen široki spektar ozbiljnih prijestupa međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnih prava od strane vlade Šri Lanke i Tamilskih Tigrova, od kojih se neki mogu ubrojiti u ratne zločine i zločine protiv čovječanstva", piše u izvještaju UN-ovih stručnjaka. Vlasti Šri Lanke zamolile su UN da ne objavljuje izvješće, jer bi moglo narušiti napore pomirenja.

"Vojska Šri Lanke nije odgovorna i vlada Šri Lanke nije odgovorna. Mi nikad nismo granatirali ni bombardirali. Nikad nismo ciljali nevine civile. Ovo je kriva optužba i mi to možemo dokazati", rekao je glasnogovornik vlade.

U izvještaju se kritizira dužnosnike UN za slabu politiku i pritisak na vladu te zemlje te za neobjavljivanje visokih brojki žrtava. Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, izjavio je kako on ne može pokrenuti istragu ukoliko se vlada Šri Lanke ne složi s tim ili ako na istragu ne pozovu zemlje članice UN-a. UN će pokrenuti istragu o vlastitim postupcima tokom sukoba.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika