Objavljeno u Nacionalu br. 405, 2003-08-19

Autor: Mladen Pleše

Najžešći kritičari koalicije na Tomčićevoj predizbornoj listi

Vedriš i Lokin postali HSS-ovi nestranački aduti

Iako stranke pompozno najavljuju nestranačke eksperte na svojim izbornim listama, nijedna još nije otkrila njihova imena: Nacional doznaje zašto HSS Zlatka Tomčića računa na ljude koji su oštro napadali HDZ-ov ekonomski model koji je preuzeo SDP unatoč njegovoj neučinkovitosti

Simpatije između HSS-a i Vedriša nisu slučajne: HSS je žestok oponent gospodarske politike SDP-a, pogotovu privatizacijskoga modela koji su socijaldemokrati preuzeli od HDZ-aSimpatije između HSS-a i Vedriša nisu slučajne: HSS je žestok oponent gospodarske politike SDP-a, pogotovu privatizacijskoga modela koji su socijaldemokrati preuzeli od HDZ-aPremda već mjesecima pompozno najavljuju da će svoje izborne liste ukrasiti uspješnim stručnjacima i uglednim osobama iz javnog života koje nisu članovi političkih stranaka, do sada još ni jedna stranka nije otkrila javnosti njihova imena. Vodstvo HSS-a prvo je Nacionalu otkrilo svoje glavne nestranačke izborne adute: bit će to doktori ekonomskih znanosti Mladen Vedriš i Branimir Lokin. Taj odabir prava je politička senzacija: Vedriš i Lokin najžešći su kritičari ekonomskog modela vladajuće koalicije koje je HSS iznimno važan član. Vedriš i Lokin zalažu se za ekonomsku politiku dijametralno suprotnu onoj koja je u Hrvatskoj dominantna posljednjih 13 godina. Vedriš tvrdi da se model koji je provodio HDZ, a preuzeo ga SDP, pokazao jednako neučinkovitim kada ga je provodila stranka s desnim ili pak lijevim političkim predznakom. Predsjednik Tuđman i njegov glavni ekonomski strateg Borislav Škegro kao i premijer Račan i ministar financija Mato Crkvenac ciljali su, među ostalim, upravo na Vedriša i Lokina kada su napadali tzv. katastrofičare koji već godinama najavljuju slom ekonomskog modela koji je nekoć provodio HDZ, a sada SDP. Kako HDZ i SDP ustraju na temeljnim postulatima dosadašnje ekonomske politike, HSS će, ako Vedriša i Lokina doista istakne na svoje izborne liste i ako ih kandidira za najviše funkcije u izvršnoj vlasti, imati ozbiljne probleme u pronalaženju koalicijskih partnera. Kako će, primjerice, Slavko Linić i Mato Crkvenac surađivati s Vedrišem i Lokinom kada su njihova ekonomska stajališta potpuno suprotna s ekonomskim načelima koja zastupa SDP. Zbog toga će odluka HSS-a da Vedriš i Lokin budu njihovi kandidati za ključna mjesta u Vladi i izvršnoj vlasti sasvim sigurno dodatno zaoštriti odnose s SDP-om pa možda i ugroziti programiranu koaliciju sa socijaldemokratima. No takav Tomčićev kadrovski odabir sasvim će sigurno još više udaljiti HSS od HDZ-a. Naime, ni glavni HDZ-ovi ekonomski stručnjaci još nisu ponudili program koji bi se bitno razlikovao od modela vladajuće koalicije. Tako će se dogoditi da se, kada je riječ o ekonomskoj problematici, HDZ i SDP nađu na sličnim, a HSS na potpuno suprotnim pozicijama. Ako Vedriš i Lokin budu glavni nestranački predizborni aduti HSS-a, to će bitno utjecati na tijek izborne kampanje: prvi put biračima će se nuditi dva potpuno različita ekonomska modela, što do sada nije bio slučaj. Stoga se može dogoditi da napokon ekonomska tematika presudi o izbornom pobjedniku.

Nema sumnje da su Tomčić i vodstvo HSS-a napravili izvrstan promidžbeni potez: njihova će odluka zasigurno izazvati brojne komentare, premda ocjene, posve sigurno, neće biti jedinstvene. Mnogi će zasigurno dovesti u pitanje motive koji su nagnali Vedriša i Lokina da se uključe u političko nadmetanje, ali i njihove ekonomske programe i ideje.

Mladen Vedriš nije opovrgao vijesti o svom političkom aktiviranju u HSS-u. Premda je s vodstvom HSS-a navodno postigao načelan dogovor, Vedriš ipak ne krije oprez. Potpuno opravdano. Više puta su pojedine nestranačke ličnosti bile iskorištavane u predizbornim kampanjama, a kada je na kraju došlo do podjele izbornog plijena, ostajali su kratkih rukava. Funkcije su se u pravilu ipak dijelile između članova stranke. To se dogodilo upravo Branimiru Lokinu koji je nakon izbora 2000. ogorčen izjavio: “Bio sam sudionik promjena, pripremao sam današnju vlast i dvije godine bio sam u najužem vodstvu Foruma SDP-a.

Međutim, dolaskom na vlast sve su nas nogirali. Koalicijski su se povezali i sada partitokracija stvara vlast, sve je prešlo u nepotizam i klijentelizam. Sve patologije primitivnih društava sada se obnavljaju velikom snagom. U vlasti su bili duboko uvjereni da znaju sve reference gospodarske reforme, da je to stvar tehničkog pristupa u kojemu će se nastaviti ono što već postoji, uz neke male inovacije, i pomalo će se ići naprijed.”

Približavanjem datuma izbora sve političke stranke ponovno obećavaju da će na svoje liste staviti nestranačke ličnosti, a ako dođu u priliku da sastavljaju vladu, da će to učiniti s kompetentnim stručnjacima bez obzira na njihovu stranačku pripadnost. Iskustvo pokazuje da više nije dovoljno da premijer i većina ministara nisu lopovi ili grabežljivci: uz to potrebno je da budu stručnjaci koji će znati i moći voditi državu. Budući su politički lideri svjesni da ni u jednoj hrvatskoj stranci nema dovoljno sposobnih menadžera i eksperata, kako bi privukli birače, bacili su se u potragu za stručnjacima koji bi mogli dati stručnu vjerodostojnost strankama. Vedriš i Lokin među prvima su koji su pristali kao nestranačke ličnosti uključiti se u predizbornu kampanju 2003.

Simpatije između HSS-a i Vedriša nisu slučajne: HSS je žestok oponent gospodarske politike SDP-a, pogotovu privatizacijskoga modela koji su socijaldemokrati preuzeli od HDZ-a. Kako HSS nema u svojim redovima istaknutijih ekonomista, logično je da je angažirao upravo najžešće kritičare Linićeve i Crkvenčeve ekonomske politike.

S druge strane HSS može pomoći Vedrišu i Lokinu da napokon ostvare svoje političke ambicije. Kao što je poznato Vedriš, nakon što je 1994. došao u sukob s predsjednikom Franjom Tuđmanom, nije krio namjeru da se vrati na političku scenu. Nije se uključivao u rad političkih stranaka koje su već imale etablirana vodstva nego je namjeravao osnovati vlastitu političku stranku. Svojedobno su bili daleko odmakli Vedriševi pregovori s Antom Prkačinom i Slavenom Leticom o osnivanju nove stranke, no kako je među njima došlo do nesporazuma, Vedriš je odustao od te ideje. Nakon pada HDZ-a u siječnju 2000. Vedrišu se ponovno pružila prilika da se vrati na političku scenu. Naime predsjednik Mesić nije krio želju da Vedriša imenuje premijerom privremene vlade stručnjaka ako se raspadne vladajuća koalicija. O tome je Vedriš više puta razgovarao s Mesićem, a jednom se, na zaprepaštenje javnosti, našao s Mesićem i Ivićem Pašalićem. Takve Mesićeve planove sve su političke stranke, pa i HSS, dočekale na nož. Optužile su Mesića da želi dovesti na vlast ljude koji svoje ambicije žele ostvariti prečacem, nedemokratskim putem, bez izborne provjere.

Zbog svega toga povratak Vedriša na političku scenu i političko aktiviranje Lokina izazvat će zasigurno različite reakcije.

Mladen Vedriš (52) doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, obavljao je dužnost predsjednika Izvršnog vijeća grada Zagreba, predsjednika Hrvatske gospodarske komore, potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo. Na čelu je konzultantske tvrtke Sonder LTD. koja se bavi savjetovanjem stranih ulagača i domaćih tvrtki.

Mladen Vedriš već godinama upozorava da je gospodarski model HDZ-a i SDP-a iscrpljen, da u Hrvatskoj prevladava stanje prividne stabilnosti, a da zbog alarmantnog deficita trgovačke i platne bilance te prevelikog vanjskog duga najkasnije za dvije godine može doći do sličnog ekonomskog sloma koji je zadesio Argentinu. Vedriš tvrdi da je slab izvoz osnovni problem Hrvatske te da je povećanje izvoza glavni strateški zadatak nove vlade. Sve mjere koje će donositi moraju biti u funkciji rasta izvoza. Samo tako moći će se smanjiti nezaposlenost i vraćati strani dugovi. Vedriš tvrdi da je za stagnaciju izvoza kriva sadašnja monetarna i fiskalna politika, precijenjena kuna, porezna presija, ali i činjenica da nije bilo dovoljno stranih ulaganja, uvoza novih tehnologija i proizvoda. Vladi zamjera da mjere koje je donosila nisu bile ukomponirane u cjelinu sustava te da se nisu dosljedno provodile, što je u javnosti ostavljalo dojam da se ništa ne radi. Vedriševa je teza da Vlada treba biti sastavljena od stručnjaka, poduzetnika i menadžera, a ne političara općeg tipa. Stranke, po Vedriševu mišljenju, trebaju oblikovati gospodarske programe, koje će onda stručnjaci realizirati. On se zalaže da temelj nove gospodarske politike mora biti utemeljen na domaćem znanju, stranim ulaganjima, novim tehnologijama i visokoobrazovanim stručnjacima. Vedriševe rođendanske proslave, na koje dolaze stotine uglednika iz javnog, političkog i poslovnog miljea, najbolji su pokazatelj njegove moći. Vedriš je uvijek isticao da posebno cijeni ekonomske stručnjake poput profesora Ekonomskog fakulteta Mate Babića, Pere Jurkovića i Stjepana Zdunića, profesora na Vernu Dražena Kalogjeru, ekonomskog savjetnika Hrvatske gospodarske komore Branimira Lokina. Od poduzetnika Vedriš ističe sposobnosti Željka Čovića, direktora Plive, Gorana Radmana, direktora Microsofta, Ivice Drpića, direktora klinike Magdalena, Ante Letice, direktora Brodomerkura, Miroslava Dragičevića, turističkog eksperta, profesora Pravnog fakulteta Josipa Kregara i Ive Josipovića te agronomskog stručnjaka Branka Novaka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika