27.04.2011. / 15:38

Autor: Aleksandar Stajčić

'Bandić je jako dobro upoznat s tijekom istraga koje protiv njega vodi Uskok'

Milan Bandić je navodno jako ljut jer mu je popularnost u velikoj mjeri splasnula. Ljut je na svoje dojučerašnje stranačke kolege i saveznike, ali i na građane Zagreba, jer su ga iznevjerili

Prošlog je tjedna sukob Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, i Skupštine Grada Zagreba dosegno svoj vrhunac. Naime, gradski zastupnici odbili su prihvatiti nove cijene vrtića koje je Bandić htio uvesti od srpnja ove godine, a po kojima bi, ovisno o primanjima i još nekim parametrima, roditelji vrtić za svoju djecu mogli plaćati do 2000 kuna. No gradonačelnik se nije pokorio odluci skupštinara i najavio je da će cijeli predmet predati Ministarstvu Uprave na razmatranje.

Roditelji djece koja bi trebala krenuti u vrtić nisu jedine žrtve upitnih Bandićevih mjera štednje i zbunjene Skupštine koja bi te mjere malo prihvatila, a malo ne. Dokaz tome je i veliki red umirovljenika ispred MUP-a u Petrinjskoj ulici, nastao zato što za ostvrivanje besplatnog prijevoza u ZET-u pripadnici najstarije populacije trebaju izvaditi potvrde o prebivalištu.

Bandićevo ponašanje na prvi pogled može se činiti čudno, jer većina Zagrepčana za sve što ne valja okrivljuje njega, a puno manje Skupštinu, u kojoj su se sve stranke ujedinile i nastoje svojim populističkim postupcima steći naklonost budućih birača. No postoji jedna dosad u javnosti manje poznata teorija, u koju su uvjereni i neki istaknuti kritičari Bandićeva rada, a koja objašnjava prividno autodestruktivno gradonačelnikovo ponašanje.

Milan Bandić je, prema toj teoriji, jako ljut jer mu je popularnost u velikoj mjeri splasnula. Ljut je na svoje dojučerašnje stranačke kolege i saveznike, ali i na građane Zagreba, jer su ga iznevjerili. Tvrdi se i da je Bandić dobro upoznat s istragama koje protiv njega provodi Uskok. Stoga bi možda moglo doći do tajnog saveza Bandića s HDZ-ovom vladom.

Sad već postaje jasnije da bi se lokalni zagrebački izbori za Skupštinu i gradonačelnika mogli održati prije onih za Hrvatski sabor. Na taj način će HDZ-ova vlada kupiti još malo vremena kako bi poradila na rejtingu koji im je trenutačno najniži do sada zbog brojnih korupcijskih afera povezanih s bivšim premijerom Ivom Sanderom, ali i nedavnom nepovoljnom presudom Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Otezati s državnim izborima glavna je preokupacija HDZ-ove vlade jer možda Hrvatska ipak uspje okončati pristupne pregovore i dobiti jasan datum pristupa Europskoj uniji. Zato je sada Bandić, kako zbog svojeg konzervativnog biračkog tijela, tako i zbog sukoba sa Socijaldemokratskom partijom, iz koje je izbačen, HDZ-ov najprirodniji saveznik. Bandić svjesno želi izazvati prijevremene izbore i zbog toga što SDP nema kandidata za gradonačelnika, što bi moglo toj stranci donijeti znatno manji broj glasova nego što je u Zagrebu dosad dobivala.

Trenutačni gradonačelnik nema više nikakvih ambicija ostati u zagrebačkoj Skupštini ili se ponovno boriti za čelno mjesto u Zagrebu. Njega jedino zanima ulazak u Sabor, a možda i kakvo ministarsko mjesto ako bi se konzervativne stranke i pojedinci uspjeli ujediniti i ipak formirati buduću vladu. Postoje i indicije da će se tom savezu vrlo vjerojatno pridružiti i splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika