27.04.2011. / 15:54

Autor: Hina , Nacional.hr

Borisov: Bugarska je daleko ispred Hrvatske, ali podržavamo vas na putu u EU

"Bugarska je veoma lijepo mjesto za život", rekao je Borisov. "Naš vanjski dug i deficit nalazi se među najnižima u EU i nalazimo se daleko ispred vas", rekao je

Jadranka Kosor i Bojko Borisov (Foto: Vlada RH)Jadranka Kosor i Bojko Borisov (Foto: Vlada RH)Bugarski premijer Bojko Borisov nalazi se u službenom posjetu Zagrebu gdje se sastao s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor. U izjavi novinarima nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Borisov je iskazao bugarsku potporu hrvatskom ulasku u EU.

Rekao je kako će Bugarska biti među prvim zemljama članicama EU koja će ratificirati pristupni ugovor Hrvatske i Europske unije. Također, naglasio je kako će pristupni pregovori vjerojatno završiti krajem lipnja.

Nije mogao ne komentirati česte usporedbe Bugarske i Hrvatske na njihovom putu u EU.

"Bugarska je veoma lijepo mjesto za život", rekao je Borisov. "Naš vanjski dug i deficit nalazi se među najnižima u EU i nalazimo se daleko ispred vas", rekao je.

Uvjeren je kako će Europska komisija ukinuti mehanizme nadzora koji su uvedeni zbog visoke stope korupcije u Bugarskoj. Borisov predviđa kako će ti mehanizmi biti ukinuti za otprilike dvije godine.

"Do tada ćemo ispuniti sve kriterije koje je EU stavila pred nas prilikom pristupanja", naglasio je Borisov.

"Mislim da Hrvatskoj nije potreban monitoring. Kada Bruxelles bude razmatrao to pitanje ja ću to jasno reći", kazao je Borisov. "Puno se bolje živi u državi s monitoringom nego u državi s komunističkim režimom", dodao je.

Premijerka Kosor, koja je rekla da Borisov stiže u Zagreb u izrazito važnom trenutku, istaknula je da je od bugarskog premijera dobila "punu, stvarnu i prijateljsku" potporu za završetak pregovora do kraja lipnja.

"Najviše smo razgovarali o tome što vlada čini za zatvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava), kako bi ga zajedno s poglavljem 8 (Tržišno natjecanje) vezanim za brodogradilišta što prije zatvorili", rekla je Kosor ističući da pregovore želi završiti u lipnju, kada će se obilježiti 20. obljetnica neovisnosti.

Premijerka je na pitanje novinara demantirala da će Bruxelles Zagrebu, ako završi pregovore u lipnju, uvesti monitoring i istaknula da će Hrvatska nastaviti s reformama i nakon što uđe u Uniju.

Podsjetivši da su Zagreb nedavno posjetili predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele, Kosor je rekla da "nigdje, ni u jednom razgovoru nije bilo riječi o tome".

"U trenutku kada završimo pregovore i dalje, nastavit ćemo puno, čvrsto i predano raditi jer do potpisivanja Pristupnog ugovora treba dokazivati ne samo Komisiji i članicama, nego i zbog nas da zakone treba provesti", rekla je Kosor izdvojivši kao primjer Zakon o spriječavanju sukoba interesa.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika