Objavljeno u Nacionalu br. 406, 2003-08-26

Autor: Maroje Mihovilović

NOVI ZAOKRET U LUDOJ KALIFORNIJSKOJ IZBORNOJ UTRCI

Hollywood protiv Schwarzeneggera

Iako se iz izbornog stožera Arnolda Schwarzeneggera moglo čuti kako on u svojoj kandidaturi za guvernera računa na podršku kolega glumaca, ovih su dana brojni slavni stanovnici Hollywooda protiv njega: predvodi ih Cybill Shepherd, koja prijeti otkrivanjem njegovih mračnih tajni iz prošlosti

Vjerojatno će se otvoriti pitanje zašto je Schwarzenegger 2001., kad je najavio izlazak na guvernerske izbore 2002., od toga odustao. Učinio je to zbog dva skandala u vezi sa svojim seksualnim aktivnostimaVjerojatno će se otvoriti pitanje zašto je Schwarzenegger 2001., kad je najavio izlazak na guvernerske izbore 2002., od toga odustao. Učinio je to zbog dva skandala u vezi sa svojim seksualnim aktivnostimaKad je objavio svoju kandidaturu za kalifornijskog guvernera, Arnold Schwarzenegger očekivao je veliku podršku kolega glumaca, ne samo članova Republikanske stranke, kojih je, istini za volju, u Hollywoodu jako malo, nego i brojni izvanstranački glumci i demokrati, kojih je kudikamo najviše. Iako je republikanac, tvrdili su Schwarzeneggerovi suradnici, on neće voditi predizbornu kampanju na republikanskoj platformi nego će se zalagati i za stvari koje zadovoljavaju demokrate, posebno kada je riječ o školstvu i očuvanju prirode. Još 17. kolovoza televizijski glumac Rob Lowe objavio da će se politički aktivirati kao član Schwarzeneggerova izbornog stožera, iako je demokrat. Na to ga je, vele, nagovorila Schwarzeneggerova supruga Maria Shriver, poznata televizijska voditeljica, i sama članica Demokratske stranke, nećakinja ubijenog predsjednika Kennedyja, koja je sada na televiziji ABC uzela neplaćeni odmor kako bi pomogla mužu u predizbornoj kampanji. Lowe će navodno animirati druge glumce da podrže Schwarzeneggera. Ali novine su podsjetile da se Lowe posljednji put političku angažirao u stožeru demokratskog predsjedničkog kandidata Michaela Dukakisa 1988. kad je za vrijeme demokratske konvencije vodio ljubav s dvije mlade žene u svojoj hotelskoj sobi i to snimio videokamerom. Kad je ta snimka dospjela u javnost, utvrđeno da je jedna od tih djevojaka bila maloljetna. Lowe se na sudu izvukao s 300 sati dobrotvornog rada.

ODGAJAN ZA ŽENSKARA Schwarzeneggerov otac bojao se da mu sin postaje homoseksualac pa ga je poticao da dovodi djevojke u kućuNekoliko dana poslije najjači kalifornijski dnevni list Los Angeles Times objavio je da je Schwarzenegger angažirao Creative Artists Agency, čiji su klijenti više od 500 glumačkih zvijezda, da za njega skuplja financijsku pomoć, potiče birače da glasuju za njega a glumce da mu pruže političku pomoć. Sutradan je uprava te agencije objavila demanti: “Informacije u članku u L. A. Timesu su lažne. Za nas bi bilo potpuno neprihvatljivo da pomažemo bilo kojem političkom kandidatu.”

Neki poznati glumci osjetili su da Schwarzenegger nastoji agresivno prodrijeti u glumačke krugove. Tom Hanks, član Demokratske stranke, koji je vrlo moćan u Hollywoodu, najavio je da će se angažirati da Schwarzenegger ne postane guverner Kalifornije. Predstavnik za tisak Woodyja Harrelsona objavio je da se i on uključuje u političku kampanju protiv Schwarzeneggera.: “Harrelsonovi politički stavovi dijametralno su suprotni Schwarzeneggerovima. On je protiv njegove kandidature.” Zanimljivo je da je Harrelson u filmu “Narod protiv Larryja Flynta” glumio američkog pornografskog izdavača iz naslova te biografske drame koji se također kandidirao na izborima za guvernera Kalifornije i bit će ljut Schwarzeneggerov suparnik. Martin Sheen, jedan od najvećih političkih aktivista među glumcima, veliki protivnik predsjednika Busha i Republikanske stranke, koji često sudjeluje u političkim demonstracijama pa je zbog svoje pacifističke aktivnosti bio mnogo puta i uhićen, izjavio je da je Schwarzeneggerova kandidatura dio plana predsjednika Busha da ovlada Kalifornijom, jednom od najliberalnijih američkih saveznih država, kojom već dugo upravljaju demokrati. Kad bi preko Schwarzeneggera republikanci preuzeli kontrolu nad Kalifornijom, to bi Bushu olakšalo predsjedničke izbore sljedeće godine. “Ovo je operacija koja se vodi iz Bijele kuće,” rekao je Sheen. Po mišljenju glumačkih veteranki Carrie Fisher i Debbie Raynolds izbor Schwarzeneggera za guvernera bio bi “velika greška”. Cybill Shepherd “uopće ne želi ni pomisliti na mogućnost da Schwarzenegger postane guvernerom”, jer bi to “bila najveća tragedija u povijesti Kalifornije”: “Smijao bi nam se cijeli svijet. Mislim, međutim, da se to neće dogoditi. Ipak je on grozan licemjer, a kad sve ono ružno iz njegove prošlosti iziđe na vidjelo, neće to biti lijepa slika.”

Već je u novinama najavljeno da će se sljedećih dana u akciju protiv Schwarzeneggera uključiti i Barbra Streisand, Steven Spielberg, Warren Beatty, Susan Sarandon, Al Franken, Ed Asner, Mike Farrell i Rob Reiner. Njegovu izbornu suparnicu počeli su podržavati komičari Al Franken, Bill Maher, Harry Shearer i Larry David. Očekuje se da će se uključiti i kalifornijski liberalni tisak i liberalni scenaristi. Umjesto da dobije podršku Hollywooda, kojoj se nadao, čini se da će cijeli Hollywood biti protiv njega.

Njegovi kolege glumci mnogo o njemu znaju, pa i ono što se događalo 2001. kad je Schwarzenegger prvi puta najavljivao kandidaturu za guvernera Kalifornije, ali je iznenada odustao. Da će se otvoriti teme iz Schwarzeneggerove prošlosti, najavila je i voditeljica jutarnjeg televizijskog programa Katie Couric u svojoj emisiji “Today” na NBC-ju: “On nosi jako mnogo neugodne političke prtljage. Priznao je svojedobno da je pušio marihuanu. Priznao je da je upotrebljavao steroide dok se bavio bodybuildingom. Sin je pripadnika nacionalsocijalističke stranke. Kaže da je i sam imao predrasuda sve dok takve osjećaje nije prebrodio surađujući s Centrom Simona Wiesenthala u Los Angelesu. On je od tog centra zatražio da istraži djelovanje njegova oca, a centar je utvrdio da mu otac nije počinio ratne zločine. Preko svog predstavnika za tisak zanijekao je tvrdnje, objavljene u magazinu Premiere u ožujku 2001., da je seksualno napastovao žene i bio nevjeran. Sve bi te stvari mogle postati središnjom temom u predizbornoj kampanji.”

Vjerojatno će se otvoriti pitanje zašto je Schwarzenegger 2001., kad je najavio izlazak na guvernerske izbore 2002., od toga odustao. Učinio je to zbog dva skandala u vezi sa svojim seksualnim aktivnostima. On je često mijenjao svoje seksualne partnerice, a to navodno nije prestao ni otkad se oženio. Kad se seksualno uzbudi, teško ga je zaustaviti pa u takvom stanju čini incidente. Priča se da dira žene na javnim mjestima, a jednom je u automobilu uhvatio za dojke svoju partnericu iz “Terminatora” Lindu Hamilton, i to u društvu njenog tadašnjeg zaručnika, redatelja Jamesa Camerona. Mnoge američke glumice koje su bile u društvu s njim žalile su se da ih je protiv njihove volje dirao, ali to nisu htjele reći javno, plašeći se njegove moći. Britanke kojima se to događalo otkrile su nešto više. Kad je televizijska voditeljica Anna Richardson 2000. u londonskom hotelu “Dorchester” intervjuirala Schwarzeneggeram on ju je usred intervjua upitao jesu li joj dojke prirodne. Potom ju je uhvatio oko pasa, privukao k sebi i posjeo u krilo, kružio prstom oko njene bradavice, stisnuo joj dojke i uskliknuo: “Prave su!” Kada ga je intervjuirala britanska televizijska voditeljica Denise van Outen za popularnu jutarnju emisiju, pomilovao ju je po stražnjici i potom dirao po dojkama. Poslije je rekao: “Imao sam što uhvatiti. Ne znam je li to vidjela moja žena koja je bila u blizini. No uvijek se mogu izvući tvrdeći da je to učinio moj dvojnik.”

Jedan britanski list 2001. je objavio da su se čak tri britanske televizijske voditeljice žalile kako ih je Schwarzenegger napastovao, a američki filmski časopis Premiere da je Schwarzenegger ženskar, preljubnik, da se ne može kontrolirati pa dira nepoznate žene na javnim mjestima, da se loše ponaša i prema vlastitoj ženi na javnim mjestima.

Neki Schwarzeneggerovi kolege tvrdili su da je članak netočan, pristran i politički motiviran, napisan kako bi se spriječilo njegovo političko aktiviranje na tadašnjim guvernerskim izborima. Redatelj James Cameron zanijekao je tvrdnje iz članka da je Schwarzenegger dirao njegovu suprugu, glumicu Lindu Hamilton a to je zanijekala i ona sama. Britanska televizijska voditeljica Denise Van Outen demantirala je tvrdnje da je imala problema s njim i izjavila da se u njenom talk-showu ponašao kao “potpuni gentleman”. Njegova dugogodišnja prijateljica, glumica Jamie Lee Curtis, također je odbacila sve napade na njega, a Schwarzeneggerov odvjetnik zatražio je ispravak. Michael Solomon, urednik Premierea, objavio je pak da redakcija stoji iza tog članka.

No ovih dana Schwarzenegger je u Londonu promovira “Terminatora 3”, njegova partnerica Kristanna Loken i on mahali su fotoreporterima i obožavateljima s balkona kina “Odeon” na Leicester Squareu, ali on nije znao da ih i straga snima jedna TV kamera pa je zabilježeno kako jednom rukom maše obožavateljima, a drugom gladi partneričinu stražnjicu.

Američki tabloid National Enquirer 2001. je tvrdio da je Schwarzenegger preljubnik i da za to ima dokaze jer je glumac dugo održavao vezu s 41-godišnjom brinetom, s kojom je prvi put imao spolni odnos kad je ta nekadašnja dječja glumica imala samo 16 godina. Oni su prekinuli, pa obnovili vezu. List je tvrdio da raspolaže fotografijama na kojima su njih dvoje zajedno i da je skupio dokaze i o drugim njegovim izvanbračnim vezama, pa i s nekim glumicama. Glumac je zanijekao sve te optužbe, no list je tvrdio da ima “više nego dovoljne dokaze za svoje navode, jer momak uopće nije bio diskretan”. National Enquirer identificirao je ženu koja je Schwarzeneggeru navodno bila ljubavnica: Gigi Goyette, bivša dječja glumica iz dječje serije “Mala kuća u preriji”. Gigi Goyette je potvrdila novinarima da je bila dugogodišnja Schwarzeneggerova ljubavnica. Pronašli su je novinari britanskog BBC-ja pa je nastupila u emisiji posvećenoj Schwarzeneggerovoj kandidaturi za guvernera. Pred televizijskim kamerama potvrdila je da je s njim bila u ljubavnoj vezi i posljednjih godina. No iako se s njim počela viđati kad je imala samo 16 godina, objasnila je da su njihovi tjelesni odnosi tada bili “bez umetanja”. Na engleskom se spolni odnos kaže “intercourse”, a ona tvrdi da to tada nije bio “intercourse” nego “outercourse”. Bilo je dopušteno, rekla je, sve ono što je bilo izvan tijela: “Bilo je situacija kad sam bila naglavce, a oboje smo nešto radili sa svojim glavama.” Zbog tog specifičnog odnosa ona čak ne bi rekla da mu je bila prava ljubavnica, nego možda više “sredstvo za opuštanje”. Bila mu je potrebna, rekla je, jer se on kraj svoje supruge nije mogao opustiti. Potvrdila je da on voli žene hvatati za stražnjicu, pri čemu im često kaže: “Baš imaš lijepu guzicu.” No, dodala je, “mnoge žene vole takve komplimente”.

Ovih je dana američka novinarka Wendy Leigh, autorica Schwarzeneggerove biografije “Arnold: An Unauthorised Biography”, napisala u londonskom dnevniku Evening Standard iscrpan članak o Schwarzeneggerovu ljubavnom životu: smatra da je za takvo ponašanje kriv njegov otac Gustav Schwarzenegger, bivši nacist i policajac iz okolice Graza. On je bio sve zabrinutiji kad je shvatio da je njegov sin Arnold sa 17 godina još djevac, opsjednut bodybuildingom. Otac se prepao da mu je sin homoseksualac ili će to postati. Da bi “skrenuo sina na pravi put”, počeo ga je poticati da dovodi djevojke u njihovu kuću, a kad bi Arnold doveo koju djevojku, nutkao ih je vinom i napuštao kuću u nadi da će “priroda uriniti svoje”. Kad je Schwarzenegger s 19 godina prvi put došao u Englesku na natjecanju za “Mistera svijeta”, već je imao prilično seksualnog iskustva, ali malo udvaračkog. Njegov pristup ženama bio je sirov pa se njegovi engleski kolege iz tog vremena sjećaju da je maksimum njegova udvaračkog napora bio: “Čuj, ideš li u krevet sa mnom?” On je tih godina postizao uspjehe na natjecanjima bodybuildera i zbog toga u nastupu prema ženama imao mnogo samopouzdanja. Kad je jedna obožavateljica od njega zatražila autogram, odgovorio je: “Može, ako mi dopustiš da te uhvatim za sise.”

Tako se ponašao i kad je u SAD-u počeo filmsku karijeru. Nastavio se tako ponašati i nakon što je 1977. upoznao Mariju Shriver, iako je pred njom glumio da joj je vjeran. Uz nju je imao i stalnu ljubavnicu Sue Moray, poslije je bio u vatrenoj vezi s danskom glumicom Brigitte Nielsen, koju je čak predstavio svojoj majci u Grazu, istodobno se praveći da je vjeran Mariji Shriver. Ona je doznala za njegove eksapade pa mu je postavila ultimatum, zbog čega je 1985. Schwarzenegger zaprosio Mariju Shriver te su se u travnju 1986. uz spektakularnu svadbu vjenčali. No on je, tvrdi Wendy Leigh, nastavio s raznim seksualnim nepodopštinama, na primjer, s glumicom Rachel Ticotin, partnericom u filmu “Potpuno sjećanje”, a poslije s Gigi Goyette.

Iako je znala što se događa, Maria Shriver ostala je u braku sa Schwarzeneggerom, praveći se da je se to ne tiče. Kad su prije dvije godine izbili skandali zbog napisa u Premiereu i National Enquireru, Maria Shriver navodno ga je htjela ostaviti, no on ju je smirio kupivši joj “Mercedes”džip, limuzinu “Lexus”, dijamantnu ogrlicu i plativši joj skup tretman u kalifornijskim toplicama.

Sada se, možda ohrabren i tadašnjim uspjehom u zataškavanju afera, ipak kandidirao na guvernerskim izborima. Schwarzenegger je sada u opasnosti da na vidjelo iziđe njegovo brakolomstvo i licemjerje. Procjenjuje se ipak da mu svi ti seksualni skandali neće jako naškoditi, jer je Kalifornija vrlo liberalna savezna država, a pogotovo Hollywood.

Vezane vijesti

Što Chuck Norris radi u Bugarskoj?

Što Chuck Norris radi u Bugarskoj?

Kada su se devedesetih po Bugarskoj počeli šetati akcijski junaci poput Arnolda Schwarzennegera, Silvestera Stallonea, Brucea Willisa ili Jean… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika