28.04.2011. / 09:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Mesič poručio:

'Napadaju me luzeri, umjesto da se istražuje tko nije surađivao s Haagom'

"Umjesto da se istražuje tko nije surađivao s haškim tribunalom, tko je prije mog dolaska izdvojio određene dokumente i transkripte da ih ukloni zbog toga što su smatrali da ih ne treba dati javnosti, napada se one koji su surađivali s haškim sudom”, rekao je Mesić

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je večeras da nije dao transkripte Haagu niti je to bio njegov zadatak.

"Zadatak mi je bio pomoći u suradnji s haškim tribunalom, jer je to od mene tražio Ustavni zakon o suradnji s haškim tribunalom”, rekao je Mesić za treći Dnevnik HTV-a komentirajući prozivanja zbog navodnog davanja transkripata.

Ocijenio je kako ga sada napadaju “svi ti 'luzeri' koje je pobjeđivao na izborima”.

Na upit boji li se istrage oko haških transkripata koju je najavila premijerka Jadranka Kosor, Mesić je kazao kako bi bilo dobro da premijerka Kosor i Vlada prihvate Ustavni zakon o suradnji s haškim tribunalom, da ga pročitaju te da vide o čemu se radi. “Svi hrvatski građani i sve institucije moraju surađivati s haškim tribunalom”; istaknuo je Mesić. Smatra kako istraživati sada nekoga je li surađivao s haškim tribunalom i to mu stavljati kao krimen je protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske.

"Umjesto da se istražuje tko nije surađivao s haaškim tribunalom, tko je prije mog dolaska izdvojio određene dokumente i transkripte da ih ukloni zbog toga što su smatrali da ih ne treba dati javnosti, napada se one koji su surađivali s haaškim sudom”, rekao je Mesić.

Ocijenio je kako nema nikakvog razloga da se netko boji, pa niti on, tko je izvršavao hrvatski Ustav i provodio hrvatske zakone. "Tu je iluzija da može suradnja s haškim tribunalom škoditi", rekao je.

Ponovio je da su Ivan Jarnjak, koji je tada bio na funkciji predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, i Miroslav Tuđman preuzeli neke transkripte prije njegova dolaska u Ured predsjednika. Upitao se zašto ti transkripti nisu predani haškom sudu dodavši da se možda u njima krije nešto što bi pomoglo obrani generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Upitan dobiva li prijetnje bivši hrvatski predsjednik odgovorio je kako ih ne dobiva, već je dobio nekoliko pisama, “ali više nepismenih s vrjeđajućim sadržajem”. Dodao je kako ne osjeća da je povećano njegovo osiguranje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 28.04.11. 10:38

Zemljica se zaklela raju da se na njoj sve tajne saznaju.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.04.11. 10:41

Glasnogovornica predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića za hrvatske medije 2000. godine je izjavila:

"Predsjednik je i ranije, u nekoliko svojih izjava, najavljivao da će puštati dokumente sve dok se kriminalci ne procesuiraju. Neke se stvari moraju rješavati, pa zato predsjednik povremeno pušta određene dokumente u javnost. On osobno smatra da treba potaknuti da se neke stvari riješe, a na rješavanje ključnih problema u državi ne može se dugo čekati."

"Predsjednik, kad se određeni dokumenti nađu, procjenjuje kad što treba izaći u javnost kako bi ona bila senzibilizirana i kako bi se potaknulo rješavanje problema. Nacional je doista prvi dobio dokumente ... zato što oni ... vrlo dobro istražuju, pa su i zaslužili da to dobiju prvi."

Svoj odnos s Haagom i hrvatskim medijima u Vjesniku 11. studenoga 2000. godine objasnio je do kraja sam predsjednik Mesić:

"Haaškim istražiteljima dali smo jedino na uvid transkripte objavljene u hrvatskim medijima kako bi se uvjerili u njihovu autentičnost."

Ovakovog lažova svijet nije vidio. Ustavni zakon propisuje suradnju s Haškim sudom a ne sa BBC-ijevim izvjestiteljem ili MI6-om kojeg je Mesić pustio da skida pečat na Pantovčaku. Takovu suradnju svijet još nije vidio. Ne mogu zamisliti niti Obamu, Sarkozya, Merkelicu, a kamoli Alexandra Lukašenka da mu Šprajc skida pečate sa tajnih dokumenata.

Nedavni progon i izjave dijela političara sa zapada oko puštanja dokumenata preko Wikileaksa je pokazao kako zapad razmišlja o onima koji dilaju "dokumente". Jedino se u ovoj državi od koje je banda lopovska napravila bananu, to pravda sa nekim Zakonom. Zakon propisuje sve, ali propisuje i da se može staviti veto kada se krši ustav, a i sam statut Tribunala propisuje "hrvatski članak" kojeg jedino Hrvatska nije koristila.

I sama Carla je izjavila da je u Haag slano i što treba i što ne treba. Nek Mesić zazove i ovaj put svoju krilaticu "nek institucije rade svoj posao", pa nek svoju nevinost dokaže iz Remetinca.

Kada je uhićen Milošević, Mesić je slavodobitno izjavio da sad i mi možemo isporučiti svoje generale. To nema veze sa suradnjom i ustavnim zakonom. To ima samo veze sa patološkom bolešću "mržnje" prema prethodniku Tuđmanu od kojeg je on izgubio sve političke bitke, pa i onu državnog udara u saboru.

Ovakove bandite i izdajnike država ne nagrađuje milijunima, službenim autom, POA-inim čuvarima, putovanjima u Kinu za Ingrin interes a na naš trošak, nego ćelijom u Remetincu.

Velikog bandita Sanadera smo se riješili, toplo se nadam istoj sudbini i ovom krivokletniku i svima koji su im pomagali!


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.04.11. 10:46

Novinare je kod objave tih transkripata samo zanimalo, zašto te transkripte uvijek dobije Puki i Nacional!!

Zašto novinari nisu upitali predsjednika, što te sve sporne dokumente ne preda DORH-u kojeg je kontrolirala "šestorka" i neka se procesuiraju odgovorni? Zato što nije bilo kaznene odgovornosti! Zato što je i Haag morao nadopuniti pravnu, višestoljetnu praksu međunarodnog prava sa sintagmom "Joint Criminal Enterprise " kako bi mogao osuditi Tuđmana, Šuška i generale. Moraju izmišljati i retroaktivno suditi, što povijest prava nije vidjela od doba Isusa. Jedino što je vidjela je "Juda i njegove škude".


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.04.11. 10:51

Mesića je narod dva puta birao, jer se predstavljao kao antipod svega zla iz devedesetih, posebno demagogijom o kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji. No kada je taj zakon donesen, kada je "pljačka narodnog bogatstva" počela? Prvi zakon o pretvorbi donesen je 1991. godine, a dopune '92. U to vrijeme Mesić je, sa svojim najbližim prijateljima, u vrhu vlasti. Manolić je premijer, naslijedivši Mesića, a Mesić je u vrijeme istog "zločinačkog pretvorbenog zakonodavstva", od 1992., predsjednik Sabora RH, vrhovnog zakonodavnog tijela.
Sjećate li se možda prvog velikog privatizacijskog škandala nemalo nakon donošenja tih zakona? To je privatizacija našičke cementare, u koju je bila upetljana obitelj Mesić, ali se, kćer mu, najednom "misteriozno" povukla. I u vrijeme "agresije" Hrvatske na BiH, kako je svjedočio 1998. u Haagu, zatajivši biračima da je bio tajni haški svjedok koji je optužio svoju zemlju za rečenu agresiju, Mesić je bio predsjednik Sabora. Potom se, u stalnom retuširanju vlastite biografije, prikazao kao onaj koji se razišao s Tuđmanom zbog rata s Bošnjacima, iako je taj rat završio 1993., a on s Manolićem, drugim nevinašcem, tada predsjednikom Županijskog doma, HDZ napušta 1994. godine. Nakon toga branio je multietničku BiH do zadnjeg Hrvata.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.04.11. 10:52

Njegov je život stalna metamorfoza u smislu niza falsifikacija započetih još u vrijeme komunizma (svako vrijeme je bilo njegovo), kada je bio istovremeno i progonitelj "maspokovaca" (Deklaracija o hrvatskom jeziku) i "maspokovac". Pa je od fašista koji pjeva ustaške pjesme po dijaspori postao antifašist, od ustaše koji provodi genocid nas srpskim blatnim opancima postao je partizan, od sudionika pretvorbe do borca protiv nje, od arhitekta međunacionalne mržnje do perjanice pomirbe. Naslov prvog izdanja knjige "Kako smo rušili Jugoslaviju", iz 1992., mijenja 1994. u "Kako je srušena Jugoslavija", jer mu imidž iz prve više nije odgovarao. To je isti onaj (anti)fašist Stipe koji u funkciji Tuđmanovog ulizice u BiH smjenjuje Kljujića i postavlja "ustašu" Bobana, pa taj i takav Mesić postaje mrzitelj Tuđmana, kojeg krivi za politiku prema BiH.


registracija
5/3/10

starimudrac, 28.04.11. 10:53

zvonko, ispada po tebi da bi hrvatska bila jača, časnija i uglednija da je mesić naša domaća sranja gurao pod tepih. da je gurao, gurao bi pod svoj tepih, jer bi postupak bio isti kao i sad. isti HDZ i zvonko bi skočili da je to mesić svojevoljno prikrivao na štetu države.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.04.11. 10:54

Za usporedbu: Nakon što je terorist Gadafi, koji je nevinost kupovao korupcijom svih, od Engleza preko Francuza do Talijana, mučki nedavno masakrirao na stotine svojih građana, civila, Mesić ide braniti taj njegov zločin i tvrdi kako ne vjeruje da je "njegov prijatelj Gadafi takvo što učinio". Ali kada je Tuđman u pitanju, pakirao mu je s guštom u zemlji i inozemstvu sve zločine ovoga svijeta, klevećući i njega i zemlju koja ga hrani. Što reći o čovjeku koji brani zločinca Gadafija i smatra ga prihvatljivijim vladarom od demokratski izabranog Tuđmana? Tu ima nešto bolesno. Slične stvari o njemu mogli bismo nabrajati do jutra. Vjerujete li, dakle, da Mesić nije dilao dokumente protuzakonito, da nije ovu državu svojom višedesetljetnom, kažu, veleizdajničkom politikom, doveo na stup srama i (samo)poniženja?


registracija
25/10/10

cuma, 28.04.11. 10:54

Zvonko, pusti Mesića, ZNA se tko je "locirao, uhitio i transferirao, zna se tko je i za koje Vlade poslao generale i ostale hrvate u Haag, zna se tko je donio Ustavni zakon o suradnji s Haagom, makar sve to nije bitno, koliko suočavanje s gorkom istinom i mi smo činili zločine i mi moramo procesuirati naše zločeste dečke, ma kako se zvali, i ma kakav čin i doprinos u Domovinskom ratu imali. Nesporno je, čitavo vrijeme se ističe, da je operacija Oluja legitimno pravo naše Države da oslobodi okupirana područja, ali je neosporno da se pri tome nisu smjelae događati masovne egzekucije nedužnih civila, pa kad već i jesu zašto nisu procesuirane,,,,to treba pitati Jarnjaka i ostale koji su živi, jer Tuđmana i Šuška više nema,,,


registracija
5/3/10

starimudrac, 28.04.11. 11:33

zvonko, jesi još tu?


registracija
21/4/11

Milankn, 28.04.11. 11:38

Ti luzeri su gubili izbore velikim dijelom i zato što je Mesić dilao državne predsjedničke transkripte novinarima - radi se o čistoj zlouporabi položaja i ovlasti.


registracija
24/11/10

aabar, 28.04.11. 12:21

e Moj Zvonko Gadafi je mala beba u usporedni s tobom i ne kužim kako to već da te admin ne blokira kao da si na školovanju bio kod Gebelsa mislim da se sretan u grogu vrti...uživaj...


registracija
30/9/09

davor12345, 28.04.11. 12:23

Zvonko, ajde napiši još koji komentar!


registracija
18/7/07

jacki, 28.04.11. 13:26

Zvonkec daj malo oladi.


registracija
30/1/07

brodski, 28.04.11. 13:41

Mesiću.Formiraj stranku i kreni u izbore.Dobit ćeš ih jer je narodu već PUN UKRUTNIK OVIH DOMOLJUBA koji su nam i unucima uropastili budućnost u ovoj zemlji.


registracija
10/3/11

maher2206, 28.04.11. 13:57

Meske radi klasičnu zamjenu teza protupitanjem da treba istražiti tko nije surađivao sa Haškim sudom. Nije istina da Hrvatska nije surađivala s Haškim sudom, čak je Tuđmanova vlast bila i javno pohvaljena od tog istog suda za suradnju.
Prvo bi toj nakazi netko trebao objasniti da suradnja sa sudom nije i suradnja s tužiteljstvom, tužiteljstvo je samo jedna od strana u postupku. A drugo je pitanje, kada već kenja o suradnji, da li je ta suradnja se odvija u skladu s pozitivnim zakonskim propisima RH i pravilima Haškog suda. NIJE I TU JE NJEGOVA ODGOVORNOST! Burduža u prdekanu i za kaznu ga obrijati na suho!


registracija
1/1/70

, 28.04.11. 14:07

Stipe,svaka ti je na mjestu a ustašama zvone zvona. Ustaše,ne zaaboravite da su Stipi dali svoj glas 4 .milijuna Hrvata,u dva mandata.


registracija
1/12/10

kibidabi, 28.04.11. 14:09

ADZ zločinci potpomognuti s crnokošuljašima su ZLO kakva majka rijetko rađa. Zločince štuju i veličaju a za žrtve i HR narod ih briga nije.Pas im ......


registracija
1/12/10

tavan, 28.04.11. 14:11

Usraše,Mesića smo mi birali....a vi birate Miru Tuđmana i nikako da vam sjedne kec na desetku.Neće hrvatski narod da ima poslča s kriminalcima .....vi ste uvijek na strani zločina ....i ostanite tamo.


registracija
8/8/09

tovar62, 28.04.11. 14:22

Ej vi izmeti Stipini,sam sebi ce Stipe zavezat mlinski kamen oko vrata,i u morske dubine,jer omca se steze pomalo,,,


registracija
1/1/70

, 28.04.11. 14:24

Kad će ustašoidi pogledati se u ogledalo i pokajati se za sva ZLA koja su činili od 41 pa do 2011 godine? Isti govnari kao i četnici.Svoje zločine saklrivaju,velicaju...a tuđe osuđuju i kaznjavali bi tuđe zločince....sreća da ih je hrvatsi narod prepoznao još 41 godine.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.04.11. 14:33

HDZ je upro sve svoje snage,naročito svojih braniteljskih udruga,da svu krivnju svale na Mesića,koji,da je i htio,nije mogao baš sve sam,bez Vlade.To mu,po ustavu,nije omogućeno.On jednostavno nema više takve ovlasti.Znamo da je u razini fikusa:Zato je smiješno koliko ljudi krive njega za generale pa čak i za prezaduženost zemlje.Mislim,dajte razmislite malo.Zvonko, i ti ako imaš s čim.


registracija
28/4/10

Zvonko, 28.04.11. 14:34

Ovdje se javlja, pa bar 10 komentatora, koje se lagano može nazvati Mesićevim trbuhozborcima.

Puna su im usta ustaša, ustašoida, zločinaca itd.

Dajte vi, Mesićeve papige, ako već zastupate politiku i ideale tog izdajnika i krivokletnika, malo promjenite diskurs, da ne zvučite tako "light" i kao blijede njegove kopije.


registracija
12/1/11

Patricija13, 28.04.11. 15:49

@kudivotuija
4000000 je malo "od oka"; 51% Hrvata s pravom glasa
Izašlo na izbore, od toga Mesićevih 65,9%. Ovo onako
uzgred- istine radi…
@ini Stvarno mi nije jasno zašto se u ovakvim diskusijama
uvijek spominju Ustaše? Ako imate argumente koji govore
protiv onoga što Zvonko iznosi, napišite ih.


registracija
5/3/10

starimudrac, 28.04.11. 20:04

zvonko, ispada po tebi da bi hrvatska bila jača, časnija i uglednija da je mesić naša domaća sranja gurao pod tepih. da je gurao, gurao bi pod svoj tepih, jer bi postupak bio isti kao i sad. isti HDZ i zvonko bi skočili da je to mesić svojevoljno prikrivao na štetu države. i tad bi bili u pravu. sad niste. patricija13, dobro proući što sam napisao, a zvonko ti neka objasni u kojoj to utakmici sudac sudi do kraja, ali ne sudi produžetke (bljesak i oluja)?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika