28.04.2011. / 09:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Bernanke: snažan dolar u interesu SAD-a i globalne ekonomije

"Fed vjeruje da je jaki i stabilni dolar u najboljem interesu Amerike i u interesu globalnog gospodarstva", kazao je Bernanke

Ben BernankeBen BernankeBen Bernanke, predsjednik američke središnje banke - Federalnih rezervi (Fed), izjavio je u srijedu na povijesnoj prvoj konferenciji za novinare da je snažan dolar u najboljem interesu SAD-a i globalnog gospodarstva, te najavio da će banka budno pratiti inflaciju.

"Fed vjeruje da je jaki i stabilni dolar u najboljem interesu Amerike i u interesu globalnog gospodarstva", kazao je Bernanke na prvoj tiskovnoj konferenciji koju je jedan predsjednik Feda održao u 98-godišnjoj povijesti te institucije.

To je bila prva od tri konferencije za tisak koje Bernanke namjerava održati ove godine, u okviru svog programa povećanja transparentnosti i dostupnosti središnje banke.

Bernanke je to izjavio nakon što je Federalni odbor za otvoreno tržište (FOMC), koji određuje kamatne stope, potvrdio je da će Fed dovršiti 600 milijardi dolara vrijedan program 'QE2', kupovine državnih obveznica, u lipnju kako je i planirano.

FOMC je nakon dvodnevnog sastanka u Washingtonu priopćio da referentna kamatna stopa ostaje na razini od nula do 0.25 posto, uz opetovanu najavu da će takva "izuzetno niska" stopa biti zadržana kroz "produljeno razdoblje".

Odbor je u priopćenju ocjenio da "gospodarski oporavak teče umjerenim tempom", dok se stanje na tržištu rada "postupno poboljšava".

Bernanke je rekao kako Fed očekuje da gospodarski rast u 2011. bude između 3.1 i 3.3 posto, što je revizija na niže u odnosu na ranije projekcije rasta od 3.4 do 3.9 posto.

Rast u prvom tromjesečju vjerojatno će biti ispod 2 posto, zbog manje potrošnje za vojsku i slabijeg izvoza, rekao je.

Broj zaposlenih u SAD-u povećavao se za prosječno 149,000 mjesečno u zadnjih šest mjeseci, a stopa nezaposlenosti pala je na 8.8 posto, najniže od 2008. godine.

Suočen s pitanjima novinara na tiskovnoj konferenciji, Bernanke je nastojao objasniti i obraniti odluke monetarne politike FOMC-a, usred kritika desnice da tiskanjem novca potiče inflaciju i kritika ljevice da nije dovoljno agresivan u borbi protiv visoke stope nezaposlenosti.

Odbor za otvoreno tržište je prognozirao da će inflacija biti od 2,1 do 2,8 posto u 2011., u usporedbi sa znatno nižim ranijim procjenama od 1,3 do 1,7 posto.

Za trenutni porast inflacije Bernanke je rekao da je potaknut poskupljenjima benzina i da će vjerojatno biti privremen, te da "ne postoji zamjena za akciju", pa će Fed morati odgovoriti u slučaju rasta inflacije iznad očekivanja.

Američke dionice porasle su nakon objave priopćenja FOMC-a o daljnjem zadržavanju krajnje niskih kamatnih stopa Feda radi poticanja rasta, te ocjene da je rast inflacije privremnog karaktera. Zlato je ponovo srušilo rekord, a dolar je pao u odnosu na euro.

Indeks Dow Jones rastao je za 95.59 bodova, ili 0.76 posto, na 12691.00 bodova.

Indeks Standard & Poor’s 500 povećan je na gotovo najvišu razinu u zadnje tri godine, dodavši 8.42 boda, ili 0.62 posto, na 1,355.66 bodova. Indeks Russell 2000 (RTY), malih i srednjih američkih tvrtki, rekordno je narastao a tehnološki indeks Nasdaq dostigao je najvišu razinu u 10 godina, dodavši 22.34 boda, ili 0.78 posto, na 2869.88 bodova.

Dolar je izgubio 0.9 posto vrijednosti i došao na 1.4782 prema euru. Terminske transakcije za zlato rasle su za 1.8 posto na rekordnih 1,530.70 dolara za uncu.

Desetgodišnje obveznice ministarstva financija rasle su za pet bazičnih bodova na 3.36 posto. Nafta je na burzi u New Yorku poskupila za 0.78 posto na 113,09 dolara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika