28.04.2011. / 16:40

Autor: Nacional.hr

SAD u problemima: Gospodarski rast usporio na 1,8 posto

Unatoč tome, očekivali smo mnogo više od tromjesečja u kojem je gospodarstvo počelo profitirati od dodatnih monetarnih i fiskalnih poticaja", dodao je

Gospodarstvo se ne oporavlja prema očekivanjima analitičaraGospodarstvo se ne oporavlja prema očekivanjima analitičaraSjedinjene američke države mogle bi se ponovno naći u problemima, ako je vjerovati posljednjim podacima koje je objavio ured za statistiku. Naime, u prvom kvartala 2011. godine gospodarski rast SAD-a usporio je na 1,8 posto sa 3,1 posto u kvartalu ranije.

"Usoravanje je rezultat skoka cijena energije, lošeg vremena i osjetnog pada u javnoj potrošnji", smatra jedan od analitičara i dodaje kako je, kada se sve uzme u obzir, aktualan rezultat dobar.

Pad u javnoj potrošnji direktna je posljedica problema sa proračunom, a koji će se odraziti na gospodarstvo i u nadolazećim mjesecima. Dodatno su se na rezultate gospodarskog rasta odrazili rast cijena hrane i sirovina koji su natjerali građane na smanjenje potrošnje koja inače iznosi 70 posto BDP-a.

"No, unatoč tome, očekivali smo mnogo više od tromjesečja u kojem je gospodarstvo počelo profitirati od dodatnih monetarnih i fiskalnih poticaja", dodao je.

Podsjetimo, Federalne rezerve objavile su u srijedu kako su smanjili očekivanja za rast gospodarstva sa 3,9 na 3,3 posto, povećali očekivanja za inflaciju, ali i najavili smanjenje nezaposlenosti.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 28.04.11. 23:50

Privredni rast Kine 9,8 %. Populacija Kine vise od 1,3 milijarde.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika