29.04.2011. / 13:41

Autor: Hina , Nacional.hr

Vlada opet 'fušari' sa zakonima

Jadranka Kosor mijenja prijedlog zakona zbog kojeg je postala predmet sprdnje

Po novom zakonskom prijedlogu radom u "fušu" ne smatra se ono što je hrvatska tradicija, poput obiteljske ili susjedske pomoći kod popravaka u kući, branja grožđa, pomaganja u selidbi i sl

Foto: PixsellFoto: PixsellVlada će izmijeniti dio prijedloga zakona o zabrani neregistrirane djelatnosti koji je u javnosti izazvao kontroverze, pa i podsmješljive komentare, te izbaciti odredbe koje su, primjerice, zabranjivale susjedsku pomoć ako su susjedi udaljeni više od 500 metara, doznaje se danas iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

U novom nacrtu zakona, koji ide u drugo čitanje u Saboru, uvažili smo sve primjedbe te izbacili dio kojim su bile definirane iznimke od zabrane obavljanja neregistrirane djelatnosti, rekla je novinarima državna tajnica za poduzetništvo Tihana Kraljić.

Po novom zakonskom prijedlogu radom u "fušu" ne smatra se ono što je hrvatska tradicija, poput obiteljske ili susjedske pomoći kod popravaka u kući, branja grožđa, pomaganja u selidbi i sl.

Sve nejasnoće su izbačene iz zakona koji je usmjeren prvenstveno na kažnjavanje onih koji se ozbiljno bave neregistriranom djelatnošću, a je li nešto prijateljska pomoć ili "fuš" utvrđivat će državni inspektori, najavila je Kraljić.

Po novom prijedlogu, neregistriranim radom ne smatra se rad za vlastite potrebe, obiteljska pomoć, prijateljska i susjedska pomoć ako se rad obavlja bez plaćanja i druge materijalne koristi, ako se rad ne obavlja redovito te kao odgovor na objavljeni oglas, obavljanje nužnog rada za sprečavanje nesreće ili otklanjanje posljedica prirodnih ili drugih nesreća, kao i volontiranje.

Iznimke smo stavili u prethodni prijedlog zakona prvenstveno zato jer smo željeli da on bude provediv, a u tome je sudjelovala široka skupina zainteresiranih, od poslodavaca i sindikata do Državnog inspektorata, pojasnila je Kraljić unošenje odredbi zbog kojih su Vladu ismijavali i mediji i oporba.

Jučerašnja Vladina podrška strategiji razvoja klastera u Hrvatskoj u razdoblju 2011.-2012. važna je zbog korištenja fondova koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju kada uđe u EU. Naime, klasteri su važan alat za povlačenje sredstava iz kohezijskih fondova, a bez strateškog dokumenta to ne bi bilo moguće, napomenula je Kraljić.

Ministarstvo gospodarstva, rad i poduzetništva očekuje ponovno veliki interes za poticaje i bespovratne potpore poduzetnicima, za što je ove godine predviđeno gotovo 410 milijuna kuna.

Lani su poduzetnici predali ukupno 5.689 zahtjeva ukupne vrijednosti preko 1,2 milijarde kuna, a Ministarstvo je odabranim projektima isplatilo 326 milijuna kuna. Ove je godine dosad u registar uneseno 2.850 zahtjeva, a očekuje se da će zanimanje biti bar na prošlogodišnjoj razini.

Prošle je godine najveći interes iskazan za poticanje ženskog poduzetništva, za što su predviđeni iznosi od 5.000 do 80.000 kuna, a tako će biti i ove godine.

Nakon ulaska Hrvatske u EU taj će se sustav morati mijenjati jer se više neće davati veliki broj potpora male vrijednosti već obratno - mali broj potpora ali veće vrijednosti, najavila je državna tajnica.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.04.11. 14:08

Neshvatljivo je da Kosorica ima i koristi takve savjetnike koji je dovode do javne blamaže i kompromitacija usljed nebuloznih stavki zakona.Isto kao i kod nebuloznih savjeta oko bitnih pitanja u svezi kako riješiti neki krupni državni problem.Najveća njena blamaža je ponovno uvrštavanje i "uskrsnuće"Borislava Škegre te njegovo postavljanje za glavnog savjetnika i stratega hrvatske daljnje kriminalne pretvorbe.Umjesto da je u zatvoru za provedbu i operacijalizaciju modela po kojemu je sve hrvatsko rasprodano(poklonjeno)strancima ili sam čin pretvorbe(kao najdrskije pljačke cijele Hrvatske) ,on je ponovo njen savjetnik kako dalje mešetariti sa tuđim.Nedavni prijedlog o prodaji Podravke,vjerujem da je iz njegove kuhinje.Čovjek jednostavno sve želi rasprodati.Sumnjam u njegove domoljubne dinaridske namjere i korjene i imam utisak da se radi o veleizdaji.Ponavljam po stoti puta da u Hrvatskoj nije na sceni ustrojavanje kapitalizma po zapadnjačkim modelima nego čista pljačka pod plaštom naziva neokapitalizam.Kosorica daje svoj doprinos koristeći te osobe i njihove savjete,u općoj propasti države.Stoga ni ne čidi da su je i ponovo doveli na stup srama svojim doktrinama.


registracija
1/1/70

, 29.04.11. 14:24

JACA je izgubljen slučaj kao i cijeli zločinački ADZe.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 29.04.11. 15:28

Umjesto da se kravetina fokusira na Goli Otok i njegovu popunjenost, umjesto da se svinjetina odlučno uhvati u kostac s debilnim poduzetnistvom od majke države, umjesto da konačno policija počne galopirajuce hapsiti one u odjelima, NE, donose se zakoni koji ništa, apsolutno ništa ne znače u ovoj vukojebini. To je isto kao dobiješ jelo u tanjuru i umjesto da jedes sadržaj u njemu ti jedes tanjur, a ono sto je unutra izbjegavas. To je nasa stvarnost i dok se to ne promjeni nabijem je na kolac svaki puta kad zine.


registracija
29/11/09

Ivis, 29.04.11. 18:36

I sama se uvjerila koliko je glupaona i njeno drustvo! Zamislite: Pomognem susjedi rastovariti magarca, natovarenog drvima. Ne platimo kaznu, jer je previsoka i nadjemo se u zatvoru. Magarac bez gazde, vrlo brzo postane lovina vukovima, kojih ima u izobilju. Vukovi su zasticeni, mi odlezimo nase i sve je po zakonu! Mora da je Sex, prilikom pripreme zakona, prije otvaranja boce, vec popio bocu viskaca!


registracija
5/3/10

starimudrac, 30.04.11. 00:57

prije podne donesu, a popodne povuku zakon. i tako već osam godina. rekao bi luka bebić : "ja imam svoje mišljenje, s kojim se nekad, jeli, i ne slažem"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika