Objavljeno u Nacionalu br. 407, 2003-09-02

Autor: Mladen Pleše

Political report

Najveće predizborne koalicije u dramatičnoj krizi

Dvije najrealnije predizborne koalicije u Hrvatskoj, SDP-a i IDS-a te HSLS-a i DC-a, zapale su u dramatične probleme: Račan je pod pritiskom stranke odgodio potpisivanje sporazuma dok se ne potvrdi da Jakovčić nije kršio zakone, a Matu Granića haeselesovci optužuju da želi predvoditi više izbornih lista nego što je dogovoreno

U HSLS-u optužuju Granića da želi promijeniti već postignuti dogovor da HSLS predvodi 7, a DC 3 izborne jediniceU HSLS-u optužuju Granića da želi promijeniti već postignuti dogovor da HSLS predvodi 7, a DC 3 izborne jediniceDvije najlogičnije i najozbiljnije predizborne koalicije, one između Demokratskog centra Mate Granića i Hrvatske socijalno liberalne stranke Dražena Budiše, te Socijaldemokratske partije Ivice Račana i Istarskog demokratskog sabora Ivana Jakovčića, zapale su, neposredno uoči službenog sklapanja, u dramatične probleme. U HSLS-u optužuju Granića da želi promijeniti već postignuti dogovor da HSLS predvodi 7, a DC 3 izborne jedinice. Na to, upozoravaju liberali, Budiša nipošto ne može pristati. Račan je pak u zadnji čas odgodio koalicijski sporazum SDP-a i IDS-a, koji je trebalo potpisati u subotu 30. kolovoza na Učki. Premda se u IDS-u tješe da je problem u usklađivanju slobodnih termina, kod Račana nema slučajnosti: odgodio je službeno objavljivanje koalicijskog dogovora zbog optužbi koje su posljednjih tjedana iznesene na Jakovčićev račun. Račan je pod pritiskom dijela javnosti i istarskih socijaldemokrata odlučio pričekati s potpisivanjem sporazuma dok se napadi na IDS ne smire i dok pravosudna tijela ne potvrde da Jakovčić nije kršio zakone.

Dok afera Jakovčić trese koaliciju SDP-a i IDS-a, Budiša Graniću dao ultimatumZbog zahtjeva da na čelu liste u IV. izbornoj jedinici bude član DC-a, a ne HSLS-a, Budiša je Graniću postavio ultimatum: do subote 6. rujna mora odgovoriti pristaje li na omjer 7:3 koji je već bio dogovoren. Ako ne pristane, od koalicije, tvrde u HSLS-u, neće biti ništa.

Premda se Budiša i Granić iskreno zalažu za zajednički izborni nastup, njihov je dogovor doveden u pitanje zbog ambicija stranačkih ogranaka i njihovih prvaka. Iako je koaliranje u strateškom interesu obiju stranaka, dio utjecajnih političara HSLS-a i DC-a protivi se dogovoru bojeći se da će ih s izbornih lista istisnuti političari druge stranke. Glavni je problem u tome što na ulazak u Sabor mogu računati samo nositelji lista i eventualno drugi na listama, dok su šanse trećih i četvrtih minimalne.
Glavni kamen smutnje je IV. izborna jedinica. HSLS ne želi pristati da Miroslav Šimić ili Nada Arbanas iz DC-a predvodi zajedničku listu u Osijeku jer bi to značilo da se HSLS odrekao cijele Slavonije. U HSLS-u pristaju da Vesna Škare-Ožbolt bude na čelu liste u Vukovaru, ali traže da njihov čovjek predvodi listu u Osijeku. Granić pak upozorava da je DC prepustio HSLS-u vodstvo na listama od Istre do Dalmacije te da je red da i HSLS napravi ustupak. Uvjerava da su Šimić i Nada Arbanas iznimno popularni u Slavoniji i da će osigurati siguran uspjeh zajedničke liste, pogotovu stoga što HSLS nema ni približno snažnog protukandidata.

Postignuta je suglasnost da Granić predvodi zajedničku listu u Zagrebu, Đurđa Adlešić iz HSLS-a u II. izbornoj jedinici u Bjelovaru, Ivan Čehok iz HSLS-a u III. u Varaždinu, a u IV. izbornoj jedinici Granić traži da listu predvode Šimić i Nada Arbanas. Usuglašeno je da Vesna Škare-Ožbolt predvodi listu u V. izbornoj jedinici u Vukovaru, Dorica Nikolić iz HSLS-a u VI. u Sisku, Pavao Miljavac iz DC-a u VII. u Sisku, Željko Glavan iz HSLS-a u VIII. u Rijeci, Joško Kontić iz HSLS-a u IX. te Budiša u X. u Splitu, gdje će na drugom mjestu biti DC-ova uzdanica Doris Košta.

U obje stranke uvjereni su da će HSLS i DC zajedno osvojiti najmanje 15 zastupničkih mjesta te da će, nakon HDZ-a i SDP-a, biti treća politička snaga u državi. U tom ih uvjerenju učvršćuju i najnovija istraživanja javnog mijenja koja potvrđuju da će HSLS i DC, ako na izbore izađu zajedno, osvojiti dvostruko više glasova nego da iziđu samostalno. U HSLS-u i DC-u uvjereni su da će postati presudan politički čimbenik koji će utjecati na razvoj političkih prilika u Hrvatskoj. Stoga obje stranke teže prevladavanju problema: HSLS je spreman na ustupke na drugim i trećim mjestima na listama, dok DC izlaz vidi u odgovoru o zajedničkom nastupu u osam izbornih jedinica, a u dvije, u Osijeku i Istri, predlaže da svaka stranka samostalno iziđe na izbore. Do 6. rujna, za kad je sazvana sjednica Velikog vijeća HSLS-a, Budiša i Granić pokušat će uvjeriti nezadovoljnike u svojima strankama naustupke.

U SDP-u i IDS-u također su odlučni da na izbore iziđu zajednički. Nakon medijskih napada na Jakovčića pregovori su upali u probleme, djelomice i stoga što se dogovoru SDP-a i IDS-a ispriječilo pitanje tko će biti deveti na listi u Rijeci jer prevladava uvjerenje da će sa zajedničke liste IDS-a i SDP-a u VIII. izbornoj jedinici u Sabor ući čak devet kandidata.

Ali veći je problem tko će predvoditi listu SDP-IDS. Sve je više onih koji misle da je najbolje da listu u VIII. izbornoj jedinici predvodi Damir Kajin a ne Jakovčić. No vrlo je neugodno ako na čelu liste ne bude predsjednik IDS-a. A Jakovčić je sam kriv što je napravio nekoliko gafova koji su uzdrmali njegovu poziciju u Istri. Zatražio je da vlasnik i direktor Glasa Istre odstupi s funkcije, čime je prekoračio svoje ovlasti i izazvao burno negodovanje javnosti. Jakovčić je priznao da je bespravno sagradio vinski podrum, što je dodatno iziritiralo Istrane. Osim toga samodopadno mijenja frizure i vanjski izgled, sada pušta dugu kosu, rado putuje svijetom po atraktivnim destinacijama, voli izlaziti na šminkerska mjesta, ponekad se ponašati prepotentno, pa u dijelu javnosti sve više ostavlja dojam bonvivana, a manje ozbiljnog političara. Rezultat su neugodni zvižduci gledatelja na teniskom turniru u Umagu. IDS i Jakovčić plaćaju cijenu 13-godišnje vladavine u Istri: na njihov račun, uz pozitivne rezultate, idu i svi promašaji i pogreške. A njih nije malo. No Račan nije pogriješio kad se odlučio na koaliciju s IDS-om: njegovi su rezultati u Istri takvi da jamče uvjerljivu zajedničku pobjedu SDP-a i IDS-a u VIII. izbornoj jedinici.

Većina stranačkih lidera unaprijed je digla ruke od koalicijskih sporazuma svjesna da to može ozbiljno ugroziti unutarstranačku stabilnost i poremetiti odnose u strankama. No Budiša i Granić, te Račan i Jakovčić nisu pogriješili odlučivši se za zajedničke izborne liste. Unatoč svim problemima s kojima su se susreli tijekom pregovora, izborni rezultati tih dviju koalicija bit će kudikamo bolji nego da su te stranke izišle na izbore samostalno. Stoga će i eventualne štete i nezadovoljstva biti manje od koristi.

Vezane vijesti

'Neka se osvrne i pogleda sam sebe'

'Neka se osvrne i pogleda sam sebe'

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je na pitanje novinara što može poručiti Ivanu Jakovčiću koji odgovara… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika