29.04.2011. / 20:15

Autor: Deutsche Welle

Novi trendovi: IN su uređaji koji reagiraju na pokret

Tipkovnica i miš su i dalje najvažniji instrumenti za izdavanje naredbi računalu. Kod pametnih telefona su ekrani koji reagiraju na dodir već klasika. Revolucija se nastavlja, uređaji mogu reagirati i na pokret.

Upravljanje pokretima popularno je i na igraćim konzolamaUpravljanje pokretima popularno je i na igraćim konzolamaIstraživači iz Berlina odlaze i korak dalje: oni razvijaju upravljanje pokretima - bez kablova, bez joysticka ili drugih upravljača u rukama. Jednostavni i prirodni pokreti rukama mogu upravljati računalima.

U laboratoriji instituta Fraunhofer nalazi se ogroman ekran računala. Psiholog Paul Kojecki je stao ispred ekrana i pljesnuo rukama... za tren oka se na monitoru pojavila stara knjiga u kožnom uvezu.

„Ovdje vidimo samo naslovicu knjige i ništa više. Ali kada sada rukom napravim pokret kao da otvaram knjigu, vidite da se knjiga na ekranu zaista otvara. Vrlo jednostavno mogu je listati."

Paul Kojecki pomiče ruku s desna na lijevo, a stranice elektronske knjige se istog momenta pokreću. Sve to omogućavaju dvije kamere koje su pričvršćene iznad ekrana. One snimaju pokrete, a program registrira geometrijske forme gesti i dodjeljuje im odgovarajuće reakcije u računalu. Mogućnosti su gotovo neograničene - recimo zumiranje slike.

„Ispravim obje ruke i, kada ih odmičem jednu od druge, knjiga se povećava. Kada ruke približim jednu drugoj, onda se slika ponovo smanjuje", objašnjava Kojecki i dodaje da je svaka naredba propraćena zvučnim i vizualnim signalima koji zamenjuju osjećaj u prstima pri korištenju, recimo, tipkovnice. Korisnik maše rukama, a ipak ima punu kontrolu.

„Ako ispružite ruku, vidjeti ćete zelenu lasersku liniju na njoj. Tek kada ste u zoni te laserske linije, vaši pokreti nešto znače. To je jedna vrsta povratne informacije", kaže psiholog.

Od novog trenda profitiraju svi

Ovo čudo tehnike će dobro poslužiti knjižničarima koji svojim članovima žele stavite na raspolaganje rijetke knjige, ali ne žele da ih svi zaista drže u rukama i eventualno oštete. U Bavarskoj narodnoj biblioteci već postoji ovakav sistem. Kontrola pokretima biti će primjenjiva i na mnogim drugim mjestima - recimo kod bankomata. Na njima svakodnevno novac podižu stotine ljudi i nije baš higijenski dodirivati tastere.

Od prošle godine se ovakva računala proizvode i namjenski za primjenu u operacijskim dvoranama. Liječnici tijekom operacije mogu gledati laboratorijske nalaze, povijest bolesti ili rendgenske snimke - a sala će ipak ostati sterilna.

Paul Kojecki ispravlja prst i pregledava snimku jedne ljudske zdjelice. „Mogu recimo otvoriti rendgensku sliku, da je povećam ili umanjim, da sve još jednom razmotrim sa kolegama ili da na monitoru obeležim neki deo jednostavnim pokretom prsta."

Istraživači pokušavaju da prošire paletu pokreta na koje će računar reagovati - korisnici bi trebalo da se pred kamerama pokreću što je prirodnije moguće. „Na desktopu često vidimo mnogo ikonica i intuitivno mahnemo rukom želeći da pokažemo na neku od njih. To je interakcija koju bi vaš kolega razumeo, ali mi hoćemo da je i računar razume", kaže Kojecki. Napretka već ima: sada je moguće neki objekat sa ekrana jednostavno uhvatiti rukom i povući na željeno mesto.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Tvrtka Računi.hr sa svojom tehnologijom PhotoPay izabrana je za jednu od 15 najperspektivnijih europskih tvrtki koje će se predstaviti u Belfastu, na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika